Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wentylacja kregielni

7 Odpowiedzi, 7952 Wyświetleń

Marvinm

2011-03-07, 08:55:54
Nowy użytkownik
Witam mam taki temat:
Wentylacja budynek dwukondygnacyjny, parter sklep samoobsługowy, pietro kawiarnia i kregielnia. Mam problem z oszcowaniem zysków ciepla od maszynowni kregielni może ktoś robił podobny temat i zdobył informacje (kręgielnia na 8 torów całkowita powierzchnia pomieszczenia 524 m2) ?
  • Odpowiedz

konto usunięto

2011-03-08, 03:10:48
Nowy użytkownik
na 1 tor przyjmij około 2 kW, maszyna się grzeje, tor jest również podgrzewany, kiedyś szukałem podobnych danych
  • Odpowiedz

cool-went

2011-03-10, 12:15:59
Użytkownik
przyjmij 50 - 70W na m2 no chyba że oświetlenie jest halogenami to dodaj jeszcze parę watt.
Żeby to policzyć dokładnie powinieneś otrzymać parametry wszystkich urządzeń, rodzaj i ilość oświetlenia, ilość osób przebywających jednocześnie w pomieszczeniu, rodzaj i parametry ścian i szyb, usytuowanie budynku wg stron świata, zacienienie budynku.
  • Odpowiedz

irroda

2011-03-11, 16:11:43
Zaawansowany użytkownik
przeczytaj jakąkolwiek książkę, jak nie umiesz czytać poproś kolegę aby przeczytał Tobie dział zyski ciepła
  • Odpowiedz

irroda

2011-03-11, 22:42:43
Zaawansowany użytkownik
ja bardzo wielu rzeczy nie wiem, zadaję pytania które są dla niektórych banalne, ale jak ktoś chce montować klimatyzację i nie wie jak obliczyć zyski ciepła, to, tak jak ja bym chciał zmienić koło w samochodzie i nie znał narzędzia o nazwie klucz. Jakakolwiek ksiązka o klimatyzacji opisuje jak to policzyć, jak ktoś nie lubi kupować książek, są biblioteki publiczne, a jeżeli ktoś ma uraz do takich instytucji to oferuję książkę w pdf
  • Odpowiedz

barbie

2011-03-29, 20:19:18
Top użytkownik
jaka jest kubatura ? .
  • Odpowiedz

Kikson

2011-03-29, 20:32:56
Użytkownik
irroda napisał(a):przeczytaj jakąkolwiek książkę, jak nie umiesz czytać poproś kolegę aby przeczytał Tobie dział zyski ciepła

To Ty chyba nie umiesz czytać ze zrozumieniem!!!

Kolega Marvinm pytał o zyski ciepła od maszynowni a nie jak to obliczyć.

Kolego Marvinm: też miałem taki problem. Musiałem się miotać po tyłach toru aby sprawdzić moce zainstalowanych urządzeń. U mnie wyszło 1,4 kW mocy zainstalowanej. Tory były 3. Podejrzewam, że u Ciebie będzie podobnie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa