Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klima i silnik recyrkulacji powietrza w Kangoo?

19 Odpowiedzi, 24265 Wyświetleń

Bogdan

2007-03-08, 21:19:29
Nowy użytkownik
witam - pół roku temu kupiłem Kangoo z niesprawną klimą , uszkodzony sterownik klimy , ostatnio kupiłem nowy [podłaczyłem i dalej nie działa , i ze nie działa klima to ponoc mozliwe ze nie ma czynnika w układzie ale dalej nie działa silniczek recyrkulacji powietrza /obieg zamkniety/ . Kiedy kupiłem samochód mialem problem z parujacymi szybami , po moich dociekaniach dlaczego , okazało sie że załączony był obieg wewnetrzny a ze uszkodzony był sterownik klimy/ zalana płytka / stwierdziłem że to przyczyna , silnik obiegu wewnetrznego przełączyłem podajac na niego 12V i tak jezdziłem , teraz gdy kupłem nowy sterownik wypada uruchomic cały układ , i tu moje pytanie czy silnik recyrkulacji powietrza /obieg wew-zew/powinien działac niezaleznie od klimy , i co zawiera standardowa klima manualna tj. jakie czujniki, zawory , ktore mógłbym sprawdzić przed pojechaniem do serwisu by nabic klime . Z zawodu jestem elektronikiem , i lubie czasami coś pogmyrac w samochodzie , nawet kupiłem Instrukcje napraw Kangoo ze schematami ale pech chciał że nie ma nic o klimie , i dalej nie wiem jak to ugryść a myslę że jak sprawdzę wcześniej układ elektryczny to taniej mi wyjdzie uruchomienie całego ukladu a i głupio by było elektronikowi jechać do elektryka . Moze ktos z Was zna ten układ i mógłby cos podpowiedziec - pozdrawiam bogdan
  • Odpowiedz

Bogdan

2007-03-10, 18:06:33
Nowy użytkownik
.... nie wiem o które styki koledze chodzi domyslam się ze te od pezełącznika , tak jak napisałem wczesniej praca przy kabelkach nie jest mi obca i kilka sobót nad tym już spedzłem / no nie całych/ i wiem napewno ze sam silnik recyrkulacji jest sprawny bo podając na niego napiecie zamyka i otwiera klapkę , elektro sprzegło przy sprężarce ceż bo po podaniu 12V działaproblem w tym że mam ten samochód o d niespełna pół roku i nie bardzo wiem gdzie co jest i jak te kabelki w tych wiazkach sobie idą , zeby nie te wiązki to po kabelku juz dawno bym do tego doszedł , sterownik rozgryzłem i wiem ze ma dwa wyjscia ale nie moge rozszyfrować co one włączają , tak samo jest z wejsciami na komparator w sterowniku , domyslam sie że to jakies czujniki cisnienia temp. ale jakie i gdzie one ś ą to juz nie moge odnaleść , kupiłem juz dwie ksiażki o Kangoo i w zadnej nie ma nić o klimie , dlaczego?
dodam ze problematyczny samochód to Renault Kangoo 2003 z manualną klima
  • Odpowiedz

Bogdan

2007-03-22, 20:28:10
Nowy użytkownik
.... ja jeszcze raz miał bym prosbe , o potwierdzenie czy aby napewno silnik recyrkulacji powinien działac chociaż układ klimy jest niesprawny np.mało czynnika - pozdrawiam Bogdan
  • Odpowiedz

Klimek

2007-04-01, 17:52:40
Użytkownik
Potwierdzam.
  • Odpowiedz

Bogdan

2007-04-01, 19:49:18
Nowy użytkownik
Po potwierdzeniu że recykulacja powietrza powinna działać niezaleznie od klimatyzacji , całą sobote poswięciłem szukaniu przyczyny tej usterki i sie poddałem . Te przewody które dochodza do silnika recyrkulacji nie maja połaczenia ani z przłącznikiem którym sie załącza obieg wew/zew. jak również ze sterownikiem który steruje klimą . Wpierw szukałem po kabelku ale gdy kabelki te weszły w dużą wiązkę kabli musiałem zmienic sposób , i wówczas sprawdzałem multimetrem w tych punktach które podałem wczesniej . Czy ktos z Was wie albo sie domyśla gdzie jeszcze może być podłączony ten nieszczęsny silnik recyrkulacji , czy poprostu jest przerwa gdzieś w kablach . Najprosciej by było podłączyć go do przełącznika innymi przewodami ale czy on ma działać tylko w tej jednej pozycji przełacznika , czy moze sterownik klimy też go niekiedy załacza. Kupiłem nawet książkę napraw kangoo nowej wersji ale nie wiedzieć czemu nie ma tam ani opisu ani schematu klimy i tego silnika recyrkulacji dlatego tyle pytań a i jest to mój pierwszy samochód z klimą .
  • Odpowiedz

Doanlu

2007-04-04, 21:29:56
Nowy użytkownik
w klimie manualnej nie spotkałem się ze sterowaniem automatycznym klapki
takie bajery mają elektroniczne klimy
ale może francuzi coś ulepszyli
lecz wątpię
  • Odpowiedz

Klimek

2007-04-05, 18:44:07
Użytkownik
Cała grupa VW i wiekszosc aut jakie znam ma recyrkulacje na silniczku el. Starsze auta tylko mialy na lince.
  • Odpowiedz

Bogdan

2007-04-18, 20:30:41
Nowy użytkownik
witam - byłem w serwisie by uruchomic tą nieszcęsna klime , sprawdzono - brak czynnika uzupełniono ale dalej nie pracuje , podmieniono czujnik tez ni c nie pomogło , podmieniono sterownik , dalej to samo , fachowiec powiedział ze musi byc jakiś wiekszy problem zwiazany z elektronika lub jeszcze jakiś czujnik o ktorym nie wie .
Zapłaciłem za nabicie i teraz mam podobno pełą klime ale nioe działajacą i nie bardzo wiem co dalej robić ?
ponoc gdy podali napiecie na sprzegło to pracowała klima , silnik recyrkulacji uruchomiłem , ale jak działa klimatyzacja nie mam pojecia , czy faktycznie kangoo ma wiecej niz jeden czujnik , czy jest to zwykły czujnik cisnienia który mozna sprawdzic bez wiekszego problemu czy jest to jakis element z elektronika ? a może istnieje mozliwość zasymulowania tych sygnałów by sprawdzic który element jest uszkodzony ? pozdrawiam Bogdan
  • Odpowiedz

senior

2007-04-18, 21:00:35
Zaawansowany użytkownik
może wystarczy znaleźć stycznik od klimatyzacji, czasem najprostsze rzeczy potrafią zaskoczyć, czujniki raczej są na widoku, zapewne się nie schowały, czujniki są zapewne dwa
  • Odpowiedz

RobertS

2007-04-18, 21:50:36
Użytkownik
do kitu ten serwis skoro nie usunęli usterki.
Powinni szukać na którym elemencie ginie napięcie.
standardowo manualna klima w samochodzie ma dwa czujniki ciśnienia - jeden to cz. niskiego ciśnienia - z reguły na przewodzie, oraz czujnik wysokiego ciśnienia - na sprężarce.
winny może być też jest czujnik temperatury na parowniku - niektore samochody go posiadają.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-04-18, 21:52:11 przez RobertS.)
  • Odpowiedz

Bogdan

2007-05-02, 20:42:51
Nowy użytkownik
..własnie zbliażają sie wolne od pracy dni i mam zamiar pobawic sie z woltomierzem przy mojej niedzialajacej klimie ale mam pewien dylemat co do czujnika , wyglada że jest tylko jeden zamocowany na przewodzie koło chłodnicy , ale ma trzy wyprowadzenia ,czy te piny to np. plus-minus -wyjscie , czy może plus- wyjscie niskie cis.-wyjscie wysokie cis. ?
  • Odpowiedz

krzys30

2007-05-03, 05:07:14
Nowy użytkownik
jedz do autoelektronika po 1 spytaj sie czy ma sonde can lub NXR bo BSI leci i nikt nie moze zrobic tego
  • Odpowiedz

Bogdan

2007-05-03, 17:01:23
Nowy użytkownik
to jest grypsem napisane czy to są - profesjonale- określenia ? bo z całego zdania tylko pierwszą część zrozumiałem.
  • Odpowiedz

krzys30

2007-05-05, 22:09:45
Nowy użytkownik
to jest gryps naszej branzy
  • Odpowiedz

Bogdan

2007-05-06, 11:39:29
Nowy użytkownik
... to pozdrawiam wszystkich z branzy klimatyzacyjnej i ciekawy jestem czy inni to zrozumieli?
  • Odpowiedz

senior

2007-05-06, 18:25:44
Zaawansowany użytkownik
mi tylko w głowie były sondy ntc lub ptc.....może ktoś powiedzieć o co w tych waszych skrótach chodzi??
  • Odpowiedz

Bogdan

2007-05-09, 20:18:33
Nowy użytkownik
po ostatnim rozpoznaniu doszedłem do tego że zarówno czyjnik cisnienia jak i załączenie sprzęgła sa obsługiwane pezez komp. wtrysku a nie sterownik klimatyzacji - to po co jest ten sterownik klimatyzacji ?
  • Odpowiedz

krzys30

2007-05-10, 20:04:38
Nowy użytkownik
jedz do elektronika zaopatrzonego zw
  • Odpowiedz

Bogdan

2007-05-10, 21:19:26
Nowy użytkownik
..!!!! klima pracuje i mam pełną satysfakcję ze została uruchomiona bez udzialu serwisu
rozrysowałem sterownik klimatyzacji , podłączyłem na warsztacie , zasymulowałem sygnały wynikajace z rozrysowanej apllikacji i ku memu zaskoczeniu wyjścia pracowały poprawnie , poznej tylko zostało zamontowanie w samochodzie i sprawdzenie w ktorym miejscu jest błąd i - sukces
pozdrawiam wszystkich z branzy klimatyzacyjnej i zycze sukcesów Bogdan
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa