Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Instalacja klimatyzacji w Krakowie - kilka pytan

6 Odpowiedzi, 7597 Wyświetleń

Bartek

2006-09-20, 09:58:56
Nowy użytkownik
Witam,

Chcialem zamontowac klimatyzacje w dwoch pomieszczeniach - 38m2 (salon z aneksem kuchennym) i 15 m2 (sypialnia).
Najlepszy bylby chyba uklad multi-split, z jedna jednostka zewnetrzna i dwoma wewnetrznymi. Zalezaloby mi na tym, zeby klimatyzacja mogla pobierac po czesci powietrze z zewnatrz, zeby nie robilo sie duszno przy zamknietych oknach.
Na jakie klimatyzatory warto zwrocic uwage? Fujitsu, Daikin, LG - jakie inne moglibyscie polecic?

Mieszkanie jest obecnie na etapie budowy i zastanawiam sie czy warto by bylo juz teraz przygotowac cos pod katem klimatyzacji (prad do wszystkich jednostek, korytka w scianach, etc) ? Czy warto miec osobny bezpiecznik na klimatyzacje?

Czym roznia sie wewnetrzne elementy nascienne od podsufitowych? Ktore lepiej wybrac?

Czy element zewnetrzny moze byc polozony nizej niz te zamocowane na scianach w pokojach?

Czy moc elementu zewnetrznego musi wynikac z sumy zapotrzebowania na moc elementow wewnetrznych, czy tez moge zalozyc, ze nie bede klimatyzowal obu pomieszczen na raz i dopasowac moc do wiekszego pomieszczenia?

Okna z pomieszczen patrza na zachod i rowniez od tej strony, na balkonie, bedzie zamontowana sprezarka.
Czy trzeba ja jakos zadaszyc, zeby nie przegrzala sie w promieniach zachodzacego slonca, czy nie trzeba sie tym przejmowac? :-)

Czy mozecie mi polecic godna zaufania firme, ktora instaluje klimatyzacje w Krakowie?

z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Bartek
  • Odpowiedz

YN

2006-09-20, 19:01:53
Użytkownik
Szanowny Bartku.. Panie Bartku
Przede wszystkim to nie będzie żaden multisplit tylko tzw. dublet.
A teraz po kolei... Nie jestem w tej chwili powiedzieć jaka firma oferuje jednostki podwójne z możliwością zewnętzrnego poboru powietrza. Od razu zaznaczę, iż tego typu klimatyzatory POJEDYNCZE pobierają z zewnątrz ok. 20-25% powietrza obiegowego.
Według mojej obecnej oceny łączna moc chłodnicza urządzenia powinna wynosić ok. 6,0kW. 4,50kW w salonie z aneksem jadalnym (przy okresowo pracującym wyciągu nadkuchennym) i maksymalnie 1,50kW w sypialni (chłodzenie jest funkcją wieku jej użytkowników...?).. sorry.
Jeśli chodzi o propozycję firmy, to muszę powiedzieć, iż mam pewien dylemat. Otóż znam wiele firm, personalnie i te, które Pan wymienił jak gdyby zamykają pewien obszar technologii od dobrej do super dobrej. Pytanie nasuwa się takie: czy warto płacić za super technologię, której tak na prawdę się nie wykorzystuje ani nie odczuwa jakości jej działania w zakresie komfortu termicznego.
O markach klimatyzatorów już coś powiedziałem. A teraz naważniejsze!!!!!! Jaka firma będzie urządzenia montowała, jakie ma referencje i czy ma certyfikat montażowy i serwisowy Głównego Dystrybutora danego producenta urządzenia na Polskę.
Mam nadzieję, iż coś sensownego podpowiedziałem. Jeśli będą jakieś pytania czy też wątpliwości z przyjemnością służę radą.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2006-09-20, 19:42:15
Top użytkownik
Witam.
Uzupełniając:
Jednostka zewnętrzna może być niżej,nie ma potrzeby zadaszania,wydajność lepiej przyjąć maksymalną zwłaszcza,że nie uniknie Pan wymiany powietrza z pozostałymi pomieszczeniami,a koszt nie będzie wiele wyższy.
Pisze Pan,że mieszkanie jest na etapie budowy i z pewnością posiada zaprojektowany jakiś system wentylacji ,w który zbytnio nie można ingerować.
Kończąc proponuję zaprosić przedstawicieli n.p.wymienionych przez Pana firm i pomijając,że każdy będzie przekonywał o zaletach sprzedawanych urządzeń to na pewno rozwieje również wiele wątpliwości.
Osobiście jestem zwolennikiem "średniej półki"lecz w przypadku sypialni duże znaczenie będzie miał poziom "hałasu"chociaż słuch także często z wiekiem się pogarsza.
Najlepiej jest aby firma ,która Panu sprzeda urządzenie również je zamontowała przez co będzie samodzielnie odpowiadać za efekt końcowy.
Jeszcze jedno z pewnością dobrze jest zamontować część instalacji w trakcie budowy.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

YN

2006-09-20, 20:05:06
Użytkownik
Brawo!!!!
Patrz powyżej.
  • Odpowiedz

YN

2006-09-20, 20:25:30
Użytkownik
Szanowny Panie Bartku
Nie podpowiedziałem Panu jaki typ jednostki wewnęrzrnej byłby korzystny i w jakim przypadku. Pytałał Pan o możliwość zastosowania jednostki podsufitowej, jak sądzę w tym dwuczęściowym pomieszczeniu. W większości przypadków jest to najbardziej korzystne rozwiązanie pod względem "rozprowadzenia" chłodnego powietrza w pomieszczeniu. Najczęściej jednak występuje tu problem odprowadzenia skroplin i możliwości montażu pod stropem.
W tego typu jednostkach strumień chłodnego powietrza jest tzw. strugą "przyklejoną" do stropu (zjawisko strumienia Coanda), który relatywnie z niewielką prędkością (cicha praca wentylatorów) laminarnie rozchodzi się w znacznej części pomieszczenia.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Jonnie

2006-10-27, 09:22:34
Nowy użytkownik
Dzień dobry : )

W odpowiedzi na: "Czy mozecie mi polecic godna zaufania firme, ktora instaluje klimatyzacje w Krakowie?
":

mogę polecić takie firmy jak: Constans, Ika-Technik, ZIS, Womar, HTEP....
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa