Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Opróżnianie klimy w pojeżdzie.

4 Odpowiedzi, 7937 Wyświetleń

ciekawski

2007-05-17, 07:23:39
Nowy użytkownik
Witam!
Mam mały problem i w związku z tym kilka pytań.
Jestem mechanikiem samochodowym.Czasem zachodzi konieczność rozszczelnienia układu klimatyzacji w celu dokonania niektórych napraw.Nie mam stacji do obsługi klimatyzacji (zbyt dużu nakład finansowy a nie mam zamiaru zajmować się pełną obsługą klimatyzacji),nie chciał bym wypuszczać czynnika do atmosfery(czynnik drogi i środowisko zanieczyszcza).Udało mi się zdobyć butlę na R134a i węże przyłączeniowe(stare ale wymieniłem uszczelki w złączach i są szczelne) tylko nie mam pompy.Kolega podsunął mi pomysł żeby jako pompy użyć agregatu od zamrażarki.Nie wiem czy da radę odciągnąć czynnik i wytworzyć na tyle próżni aby ponownie układ napełnić.Ja zastanawiam się czy nie lepiej byłoby użyć sprężarki od samochodu(chyba jest wydajniejsza)i napędzić ją jakimś silnikiem elektrycznym.Mam gdzieś jakąś sprężatkę z uszkodzonym sprzęgłem.
Pomysł na separacę oleju i odzysk już mam manometry też jakieś dobiorę tylko problem z tą pompą.
Proszę o pomoc kolegów specjalistów .
  • Odpowiedz

krzys30

2007-05-20, 11:42:08
Nowy użytkownik
za 2300 oddam ci waeco 500 stacje klimy z odzyskiem etc
  • Odpowiedz

pieniek

2007-05-21, 22:06:34
Nowy użytkownik
kolego ciekawski, możesz podjechać do kolesia od klimy i on Ci ,,złapie'' ten freonik.

ale sprężarką od zamrażarki, dasz radę.
  • Odpowiedz

ciekawski

2007-05-23, 18:50:45
Nowy użytkownik
Witam.
Niestety najczęściej się nie da pojechać(chyba że na holu)
Ale Wielkie dzięki za info o tym agregacie.
Grunt to odzyskać czynnik choć ta próżnia też by się przydała chociażby po to żeby sprawdzić szczelność po zmontowaniu wszystkiego spowrotem do kupy.
Może kiedyś jak ,,okazyjnie" będę mógł kupić pompę to coś pomyślę z napełnianiem (jeszcze muszę się trochę podszkolić)
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa