Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

[Gree] Zdjęcie pokrywy jedn. wew.

5 Odpowiedzi, 2633 Wyświetleń

Prometeusz

2024-06-27, 17:51:51
Nowy użytkownik
Cześć,

zabieram się za odgrzybianie swojej klimy Gree GWH12AAB-K6DNA4A/I. Mam pytanie odnośnie zdjęcia pokrywy, a mianowicie jak to zrobić, żeby nie połamać niczego? Jak podnoszę klapę do góry to za chwilę jest moment kiedy pokrywa stawia wyraźny opór. Wydaje mi się, że to jest po to żeby ten opór przełamać by pokrywa mogła się zablokować(żeby nie opadała). Jednak nie jestem do końca pewny... Proszę o podpowiedź jak ją zdjąć  Smile W instrukcji jak i service manualu nie ma za bardzo informacji o tym.

Fotki (są tam takie plastikowe uchwyty):

Pozdrawiam,
Mateusz
  • Odpowiedz

aminokwas

2024-06-27, 18:57:15
Zaawansowany użytkownik
1. odkręcasz wyświetlacz
2. odkręcasz moduł wifi
3. odkręcasz i wyjmujesz zaślepkę połączeń elektrycznych
4. wyjmujesz z zawiasów panel frontowy delikatnie odginając zawiasy np. płaskim śrubokrętem

i dalej wykręcasz śrubki i zdejmujesz najpierw poziomą żaluzję a następnie całą obudowę.

Działaj.
  • Odpowiedz

Prometeusz

2024-06-27, 22:06:41
Nowy użytkownik
(2024-06-27, 18:57:15)aminokwas napisał(a): 1. odkręcasz wyświetlacz
2. odkręcasz moduł wifi
3. odkręcasz i wyjmujesz zaślepkę połączeń elektrycznych
4. wyjmujesz z zawiasów panel frontowy delikatnie odginając zawiasy np. płaskim śrubokrętem

i dalej wykręcasz śrubki i zdejmujesz najpierw poziomą żaluzję a następnie całą obudowę.

Działaj.

Dzięki za odpowiedź.
1,2,3 wiadomka. 4pkt właśnie z tym panelem frontowym się zastanawiałem, ostatecznie podjąłem ryzyko i podnioslem wyżej ten panel mimo oporu i okazało się że miałem rację co do funkcji podtrzymywania. Później tak jak piszesz, wyjąłem z zawiasów cały ten panel. Już jestem po wszystkim. Udało mi się ta obudowę całą zdjąć (nie było to proste przez te 4 zaczepy z tyłu) spryskalem cały parownik i skraplacz z tyłu plus wentylator. Później złożyłem wszystko i śmiga ? myślę że następnym razem pokusze się o dezynfekcję tacki skroplin jeszcze.

Parę fotek:

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

aminokwas

2024-06-29, 05:21:12
Zaawansowany użytkownik
Elegancko.
Jak tak dobrze ci idzie, to mógłbyś się jeszcze pokusić o przerobienie skroplin.
Zależy jak masz poprowadzone i jakim przewodem (rurką).
Widzę, że z lewej strony masz korek, więc skropliny chyba są poprowadzone od prawej i pod parownikiem oryginalną poziomą rurką, która połączona jest z odpływem i wchodzi w ścianę.
Tymczasem masz po lewej drugi króciec, który można połączyć z odpływem i w ten sposób nie masz stojącej i gnijącej wody w tej poziomej rurce.
Ale to tak na deser Wink
  • Odpowiedz

Prometeusz

2024-06-30, 11:27:51
Nowy użytkownik
(2024-06-29, 05:21:12)aminokwas napisał(a): Elegancko.
Jak tak dobrze ci idzie, to mógłbyś się jeszcze pokusić o przerobienie skroplin.
Zależy jak masz poprowadzone i jakim przewodem (rurką).
Widzę, że z lewej strony masz korek, więc skropliny chyba są poprowadzone od prawej i pod parownikiem oryginalną poziomą rurką, która połączona jest z odpływem i wchodzi w ścianę.
Tymczasem masz po lewej drugi króciec, który można połączyć z odpływem i w ten sposób nie masz stojącej i gnijącej wody w tej poziomej rurce.
Ale to tak na deser Wink

Dzięki za odpowiedź, miłe słowa i wskazówki. Nawet nie wiedziałem, że można coś "stuningnować" przy klimie. Rzeczywiście, jeśli jest tak jak mówisz to w tej rurce poziomej może bardziej się tam rozwijać grzyb przez stojącą wodę... Może zajrzę jeszcze do tego. Zastanawiam się tylko jak taka modyfikacja miałaby wyglądać. To by się wiązało z demontażem prawie całej klimy?
  • Odpowiedz

aminokwas

2024-07-01, 18:31:36
Zaawansowany użytkownik
Zależy z czego masz wykonany odpływ skroplin. Wtedy jest albo więcej albo mniej pracy.
Żeby zobaczyć co i jak, zwolnij dolne dwa zaczepy i odchyl dół klimatyzatora od ściany i podłóż coś na dystans - wtedy zobaczysz czy operacja jest wykonalna w ramach twoich możliwości.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa