Cześć.
Moja konfiguracja to agregat zewnętrzny model 2U50S2S2F1FA i dwie jednostki wewnętrzne Haiera po 2.5kW
Głównie korzystam z pracy w trybie chłodzenia jedną jednostką wewnętrzną. Niestety od jesieni ubiegłego roku mam problem bardzo niską wydajnością zarówno w trybie chłodzenia jak i grzania. Od samego początku użytkowania zwłaszcza w trybie grzania obserwowałem strzelania wydobywające się z jednostki wewnętrznej.
Do tej pory przeprowadzone zostało:
Po tym klimatyzacja podziałała ~2mc i znowu problem z brakiem wydajności. Obecnie chłodzenia praktycznie nie ma.
Przyglądałem się przyłączam przy agregacie i:
Obserwowałem również, zachowanie zaworu 4ór drożnego Doran 0010703501 DSF-9 fPD27A0416 V12821, przełączałem system raz w tryb grzania raz w tryb chłodzenia - wyraźnie słyszałem przełączanie się cewki (a wcześniej tykanie innych cewek w systemie, za pewne element self-testu)
Moje pytanie:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-08-18, 07:25:32 przez krzakx.)
Moja konfiguracja to agregat zewnętrzny model 2U50S2S2F1FA i dwie jednostki wewnętrzne Haiera po 2.5kW
Głównie korzystam z pracy w trybie chłodzenia jedną jednostką wewnętrzną. Niestety od jesieni ubiegłego roku mam problem bardzo niską wydajnością zarówno w trybie chłodzenia jak i grzania. Od samego początku użytkowania zwłaszcza w trybie grzania obserwowałem strzelania wydobywające się z jednostki wewnętrznej.
Do tej pory przeprowadzone zostało:
- Próba ciśnieniowa, układ został nabity azotem 25 bar,
- Sprawdzenie szczelności: detekcja wodoru, układ został nabity hydrogenem.
Po tym klimatyzacja podziałała ~2mc i znowu problem z brakiem wydajności. Obecnie chłodzenia praktycznie nie ma.
Przyglądałem się przyłączam przy agregacie i:
- cienka rurka jest zimna, ale w mojej ocenie powinna być znacznie bardziej zimna
- gruba rurka jest praktycznie w temp. otoczenia.
Obserwowałem również, zachowanie zaworu 4ór drożnego Doran 0010703501 DSF-9 fPD27A0416 V12821, przełączałem system raz w tryb grzania raz w tryb chłodzenia - wyraźnie słyszałem przełączanie się cewki (a wcześniej tykanie innych cewek w systemie, za pewne element self-testu)
Moje pytanie:
- Jako, że instrukcja instalacji podaje aby próbę szczelności wykonać ciśnieniem 4MPa, czy możliwe jest że próba 25 barami nie wykazała mikro nieszczelności na którymś z wymienników?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY