Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

stacja do odzysku

8 Odpowiedzi, 9185 Wyświetleń

pawelek

2008-11-23, 17:22:32
Użytkownik
zamierzam kupić stacje do odzysku czynników
do jakiego stopnia owe stacje ściągają? do zera czy coś zostaje w instalacji?
do jakiej wielkości układu jest sens je używać?
czy np: lodówka na R134 o pojemności czynnika ok 25-30dkg jest sens odsysać.
co robić z odsysanymi czynnikami? można je powtórnie użytkować?
  • Odpowiedz

mn27

2008-11-24, 19:56:22
Zaawansowany użytkownik
witam ja kupiłem stacje do odzysku angielską ''ecco budy'' rok nią pracuje i narazie ok.
sciąga gaz całkowicie,nawet robi próżnie.
Używam ją głównie do chłodni a nawet w sezonie letnim sporo robiłem nia klimatyzacji samochodowej.
co do małych urządzen chłodniczych typu lodówki zamrazarki chłodziarki do20-30dkg to jej szczerze mówiąc nie używam nie ma tam zaworków do napełniania a i ta ilosc gazu jest mała .napełniam świerzym.próznie robie pompą prózniową.
Stacja taka jest wymagana aby legalnie prowadzic działalność w tej branży, co do odessanych gazów to ja tak dokładnie nie wiem ale gdzies ich sie oddaje do utylizacji ,no własnie gdzie ile to kosztuje
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-24, 21:02:35
Moderator
mn27 to używasz stacji a co potem robisz z freonem ? wypuszczasz ?
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

pawelek

2008-11-25, 17:57:01
Użytkownik
do mn27 dzięki za odpowiedz ,
ale przy małych układach np. lodówka można się podpiąć bez zaworków stosując tzw. wampirki. Chodzi mi oto czy jest to opłacalne do tak małej ilości gazu i czy go można powtórnie wykorzystać.
  • Odpowiedz

mn27

2008-11-25, 19:14:13
Zaawansowany użytkownik
tak jak wczesniej napisałem używam ja głownie do chłodni i klimatyzacji samochodowej do splitów jeszcze mi nie była potrzebna.Jeżeli odsysam czynnik i robię jakąs naprawe to tym czynnikiem spowrotem napełniam.No a TY byniom co robisz z gazem ? nie używasz go powtórnie?
DO pawełek.
W lodówkach jest tak mała ilośc gazu średnio 15- 20 dkg że może tak naprawdę odzyskasz połowę ,ponieważ trochę zawszę zastanie w wężykach troszkę w stacji .Moje jest takie zdanie że raczej do samych lodóweczek czy małych
urządzen chłodniczych to wydanie 3-4 tys.zł. to raczej nie opłacalne.Ale jak wczesniej wspomniałem jest ona wymagana.
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-25, 19:47:39
Moderator
Używam też ponownie tylko miałem namyśli czynnik np. rozwarstwiony typu 404 czy 407 bo oddajemy do utylizacji
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

mn27

2008-11-26, 07:48:46
Zaawansowany użytkownik
No właśnie ja prowadze działalność od wiosny i szczerze mówiąc to mam te czynniki ale nie miałem potrzby ich do tej pory ściągać . A ile sie płaci i gdzie się daje do utylizacji .na szkolenich coś tam mówili o tym gdzies do PROZON -u
  • Odpowiedz

mister

2008-11-26, 15:53:16
Zaawansowany użytkownik
prozon przyjmuje bezpłatnie
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa