Witam wszystkich,
zamówiłem wraz z montażem klimatyzację AUX J-Smart 3,5 kW. Jakość / cena oraz opinie w internecie przekonały mnie do tego zakupu.
Mam kilka pytań co do jednostki wewnętrznej, montażu jak i samego urządzenia.
Pozdrawiam,
Piotrek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-04-23, 17:34:58 przez renoxd.)
zamówiłem wraz z montażem klimatyzację AUX J-Smart 3,5 kW. Jakość / cena oraz opinie w internecie przekonały mnie do tego zakupu.
Mam kilka pytań co do jednostki wewnętrznej, montażu jak i samego urządzenia.
- Najważniejsze pytanie. Czy to normalne, że z jednostki wewnętrznej wydobywa się "cykanie"? Jest ono w miarę ciche, ale słychać je tym bardziej w trybie najniższych obrotów "Silence". Poniżej kilka spostrzeżeń, aby łatwiej wam było coś podpowiedzieć:
- Cykanie występuje w każdym z trybów, także w trybie samego nadmuchu, kiedy jednostka zewnętrzna nie działa.
- Częstotliwość występowania tego odgłosu zwiększa się wraz ze zwiększaniem obrotów jednostki wewnętrznej.
- W momencie zmiany obrotów z wyższych na bardzo niskie, cykanie zwalnia stopniowo, wraz z tempem obrotu wałka. Co za tym idzie, wydaje mi się, że nie może być związane z odgłosami płyty głównej urządzenia. Gdyby były to jakieś dźwięki z płyty, nie byłyby zależne od obrotów.
- Cykanie jest bardzo równomierne... jakby przeskok co jeden obrót wałka
Co to może być? Wykonawca mówi, że odgłosy mieszczą się w dopuszczalnych wartościach hałasu. No niby się mieszczą, ale tam nie powinno nic cykać. Denerwuje mnie to, bo jak jest bardzo cicho, w nocy, to słyszę to.
- Czy to normalne, że w nowej jednostce wewnętrznej, parownik ma takie powyginane blaszki? Z tego co widziałem na różnych zdjęciach, jest to całkiem powszednie. Dlaczego tak się dzieje?
- Czy dużym problemem jest to, że wykonawca nie dotrzymał minimalnej długości kabli - tj 3 metry? Jest gdzieś 2,3m. Podejrzewam, że nie chciało mu się kręcić pętli przy jednostce zewnętrznej. Czym może skutkować brak tych 70 cm?
Pozdrawiam,
Piotrek
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
ale nie wpływa to w ogóle na pracę urządzenia?