Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja 3,5 czy 5 kw do 65m2 ?

4 Odpowiedzi, 2788 Wyświetleń

Dermon

2023-06-27, 05:48:02
Nowy użytkownik
Witam,
Mam mieszkanie 64m2 że wszystkich kalkulatorów dotyczących klimatyzacji wychodzi że powinienem mieć klimatyzację 5kw, ale firma która ma zakładać klimatyzację kilkukrotnie promowała mi żebym założył 3,5kw. Strona z której ma być klimatyzacja jest strona bardzo słoneczna w miarę przestronne mieszkanie docelowo drzwi w pokojach będą pootwierane. Nie rozumiem czemu jest mi polecana klimatyzacja o połowę słabsza niż powinna być.  A może rzeczywiście wystarczy 3,5 kw? A jak będzie za mocna jakie są tego konsekwencje w użytkowaniu? A jakie są konsekwencje jak będzie za słaba? Bo nie rozumiem dlaczego jest mi polecana słabsza klimatyzacja? Czy może ktoś z Was byłby w stanie mi odpowiedzieć na pytanie?
Dziękuję i pozdrawiam

Załączone pliki Miniatury

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-06-27, 09:50:32 przez Dermon.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-06-27, 08:21:37
Zaawansowany użytkownik
Tym tropem rozumowania czemu nie wliczysz klatki achodowej i mieszkania sasiadów? Panowie chyba dobrze (nie znam szczegolow) Ci sugerują szkoda, że nie wytlumaczyli dlaczego. Klimatyzator oblicza sie pod pomieszczenie w ktorym bedzie wisiec. Wieszaj w salonie bron boze w przedpokoju. Otwarte drzwi niewiele zmieniają mozna dla nich policzyc klika procent nadwyzki. Klimaty,ator nie schodzi Ci calego mieszkania taka fizyka.
  • Odpowiedz

Dermon

2023-06-27, 08:31:26
Nowy użytkownik
Ja nie mam pretensji do Panów od klimatyzacji tylko tak jak opisałem zastanawiam się co jest powodem czy rzeczywiście wstawianie 5kw nie ma sensu tylko o to mi chodzi
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-06-27, 08:53:17
Zaawansowany użytkownik
Ok, zastanawiaj się.
  • Odpowiedz

Amfan

2023-06-30, 05:49:35
Top użytkownik
A w kalkulatorze podawałeś ,że masz przegrody czy otwartą przestrzeń o wymiarach 64 m2 .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa