Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ogrzewanie powietrzne domu

12 Odpowiedzi, 16892 Wyświetleń

bxz

2012-01-31, 16:32:39
Zaawansowany użytkownik
Witam,
Jako że mam wolną chwilę chciałbym podyskutować o ogrzewaniu powietrznym domu jednorodzinnego.
Wykonywałem takie instalację dla:
hipermarketu, hali (na centrali wentylacyjnej, rooftop'ie gazowym): tu chyba nawet nie ma alternatywy dla tego systemu ;p
biura (na centralce, fancoilach kanałowych i kasetach): w pomieszczeniach z małą ilością okien, gdzie nie ma miejsca na grzejniki i openspace'ach jak najbardziej polecam
w w/w przykładach, przy pewnych warunkach inwestycyjno-eksploatacyjnych, ten rodzaj ogrzewania sprawdza się najlepiej... ale tak się zastanawiam jak się sprawdzi ten system w domu jednorodzinnym? Wiemy że domy coraz szczelniejsze, cieplejsze i rekuperacja w modzie ^^ Mam parę pytań, ale nie interesują mnie pseudoreklamy, pseudodealerów! 107% sprawności w kondensatach zostawcie sobie dla klientów indywidualnych... (tak wiem skąd się bierze >100% i zdanie na temat tych piecy mam wyrobione) Smile
Nie ukrywam, że liczę na odpowiedź do tematu forumowicza z zza oceanu...
Do konkretów:
1. Sterowanie samego pieca:
- sterownik naścienny czy temperatura powietrza wyciąganego?
- piszą wszędzie że chłodnica freonowa w opcji, ale czy sam piec steruje też układem chłodniczym czy trzeba dokładać sterowanie?
- co steruje prędkością wentylatora? temperatura powietrza czy użytkownik?
2. Palnik gazowy:
- czy ma regulowaną moc czy on-off?
- jeśli płynna, jaka jest sprawność takiego palnika przy 25% i 50% obciążeniu?
3. Piec:
- czy są takie co grzeją CWU?
- co ile serwis, czy jest wymagany przez producenta do gwarancji?
4. Sterownie układem:
- ręczne przepustnice na kratkach czy przepustnice kanałowe i stały przepływ?
- termostaty pomieszczeniowe i sterowanie przepustnicami... a co kiedy wszystkie się zamkną? da się do ilości otwartych przepustnic dostosować obroty wentylatora? zabezpieczyć presem? zablokować by nie zamykała się poniżej 30%?
- ile czasu wygrzewa się pomieszczenie z dyżurnej 12/16 do 22 przy niskiej bezwładności ścian?
5. Elementy nawiewne:
- wszystko w suficie? czy nawiew z podłogi?
- kratki z przepustnicami czy anemostaty, a może dysze kierunkowe?
6. Prowadzenie kanałów:
- co z budynkami gdzie nie ma poddasz do prowadzenia kanałów? np 2 kondygnację? to skreśla budynek?
- kanały w posadzce... jak to możliwe?
7. Jakich producentów znacie (nie kto mi sprzeda tanio i dobrze), a może macie jakiegoś przetestowanego i polecicie?
To tyle z grubsza co mi się nasunęło... jeszcze jakieś za i przeciw? jak z komfortem i hałasem?
Wszelkie materiały jeśli posiadacie i chcielibyście się podzielić, odnośnie piecy, sterowania jak i gotowych systemów: bxz@o2.pl lub linki poproszę Wink
Muszę sobie wyrobić zdanie w tym temacie, czekałem że będę miał okazję być w domu tak ogrzewanym... i porozmawiać z użytkownikiem.... ale nie było mi to dane, a jest szansa że popełnię taki układ Smile
NO
  • Odpowiedz

barbie

2012-01-31, 17:17:10
Top użytkownik
na stronie głównej kliknij brązowy klawisz ogrzewanie ! .
  • Odpowiedz

crocens

2012-01-31, 19:57:59
Top użytkownik
legalet elektryczny/gazowy/wodny, firma fraefa. Grzanie tylko fundamentów, czytałem o tym w jakiejś gazecie, może Cię taki typ ogrzewania zainteresuje Smile
.
  • Odpowiedz

bxz

2012-01-31, 21:17:37
Zaawansowany użytkownik
tak poza tym, że nie o to pytałem ;p to zupełnie nie rozumiem idei tego ogrzewania ;/
-reklama- pozdrawiam admin
zwykła płyta fundamentowa zamiast ław - polowa zalet tego systemu
samo ogrzewanie to zwykłe ogrzewanie podłogowe... gdzie medium grzewczym jest powietrze w obiegu zamkniętym... grzane np. z nagrzewnicy wodnej przez kocioł gazowy albo pradem i tu kolejna połowa zalet systemu.
Zalety dodatkowe (czyli te których nie ma fundament z płyty i ogrzewanie płaszczyznowe):
niby niższa temperatura podłogi... ale z czego to wynika? z różnicy pomiędzy gęstością powietrza, a wody w układzie zamkniętym? Big Grin Big Grin Big Grin spokojnie można to uzyskać przez odpowiednie zagęszczenie rur w instalacji wodnej, a zmniejszenie temperatury zasilania... wodne ogrzewanie tez można grzać prądem Tongue
Wady:
brak piwnicy czy garażu poniżej gruntu :/
jak się zepsuje wentylator w tym module to jak go wymienic?
zapłacić za rury kanalizacyjne i wentylator z grzałką x0 000?
po co grzać wodę w kotle gazowym, która będziemy grzać powietrze, które będzie grzać posadzkę, która będzie grzać powietrze w pomieszczeniu?
tego typu wad naprawdę mam jeszcze kilka w głowie...
gdzie tu ta przełomowa technologia?

Ogólnie taki styl budowanie uważam za bardzo rozsądny... dobrze ocieplony fundament, budynek z niskim zapotrzebowaniem na energię, brak 6 kondygnacji w razie gdyby dzieci, dzieci miały dzieci... ogrzewanie podłogowe jak najbardziej na tak...

ale w głównym wątku pytałem o inne podejście do oszczędności jakie daje ogrzewanie powietrzne:
przy niskiej bezwładności budynku grzejemy (automatyka) od 15 i jak wracamy z roboty jest już ciepło
szybko możemy nagrzać pomieszczenie, a te których nie używamy może mieć niższą temperaturę
przy okazji mamy załatwioną wentylację...
zrobienie klimy ma już sens... nie montujemy splita w każdym pomieszczeniu... dokładamy chłodnicę kanałową i jeden agregat... nawet po jakimś czasie można dołożyć
można sensownie wykorzystać ciepło z kominka zasysając je do układu...
w tym widzę sens, dlatego pytałem o takie rozwiązanie... wiadomo nie w każdym domu taki system będzie optymalny Smile

Dlatego mieszkam w bloku i nie mam tych problemów, bo czuję że kotłownie miałbym większą od salonu Tongue
NO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-01-31, 21:22:29 przez bxz.)
  • Odpowiedz

bxz

2012-02-06, 12:07:05
Zaawansowany użytkownik
nikt nie ma doświadczenia w w/w kwestii? Jakiekolwiek info mile widziane... choćby na pw...
NO
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2012-02-06, 14:10:23
Zaawansowany użytkownik
Sorry nie zauwazylem tego tematu, dzisiaj jak wroce z pracy to napisze
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2012-02-06, 14:16:42
Zaawansowany użytkownik
Wyslij mi twoj numer telefonu
  • Odpowiedz

bxz

2012-02-06, 16:30:22
Zaawansowany użytkownik
poszło Smile
NO
  • Odpowiedz

bxz

2012-02-06, 22:44:05
Zaawansowany użytkownik
Wielkie ukłony dla Bogdana, już wiem co i jak... jeszcze raz dzięki Smile
powiem jedno po dłuższej rozmowie: prostoty i standaryzacji rozwiązań możemy się od USA uczyć...
NO
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2012-02-07, 01:16:38
Zaawansowany użytkownik
bxz napisał(a):1. Sterowanie samego pieca:
- sterownik naścienny czy temperatura powietrza wyciąganego?
Termostat - to chyba ten sterownik naścienny

bxz napisał(a):- piszą wszędzie że chłodnica freonowa w opcji, ale czy sam piec steruje też układem chłodniczym czy trzeba dokładać sterowanie?
steruje sam piec przy użyciu termostatu heat and cool

bxz napisał(a):- co steruje prędkością wentylatora? temperatura powietrza czy użytkownik?
2. Palnik gazowy:
- czy ma regulowaną moc czy on-off?
praca wentylatora jest stała. Chyba że zamontujemy piec dwu biegowy lub Modulating.
Przy piecu two stage (dwa biegi) steruje termostat również two stage, wtedy jest zmieniana prędkość wentylatora i płomienia palników. Przy piecu Modulating również jest zmieniana prędkość wentylatora i moc palników
ale działa to jak byśmy zmieniali sile głosu potencjometrem w radiu.
W tym przypadku wymagany jest termostat Modulating.
W piecach Modulating. możemy zamontować zwykły termostat ale w tedy tracimy funkcjonalność tego pieca.

bxz napisał(a):- jeśli płynna, jaka jest sprawność takiego palnika przy 25% i 50% obciążeniu?
zawsze taka sama

bxz napisał(a):3. Piec:
- czy są takie co grzeją CWU?
- co ile serwis, czy jest wymagany przez producenta do gwarancji?
nie ma takich co grzeją CWU
w USA nie jest wymagany serwis przez okres gwarancji, klient ma 10 lat gwarancji i nie musi mieć przez ten czas ani jednego serwisu.

bxz napisał(a):4. Sterownie układem:
- ręczne przepustnice na kratkach czy przepustnice kanałowe i stały przepływ?
Zawsze montujemy przepustnice ręczne kanałowe, żeby wy balansować taką samą temperaturę i ciśnienie w pomieszczeniach.

bxz napisał(a):- termostaty pomieszczeniowe i sterowanie przepustnicami... a co kiedy wszystkie się zamkną? da się do ilości otwartych przepustnic dostosować obroty wentylatora? zabezpieczyć presem? zablokować by nie zamykała się poniżej 30%?
- ile czasu wygrzewa się pomieszczenie z dyżurnej 12/16 do 22 przy niskiej bezwładności ścian?

Rozumie że mówimy tutaj o zone (strefy) w tym przypadku musimy do kupić specjalny zone control panel (ZCP) który steruje naszym piecem, przypuśćmy że dzielimy nasz system na trzy zone, czyli musimy zamontować trzy termostaty. Każdy termostat daje sygnał do ZCP a dopiero ZCP daje sygnał do pieca. Nie ma możliwości ze żaden zone nie jest włączony a piec pracuje.

Żeby ustawić ciśnienie jak nam otworzył się np tylko jeden zone stosujemy nie znam polskiej nazwy, ale jest to taka przepustnica z odważnikiem która przepuszcza nam nadmiar powietrza z kanału zasilającego do kanału powrotu.
Lecz ten system jest nie energooszczędny, lepszym rozwiązaniem jest system zmiany obrotu wentylatora, dodatkowa opcja, bardzo bogata która ma bardzo duże możliwości, może zmieniać bardzo dużo funkcji np: zmiana siły palników przy piecach two stage sterować które zony mają pierwszeństwo jeżeli jest zamontowany za mało wydajny piec, grzeje nam w tedy cyklicznie - to jest bardzo energooszczędna funkcja (specjalnie montujemy za mały piec, a zony same ustawiają które pomieszczenia mają być pierwsze zagrzane) ta opcja jest droga ale efektowna, ludzie bardzo ten system lubią.

bxz napisał(a):5. Elementy nawiewne:
- wszystko w suficie? czy nawiew z podłogi?
- kratki z przepustnicami czy anemostaty, a może dysze kierunkowe?

Najgorsze co może być to nawiew z podłogi, tylko sufit lub ściana.

anemostaty ??? nie rozumiem

bxz napisał(a):6. Prowadzenie kanałów:
- co z budynkami gdzie nie ma poddasz do prowadzenia kanałów? np 2 kondygnację? to skreśla budynek?
- kanały w posadzce... jak to możliwe?
U mnie jest inna technika budownictwa, w tym punkcie nie pomogę.
bxz napisał(a):7. Jakich producentów znacie (nie kto mi sprzeda tanio i dobrze), a może macie jakiegoś przetestowanego i polecicie?

Toyota czy Ford?
jężeli wybrałeś toyota to była corolla a ford expedition
Czyli dobre pytanie

Najlepsze marki to York Trane Lenox Carrier Rheem-chociaż tego ostatniego nie lubię Sad

ale zawsze jest jakieś ale, York jest również pod nazwą Luxaire
Trane - American Standart
Carrier - Tempstar
Czasami warto się zastanowić czy warto płacić tylko za nazwę
Najważniejsze są parametry pieca jego energooszczędność czy jest twostage lub modulating.

Na pewno nie polecam firmy goodmen amana itp bardzo tanie. Ale po paru latach się rozsypują, wykonane są z taniego materiału, po trzech latach dzwonią.
tutaj mają najgorszą renomę.

bxz napisał(a):To tyle z grubsza co mi się nasunęło... jeszcze jakieś za i przeciw? jak z komfortem i hałasem?

Jeżeli zbudujesz system tak jak się na leży to nie ma żadnego hałasu
ten mit trzeba obalić, te systemy są ciche jeżeli zachowamy wszystkie kody przepływu powietrza, dobrze obliczymy CFM

bxz napisał(a):Muszę sobie wyrobić zdanie w tym temacie, czekałem że będę miał okazję być w domu tak ogrzewanym... i porozmawiać z użytkownikiem.... ale nie było mi to dane, a jest szansa że popełnię taki układ
ZAPRASZAM - mogę zaprezentować parę domów
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2012-02-07, 01:30:55
Zaawansowany użytkownik
bxz napisał(a):Wielkie ukłony dla Bogdana, już wiem co i jak... jeszcze raz dzięki Smile
powiem jedno po dłuższej rozmowie: prostoty i standaryzacji rozwiązań możemy się od USA uczyć...

To jest moje ulubione forum i w kwestii ogrzewania i klimatyzacji systemów kanałowych, czy to sama klimatyzacja czy ogrzewanie z klimatyzacją. Zawsze pomoge.
Nie lubie tych waszych systemów mini split systems. I w tym temacie nie odpowiadam.
Pozdrawiam Bogdan
  • Odpowiedz

Chris_W

2012-07-30, 08:58:56
Nowy użytkownik
Cytat:ale w głównym wątku pytałem o inne podejście do oszczędności jakie daje ogrzewanie powietrzne:
przy niskiej bezwładności budynku grzejemy (automatyka) od 15 i jak wracamy z roboty jest już ciepło
szybko możemy nagrzać pomieszczenie, a te których nie używamy może mieć niższą temperaturę
przy okazji mamy załatwioną wentylację...
Ma to sens w budownictwie szkieletowym (dlatego wiedza zza oceanu jest tu wskazana).
Murowana ściana musi się nagrzewać długo, przez ten czas nie promieniuje ciepła i według niektórych nie odczuwa się komfortu cieplnego (mimo że temp. powietrza jest ok). Więc w praktyce takie ściany trzeba nagrzać to wymaga odpowiedniej mocy aby zrobić to w odpowiednim czasie - większa moc pociąga za sobą nawiew o zwiększonej temperaturze oraz o zwiększonym przepływie. Ponadto na murach które są słabymi izolatorami przy takich metodach powstaje wilgoć (nie zawsze wentylacja potrafi to usunąć). W budownictwie szkieletowym ściana jest odpowiednio lepszym izolatorem - więc jej powierzchnia szybko osiąga temperature powietrza, podobne właściwości powinna mieć ściana izolowana od wewnątrz - ale też musi być wykonana starannie aby wykluczyć wilgotnienie wewnątrz ścian.
Nawiewy według prawa powinny być tak usytuowane, aby zredukować prędkości powietrza w "strefie przebywania ludzi" - duża moc cieplna która musi być przekazana do pomieszczenia przez nawiew powietrza wymusza dość spore ilości tego powietrza (i/lub wysoką temperaturę) - w praktyce nawiew nie może być poniżej głowy człowieka - bo będzie odczuwał dyskomfort (przeciąg lub nadmierna temperatura).
Co do hałasu to różnie z tym może być - zależy to oczywiście od średnicy kanałów i ilości powietrza - tam gdzie temperatura jest stabilna nawiew może być zredukowany i hałas można ograniczyć. W przypadku cyklicznej pracy dobowej - to kwestia hałasu może być zasadna - bo przed 15 godziną trzeba nagrzać pomieszczenia, co pociąga pracę na pełnej wydajności.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa