Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

AUX J-Smart pytanie

2 Odpowiedzi, 2037 Wyświetleń

renoxd

2024-04-23, 17:33:57
Nowy użytkownik
Witam wszystkich,

zamówiłem wraz z montażem klimatyzację AUX J-Smart 3,5 kW. Jakość / cena oraz opinie w internecie przekonały mnie do tego zakupu. 

Mam kilka pytań co do jednostki wewnętrznej, montażu jak i samego urządzenia. 

1. Najważniejsze pytanie. Czy to normalne, że z jednostki wewnętrznej wydobywa się "cykanie"? Jest ono w miarę ciche, ale słychać je tym bardziej w trybie najniższych obrotów "Silence". Poniżej kilka spostrzeżeń, aby łatwiej wam było coś podpowiedzieć:

- Cykanie występuje w każdym z trybów, także w trybie samego nadmuchu, kiedy jednostka zewnętrzna nie działa. 
    - Częstotliwość występowania tego odgłosu zwiększa się wraz ze zwiększaniem obrotów jednostki wewnętrznej.
    - W momencie zmiany obrotów z wyższych na bardzo niskie, cykanie zwalnia stopniowo, wraz z tempem obrotu wałka. Co za tym idzie, wydaje mi się, że nie może być związane z odgłosami płyty głównej urządzenia. Gdyby były to jakieś dźwięki z płyty, nie byłyby zależne od obrotów.
    - Cykanie jest bardzo równomierne... jakby przeskok co jeden obrót wałka 

Co to może być? Wykonawca mówi, że odgłosy mieszczą się w dopuszczalnych wartościach hałasu. No niby się mieszczą, ale tam nie powinno nic cykać. Denerwuje mnie to, bo jak jest bardzo cicho, w nocy, to słyszę to.

2. Czy to normalne, że w nowej jednostce wewnętrznej, parownik ma takie powyginane blaszki? Z tego co widziałem na różnych zdjęciach, jest to całkiem powszednie. Dlaczego tak się dzieje? 

3. Czy dużym problemem jest to, że wykonawca nie dotrzymał minimalnej długości kabli - tj 3 metry? Jest gdzieś 2,3m. Podejrzewam, że nie chciało mu się kręcić pętli przy jednostce zewnętrznej. Czym może skutkować brak tych 70 cm?

Pozdrawiam,
Piotrek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-04-23, 17:34:58 przez renoxd.)
  • Odpowiedz

aminokwas

2024-04-25, 20:11:36
Zaawansowany użytkownik
ad1. Już wiesz ;-)
ad2. Tak, to normalne. Wystarczy nieco mocniej nacisnąć na blaszki.
ad.3. Będzie żył i działał. Nie przejmuj się tym.
  • Odpowiedz

renoxd

2024-04-28, 16:41:03
Nowy użytkownik
Dzięki za odpowiedź. Muszę w takim razie przymusić instalatorów, aby rozebrali przy mnie tego AUXa i sprawdzili co i jak.

Ad.3
To, że będzie żył to wiem Smile ale nie wpływa to w ogóle na pracę urządzenia? Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa