Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator Gree Lomo Eco 4.5 - nierówna praca jednostki wewnętrznej, podmuchy

1 Odpowiedzi, 846 Wyświetleń

verona

2024-07-11, 08:24:46
Gość
Witam. Mój klimatyzator Gree Lomo Eco 4.5, ma 4 lata. Pod koniec zeszłego lata pojawił się problem nierównej pracy jednostki wewnętrznej. Temat już zostawiłem i na wiosnę przy pierwszych upałach jak odpaliłem klimę to przez jakiś czas było ok. Niedawno jednak jak klima zaczęła chodzić dzień w dzień to problem na stałe wrócił, nawet jak przez kilka dni jest nieużywana to problem nie ustępuje.

A więc tak: na minimalnej prędkości chodzi kilka do kilkudziesięciu sekund cicho równo po czym zaczyna robić kilka razy takie nagłe "podmuchy" przez kilka sekund, jakby przyspieszało i zwalniało po czym wraca chwile do normy i tak na okrągło. Z kolei po ustawieniu średniej lub dużej prędkości wieje cały czas jakby pulsacyjnie w odstępach ok sekundy, taka sinusoida między ok 30-60%. Najszybszy tryb na pewno nie ma tej mocy co miał kiedyś, ma podobną prędkość tylko trochę większą jak średni (tak samo pulsacyjnie) a kiedyś wiał jak tornado.

Wiem, że z opisu ciężko może być komuś coś wywnioskować jednak nie mam jak tego nagrać bo mikrofon wycina szum.

Serwisant który klimę montował mnie olał i się nie zjawia, więc chciałbym samemu spróbować to lepiej zdiagnozować i wymienić wadliwą część. Tylko jaką najprędzej? Silnik, jakiś czujnik?
  • Odpowiedz

radekklimat

2024-07-12, 00:25:09
Moderator
Wadliwym elementem jest brud
Zarosnieta turbina daje efekt podmuchu powietrza, filtry brudne również, sprawdź czystość turbiny i filtrow
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa