Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Poszukiwane dane do biznesplanu

10 Odpowiedzi, 14707 Wyświetleń

klimacold

2012-01-12, 15:31:46
Nowy użytkownik
Witam
Pisze własnie biznesplan na firmę zajmująca się klimatyzacją wentylacją i ogrzewnictwem.
Mam problem gdyż poszukuje danych kim będą klienci i jak wielki jest potencjalny rynek. Chodzi tu o Polske południową a konkretniej o woj śląskie i małopolskie. Dalej potrzebne mi są dane ilu klientów w skali roku będzie korzystało z moich usług. Dane muszą być spójne z wyliczeniami. Czy ktoś może mi pomóc w tym temacie? Bardzo bym prosił kogoś kto ma takie dane o podesłanie lub kontakt ze mną. Mój mail marcingondas@gmail.com
Dziękuje i pozdrawiam.
  • Odpowiedz

awax

2012-01-12, 17:48:36
Top użytkownik
Kolego nie gniewaj się ,ale już dawno tak się nie ubawiłem jak czytając Twój post.
Napisz chociaż czy ta firma ma być jednoosobowa czy też zatrudniać będzie 3000 pracowników bo to troszeczkę ma wpływ na taki biznesplan.
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-01-12, 19:40:00
Moderator
Jak w GUS-ie nie mają takich danych, to pewnie nikt ich nie ma. A skąd my mamy wiedzieć kim będą Twoi klienci? Pewnie ludzimi Big Grin . Liczby możesz sobie wpisywać jakie chcesz, a życie wszystko zweryfikuje.
Piszesz również: "Dalej potrzebne mi są dane ilu klientów w skali roku będzie korzystało z moich usług." wpisz 100. A jak będziesz miał tylko 10 , to zamkniesz firmę?
Reklama dźwignią handlu!
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

awax

2012-01-12, 19:47:38
Top użytkownik
Domyślam się,że biznesplan potrzebny jest do jakiejś dotacji,refundacji lub kredytu.
Pewnie ma to być pod urzędnika.
Taki biznesplan można zamówić jak każdy projekt ,tyle,że to troszkę kosztuje.
  • Odpowiedz

klimacold

2012-01-13, 02:20:21
Nowy użytkownik
Ciesze sie że poniektórych rozbawiłem wiem że może to bawić. Lecz chodzi o to jak w branży klimatyzacyjnej określić klienta, kim jest?, ile zarabia?, czy jest klientem indywidualnym?, czy jest to firma? i jak to np udowodnić ...? daje do myślenia Smile
Spotkałem się z takim problemem i proszę o dane lub statystyki poparte danymi które można udowodnić np jakie jest wasze doświadczenie jaki klient do was dociera, których jest mniej a których więcej.
Biznes plan na jest pisany na firmę 2 osobową tzn. jedna ekipa monterska. Mam nadzieje że już jest ciut jaśniej i że niektórzy zaawansowani mają jakieś doświadczenie którym mogli by się podzielić. Możemy to potraktować jako badanie konsumenta waszych usług. Czyli kim są wasi usługobiorcy jaką drogą do nich docieracie itd itp... Dziękuję nie gniewam się Smile
  • Odpowiedz

bartekyogico

2012-01-13, 05:40:41
Zaawansowany użytkownik
Sprawdż mail, jak nie doszło reklamuj. Pozdro.
  • Odpowiedz

crocens

2012-01-13, 18:40:30
Top użytkownik
chcesz to tylko montować? Tą klimę, wentylację i ogrzewnictwo?
.
  • Odpowiedz

klimacold

2012-01-14, 17:22:46
Nowy użytkownik
Tu chodzi o instalację serwis i przeglądy okresowe. Jeden kolega już mi trochę pomógł, zastanawiam się czy można np znalezc dane ile firm posiada klimatyzacje w woj śląskim i małopolskim
  • Odpowiedz

crocens

2012-01-14, 18:16:09
Top użytkownik
Jaki biznesplan byś nie wyliczył to najważniejszy nie jest montaż (choć montaży jest od groma) tylko serwis: szybki i sprawny. Bez tego żaden biznesplan się nie sprawdzi... Czy Ty lub Twój kolega z biznesplanu macie wiedzę z zakresu ogólnie rozumianej klimatyzacji?
.
  • Odpowiedz

klimacold

2012-01-14, 19:00:13
Nowy użytkownik
Tak oczywiście że serwis też wchodzi w grę, mam 5 lat doświadczenia pracy w zawodzie.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa