Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

samodzielny montaż instalacji c.w.u

2 Odpowiedzi, 7455 Wyświetleń

cynic11

2009-05-07, 04:47:44
Nowy użytkownik
Witam

Czy ktos z Was drodzy forumowicze sam zakladal sobie solary lub pompe ciepla, lub kociol i robil cala instalacje?
Trzeba miec duzoa wiedze o hydraulice zeby samodzielnie to zrobic, czy wystarcza schematy i troche poszperac na necie?
Czy przy zakupie w/w urzadzen dostaje wraz z nim schemat podlaczen i prowadzenia rurek?
A co z gwarancja w przypadku samodzielnej instalacji-na zerowy rozruch wzywam serwisanta i on podbija gwarancje? Ile kosztuje sciagniecie serwisanta? (orientacyjne ceny-pewnie rozne to jest w roznych firmach).

PozdrawiamSmile
  • Odpowiedz

frog1

2009-05-07, 15:28:52
Nowy użytkownik
K woli ścisłości "c.w.u." to skrót instalacji wody użytkowej , pytasz o pompę ciepła,kocioł to centralne ogrzewanie a więc C.O. kolektory to różnie ale z reguły c.w.u. ale nie czepiajmy się słówek ,ja ci odpowiem z drugiej strony ponieważ zajmuję się zarobkowo tymi instalacjami . Jeśli chodzi o c.w.u. to rzadko się spotyka błędy w samej pracy instalacji chyba, że kwestia złych połączeń jak ją poprowadzisz czy sufitem podłogą ścianami nie istotne i tak jakoś poleci z kranu. Jeżeli chodzi o C.O. to już wyższa szkoła jazdy ,łatwo popełnić błąd i spotykam się z takimi nawet u ludzi zajmujący się profesjonalnie tymi instalacjami , a poprawki drogo kosztują , schematy podłączeń są tylko teoretyczne każda instalacja jest inna, do podłączenia kotła gazowego są potrzebne uprawnienia gazowe o które na pewno zapyta serwis w karcie gwarancyjnej jest miejsce gdzie montujący musi się podpisać i umieścić pieczątkę , szczerze nie radził bym samodzielni wykonywać C.O. ale zabronić nie mogę bo ???? no nie mogę . Życzę powodzenia i pozdrawia Autoryzowany serwis kotłów gazowych i właściciel firmy instalacyjnej która działa na rynku od 15 lat . Ps.właśnie wybieram się na szkolenie , rzadko mnie coś zaskakuje ale dużo jeszcze jest do nauczenia.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa