Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mierzenie próżni.

31 Odpowiedzi, 59427 Wyświetleń
1 2 Dalej

Fujitsu Szczecin

2011-06-07, 21:58:48
Top użytkownik
Witam

Czy mierzenia głębokości próżni oprócz wyniku w np. mBarach, potrzebujemy jeszcze jakiś parametr?

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-06-07, 22:11:30
Zaawansowany użytkownik
wydaje mi sie ze sprawdzamy jak sie ta proznia zachowuje w czasie - czyli parametr czasu.
Jezeli proznia w czasie nam "slabnie" to albo jakas nieszczelnosc albo jakas tam wilgoc w ukladzie jeszcze jest.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-06-07, 22:15:13
Top użytkownik
Robert81r napisał(a):wydaje mi sie ze sprawdzamy jak sie ta proznia zachowuje w czasie - czyli parametr czasu.
Jezeli proznia w czasie nam "slabnie" to albo jakas nieszczelnosc albo jakas tam wilgoc w ukladzie jeszcze jest.
Witam

No właśnie, wilgoć to H2O. Czy nie potrzebujemy temperatury wrzenia przy danym ciśnieniu?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-06-07, 23:06:36
Zaawansowany użytkownik
z tego co pamietam to zaleca sie nie otwieranie ukladow ponizej temp otoczenie 17st C i to jest zdaje sie temp. wrzenia H2O przy "naszych prozniach"? czy jakos tam - nie dam za to glowy Wink
Oczywiscie im wyzsza temp otoczenia tym lepiej nam ta woda odparuje przy tej samej "prozni".
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-07, 23:11:12 przez Robert81r.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-06-08, 19:31:30
Top użytkownik
Witam

[Obrazek: 07062011566.jpg]

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-06-08, 20:29:13
Zaawansowany użytkownik
nigdy nie mialem takich elektronicznych bajerow w rece ale domyslam sie ze chcesz pokazac ze temp otoczenia jest -2,2st C i proznia na poziomie 4500 mikrona tj okolo 6mbar - calkiem mozliwe, ale sproboj osuszyc zawilgocony uklad w tej temperaturze Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-08, 20:32:19 przez Robert81r.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-06-08, 20:32:08
Top użytkownik
Robert81r napisał(a):nigdy nie mialem takich elektronicznych bajerow w rece ale domyslam sie ze chcesz pokazac ze temp otoczenia jest -2,2st C i proznia na poziomie 4500 mikrona tj okolo 6mbar.
Nie wiadomo nic o ukladzie - czy byl rozszczelniony, zawilgocony, czy tylko byl sciagniety czynnik i wykonana proznia w celu weryfikacji napelnienia ? Sproboj osuszyc zawilgocony uklad w tej temperaturze Smile
Witam

Początek próżnowania. Wczorajszy dzień, duża wilgotność powietrza. Myślisz że mBara będzie mniej problemowo?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-06-08, 20:36:50
Zaawansowany użytkownik
Cytat:Myślisz że mBara będzie mniej problemowo?

szczerze to nie wiem o co chodzi Rolleyes

udalo Ci sie kiedys zrobic proznie ponizej 500mikronow tj okolo 0,6mbar ?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-06-09, 06:04:45
Top użytkownik
Robert81r napisał(a):
Cytat:Myślisz że mBara będzie mniej problemowo?

szczerze to nie wiem o co chodzi Rolleyes

udalo Ci sie kiedys zrobic proznie ponizej 500mikronow tj okolo 0,6mbar ?
Witam

Jestem przyzwyczajony do mikronów. Dochodziłem do około 2000mikronów. Zastanawia mnie temperatura wrzenia H2O jaka powinna być żebym był pewny dobrej głębi próżni. Czy ona w ogóle jest jakimś wyznacznikiem?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-09, 07:16:01
Top użytkownik
przy 2500 mikronów temperatura wrzenia wody wynosi trochę poniżej -6*C.
Na lato wystarczy całkowicie.
Warto mieć tabelę wrzenia wody Smile
.
  • Odpowiedz

Administrator

2011-06-09, 07:53:27
Administrator
polecam kalkulator wrzenia cieczy:
http://translate.google.pl/translate?hl=...alculator/
pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-06-09, 13:57:06
Top użytkownik
crocens napisał(a):przy 2500 mikronów temperatura wrzenia wody wynosi trochę poniżej -6*C.
Na lato wystarczy całkowicie.
Warto mieć tabelę wrzenia wody Smile
Witam

Właśnie o to mi chodziło. Czyli mogę się kierować i jednym i drugim parametrem. Powiedzmy przy -5*C wrzenia wody mogę być spokojny że mam dobrze przygotowaną instalację.

wojtek napisał(a):polecam kalkulator wrzenia cieczy:
http://translate.google.pl/translate?hl=...alculator/
pozdrawiam
Urządzenie samo przelicza te wartości w czasie procesu wykonywania próżni.
[Obrazek: 09062011576.jpg]
Temperatura wrzenia wody jest stałym parametrem a można zmienić tylko jednostki ciśnienia. Można używać:
- hPa
- mBar
- Torr
- inH2O
- inHg
- Micron
- Pa
Ja wybrałem microny ale widzę że Wy posługujecie się mBarami. We wcześniejszym manometrze miałem ustawione w Micronach i wszystko było jasne a tu doszło mi wrzenie wody. Mam nadzieję że pokaże mi dokładniej szczególnie przy dużych układach.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Robert81r

2011-06-09, 20:38:20
Zaawansowany użytkownik
ten poziom prozni to chyba zalezy w jakim miescu mierzymy - oczywiscie zalezy od budowy i wielkosci ukladu.
W przypadku jednej pompy prozniowej staram sie mierzyc jak najdalej od niej - czyli np - prozniujemy gdzies przy sprezarce to mierzymy przy parowniku.
  • Odpowiedz

wit

2011-06-09, 20:59:46
Top użytkownik
jest jeszcze jedno paskudne zjawisko... w niskich temp mamy lód zamiast wody -i interesuje nas sublimacja a nie wrzenie...
generalnie -zachodzi przy odpowiedniej próżni... tyle, że wolno...
ponadto każdy większy układ -i przeciętna pompa próżniowa.... trudno zejść poniżej 98% próżni -jakieś 20mbar...
nieważne co pisze na ulotce.... ważne co się da w praktyce.... przy wysokiej próżni -rzędu 95-99% wydajność pompy jest tak mała, że już praktycznie postęp próżnowania żaden. maly układ -jak jednostka wewnętrzna klimy plus kilka metrów rurki da się wyprózniować porządnie.
większy układ -trzeba by próżnować godzinami.
niedawno próżniowałem komorę ponad 12 godzin na 3 pompy....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-06-10, 09:48:14 przez wit.)
  • Odpowiedz

llort

2011-06-09, 21:21:39
Zaawansowany użytkownik
wit Sublimacja i reasublimacja.Gdybym mógł przybił bym ci piątkę i chętnie porozmawiał z trzecim z forum o pominięciu stanu . Smile
Masz problem w dziedzinie chłodnictwa i kanalizacji?STEFAN BUD ci pomoże.Człowiek orkiestra.Ponoć tynki maszynowe wykonuje gratis.Do administracji to nie jest reklama
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2011-06-10, 00:21:08
Zaawansowany użytkownik
500 mikronów to próżnia doskonała
i do takiej należ dążyć
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-06-10, 05:56:28
Top użytkownik
Robert81r napisał(a):ten poziom prozni to chyba zalezy w jakim miescu mierzymy - oczywiscie zalezy od budowy i wielkosci ukladu.
W przypadku jednej pompy prozniowej staram sie mierzyc jak najdalej od niej - czyli np - prozniujemy gdzies przy sprezarce to mierzymy przy parowniku.
Witam

W układach split jeżeli masz dwa zawory serwisowe o możesz się bawić dalekie pomiary. Przeważnie jest jeden. Krótki układ, kilka metrów to nie problem. Problem stanowią układy VRF i tam trzeba się przyłożyć do wykonywania próżni.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-06-10, 05:59:03
Top użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):500 mikronów to próżnia doskonała
i do takiej należ dążyć
Witam

Zawsze trzeba dążyć do doskonałości Big Grin

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-06-10, 06:06:32
Top użytkownik
wit napisał(a):sublimacja
Witam

Wit, komplikujesz temat. Przejście ze stanu stałego w gazowy(parowanie) będzie miał miejsce w zimie przy mrozach. Trzeba tylko o tym pamiętać i nie kierować się czasem przy opróżnianiu nawet najmniejszych układów. Czy się mylę?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-10, 08:01:57
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam
Wit, komplikujesz temat. Przejście ze stanu stałego w gazowy(parowanie) będzie miał miejsce w zimie przy mrozach. Trzeba tylko o tym pamiętać i nie kierować się czasem przy opróżnianiu nawet najmniejszych układów. Czy się mylę?
Pozdrawiam

Może i komplikuje, ale nie szerzmy herezji Wink
Bezpośrednie przejście ze stanu stałego w gazowy to sublimacja.
Pośrednie poprzez stan ciekły to topnienie i parowanie.

Podczas "wyciągania" próżni nie ma możliwości topnienia, pozostaje sublimacja i parowanie (w zależności od fazy wody w układzie).
.
  • Odpowiedz

wit

2011-06-10, 09:53:38
Top użytkownik
crocens napisał(a):Podczas "wyciągania" próżni nie ma możliwości topnienia, pozostaje sublimacja i parowanie (w zależności od fazy wody w układzie).

kiedyś -ze 2 lata temu suszyłem przy -15*C skraplacz chillera po pęknięciu wymiennika... oczywiście chiller łyknął kilkanaście litrów wody...
lepiej nie pytajcie jak przebiegało suszenie i próżniowanie przy -15*C -bo do dziś "dostaję wysypki" na samo wspomnienie...

zabawa trwała kilka dni. i skończyła się wybudowaniem ze styropianu i płacht całkiem solidnego domu wokół urządzenia oraz wstawieniem nagrzewnic...
i tak kiepsko się wysuszyło... filtry miały co robić.
  • Odpowiedz

crocens

2011-06-10, 10:26:53
Top użytkownik
wierzę, kilkanaście litrów wody ... jest co robić Smile
.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-06-11, 06:01:20
Top użytkownik
Witam

Powiedzcie mi, czy ten poziom próżni jest już wystarczający? Wprawdzie jest to krótki odcinek, próżniowany około 40min.

[Obrazek: 10062011584.jpg][Obrazek: 10062011584b.jpg]

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

wit

2011-06-11, 08:17:33
Top użytkownik
tak. jeśli masz temperaturę dodatnią z +10*C wokół każdej części suszonego urządzenia.

jak masz minus....to ze 2 tygodnie takiej próżni powinny załatwić sprawę. warunek, że ten minus nie jest aż tak na minusie jak temp parowania H2O przy osiągniętej próżni Wink
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2011-06-14, 18:04:49
Top użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):500 mikronów to próżnia doskonała
i do takiej należ dążyć
Witam

Tym zestawem udało mi się dojść do próżni doskonałej Wink

[Obrazek: 13062011598.jpg]

[Obrazek: 13062011600.jpg]

Pozdrawiam
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa