Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Montaż agregatu na papie.

12 Odpowiedzi, 18843 Wyświetleń

Bock

2012-05-14, 15:24:09
Zaawansowany użytkownik
Witam!

JAK w tytule, koledzy jak montujecie agregaty na płaskim dachu, stropodachu.
Często używamy krawężników ale nie zawsze się to sprawdza, macie może jakieś gotowe systemy do montażu, czy składacie lub spawacie?

Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

bartek2700

2012-05-14, 15:46:10
Użytkownik
w Popularnej można fajne gotowe podstawy kupić
  • Odpowiedz

Endriuszka

2012-05-14, 15:47:43
Nowy użytkownik
Można kupić fajne, ładne gotowe podstawy, ale kosztują kupę kasy. Najczęściej spawane lub jak jest więcej jednostek to w rządku na ladze. Widziałem fajnie goście robią podkładając jako stopki kostkę brukową i na to lagę. W sumie to jak zrobiona jest podstawa nie jest takie ważne, grunt by na pape podłożyć jeszcze jeden kawałek papy, albo jakiejś sztywnej gumy.
  • Odpowiedz

frost

2012-05-14, 15:56:22
Nowy użytkownik
mozna tez skorzystac z plastikowych podstaw. taki zestaw do jednej jednostki zewnetrznej kosztuje okolo 50 zl jest mozliwosc regulacji poziomu agregatu ja osobiscie pod taka podstawe staram sie polozyc troche pianki lub jakiejs maty zeby nie uszkodzic pokrywy dachu
  • Odpowiedz

miezala5

2012-05-14, 16:59:34
Top użytkownik
frost napisał(a):mozna tez skorzystac z plastikowych podstaw. taki zestaw do jednej jednostki zewnetrznej kosztuje okolo 50 zl jest mozliwosc regulacji poziomu agregatu ja osobiscie pod taka podstawe staram sie polozyc troche pianki lub jakiejs maty zeby nie uszkodzic pokrywy dachu

Czyli nie przymocowywujesz tych plastykowych podstaw w zaden sposób do dachu?
Wszystko stoi wlasnym ciezarem?
  • Odpowiedz

Bock

2012-05-14, 19:09:24
Zaawansowany użytkownik
miezala5 napisał(a):
frost napisał(a):mozna tez skorzystac z plastikowych podstaw. taki zestaw do jednej jednostki zewnetrznej kosztuje okolo 50 zl jest mozliwosc regulacji poziomu agregatu ja osobiscie pod taka podstawe staram sie polozyc troche pianki lub jakiejs maty zeby nie uszkodzic pokrywy dachu

Czyli nie przymocowywujesz tych plastykowych podstaw w zaden sposób do dachu?
Wszystko stoi wlasnym ciezarem?

Gdyby nie przymocowywać plastików to chyba agregaty by się położyły spać przy mocniejszym wiaterku.

Ja to robiłem dotychczas tak że pod krawężniki wrzucałem papę na gorąco a do krawężnika agregat, ale dziś trafiłem na Pana który nie jest z tego zadowolony dlatego szukam innego rozwiązania, a macie może jakieś fotki takich rozwiązań o których piszecie?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-05-14, 19:11:41
Top użytkownik
Witam

Ja cóś takiego robię, w sumie niedrogo ale pewnie.

[Obrazek: 10082009371.jpg]

[Obrazek: 09052011393.jpg]

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Bock

2012-05-14, 19:17:31
Zaawansowany użytkownik
no widzisz stefanbud ja tak robię tylko na tych 3x grubszych drogowych i trafiłem na zawodnika który nakazuje mi to wymienić a czy ty łapiesz te krawężniki do dachu czy luzem stoją?
  • Odpowiedz

ON/OFF

2012-05-14, 21:11:42
Użytkownik
Kiedyś inwestor w swoich warunkach określił min. wysokośc jednostki nad dachem na 25cm [ze wzgledu na śnieg choć dach płaski i
  • Odpowiedz

ON/OFF

2012-05-14, 21:13:21
Użytkownik
przepraszam obcięło mi
c.d.:

i "przewiewny"] więc teoretycznie im krawężnik grubszy tym lepszy.
A podstawy plastikowe - mam mieszane uczucia - raz zastosowałem pod dualsplita 6-7kW i tak jakoś dziwnie miękko się trzymał na tych podstawach. No i łatwo przerwać rowek podłeb śruby.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-05-15, 05:23:41
Top użytkownik
Bock napisał(a):no widzisz stefanbud ja tak robię tylko na tych 3x grubszych drogowych i trafiłem na zawodnika który nakazuje mi to wymienić a czy ty łapiesz te krawężniki do dachu czy luzem stoją?
Witam

Wiadomo, czym wyżej tym lepiej dla pompy ciepła. Czy to będzie drogie, gotowe rozwiązanie
[Obrazek: 29042011343.jpg]
czy tańsze spawane,
[Obrazek: 07052011366.jpg]
chodzi aby urządzeniu stworzyć odowiednie warunki. Urządzenie musi być amortyzowane i stabilnie osadzone.
To jest wersja ekonomiczna na dach płaski lub lekko pochylony, żeby wyeliminować mocowanie bezpośrednie do podłoża. Powierzchnia tych betonowych elementów jest na tyle duża żeby stojący na nich agregat się nie przewróci i nie będzie przemieszczał.
[Obrazek: 10082009371.jpg]
Nieraz widzę urządzenia dosłownie przykręcone na wkręty bez poziomowania.
[Obrazek: 27082011709.jpg]
[Obrazek: 03082011690.jpg]
[Obrazek: 09052011380.jpg]
[Obrazek: 09052011369.jpg]
Rynek wymusza tańsze rozwiązania. Nie mówię że moje rozwiązanie jest najlepsze ale nie ma tanio i dobrze.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Bock

2012-05-15, 05:59:18
Zaawansowany użytkownik
Dzięki za info skończyło się tak że agregaty będziemy musieli przenieść na ścianę i przedłużyć instalacje po jakieś 8-10m (jeszcze się zmieszczą w granicach długości rurociągów) szkoda że 2 Multi są już odpalone ale co zrobić.

Dzięki za fotki i odpowiedzi pozdrawiam!
  • Odpowiedz

amaro

2025-01-10, 12:46:55
Banned
A jakie macie zdanie na temat dachów płaskich? Czy przeciekają?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa