Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

kontrola ochrony środowiska

9 Odpowiedzi, 13207 Wyświetleń

europejczyk

2011-07-08, 17:05:07
Użytkownik
Witam kolegów
Czeka mnie kontrola ochrony środowiska
może ktoś z kolegów miał już taką kontrolę, na co zwrócić uwage by sie do niej przygotować, z tego co wiem to ich kary sa duże.
  • Odpowiedz

bxz

2011-07-08, 17:15:34
Zaawansowany użytkownik
(H)CFC bez oznakowania, karty urządzenia i przeglądów (kontroli szczelności) = problem ;/
NO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-08, 17:16:36 przez bxz.)
  • Odpowiedz

awax

2011-07-08, 17:57:40
Top użytkownik
Witam
Jeżeli jesteś użytkownikiem urządzeń to tak jak wyżej,jeżeli prowadzisz serwis to przede wszystkim szczegółowe rozliczenie zakupu czynników chłodniczych i oleju oraz dokumenty utylizacji odpadów.Mam już kilka takich kontroli za sobą.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

europejczyk

2011-07-09, 05:21:32
Użytkownik
HCFC nie dotykam mam serwis w zeszłym roku załozyłem firme mam w butli pare kilo juz odpadów ale tylko HFC ale nie utylizowałem w zeszłym roku bo prawie nie miałem.a co z olejem jak go trzymać zgodnie z przepisami.A te szczegółowe rozliczenie zakupu czynników to są jakies specjalne druki, czy w zeszczycie zakup i rozchód czy jak to ma wyglądac?. Troche mnie przeraża może dlatego że jest to moja pierwsza.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-07-09, 07:14:01 przez europejczyk.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-07-10, 13:20:05
Moderator
Ja miałem niedawno. Z czynnikami nie było problemu - pani inspektor sprawdziła dokumenty na HCFC , wzięła listę narzędzi jakie mam potrzebnych przy serwisie. Problemem było pilnowanie dokumentów na odpady - złom, makulatura itp jeśli były. Za odpady należy składać sprawozdania miesięczne lub roczne (jeśli ich mało), bodajże do końca marca (tak Awax?). A chociażby za to są dotkliwe kary (ustawowe minimum to podobno 10tysi) co moim zdaniem jest absurdem, gdyż wysokość kary w żaden sposób nie zależy od wielkości firmy. No, to tak na marginesie było. A tak to jeszcze wszystkie dokumenty firmy do przejrzenia (dobrze jak masz zrobione xero), uprawnienia, szkolenia i cokolwiek. Najlepiej to się uśmiechać przytakiwać (ale nie napytanie "czy pan coś ukrywa?"), zrobić kawę/herbatę i zgrywać miłego aż do bólu.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mn27

2011-07-12, 19:49:43
Zaawansowany użytkownik
witam mam takie pytanie czy ja muszę sie rozliczać z czynników chodzi mi oto ze zajmuje sie tylko lodówkami i małymi ladami w sklepach w mojej okolicy i klimatyzacją samochodowa czyli gazy r 134 r 404 r 600 i tylko takie czynniki kupuje tak naprawdę nie mam odpadów jesli chodzi o czynniki jedynie odpadem jest sprężarka z lodówki ewentualnie samochodowa filtryodwadniacze i jak wygląda sytuacja u mnie jak oni rozliczają to jak kupiona spreżarka i została wymieniona to ona zalicza sie do odpadu?
  • Odpowiedz

SERVIS4U

2011-07-31, 19:45:31
Nowy użytkownik
Jeżeli chodzi o sprężarki to serwisant jest wytwórcą odpadu i to na Tobie spoczywa obowiązek przejęcia odpadu i zutylizowanie go w stosownym punkcie. Wykaz punktów musi udostępnić Pan/Pani z Urzędu Gminy/Miasta itp.
A prawdą jest ze jak klientowi powiesz ze zabierasz sprężarkę to od razu krzywo patrzy bo "pewnie dobra" Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Shitashii

2011-07-31, 20:34:50
Moderator
Można napisać protokół, że taka część (np. sprężarka) zostaje u właściciela (bo jest w końcu właścicielem i ma do tego prawo).
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

zofiagut

2017-05-16, 12:35:06
Nowy użytkownik
dlatego uważam, że najlepiej jest zlecić firmie zewnętrznej prowadzenie działań w zakresie dokumentacji, wszystkich sprawozdań i raportów dot. ochrony środowiska. Tak samo jak zlecasz coś prawnikowi, bo przecież nie musisz się znać na prawie ochrony środowiska. Ja korzystam z ich usług: [reklama]
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa