Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

zawór rozprężny-jak sprawdzić?

5 Odpowiedzi, 16931 Wyświetleń

pawelek

2007-06-23, 18:40:40
Użytkownik
witam
i prosze o podpowiedż szanownych fachowców
jak sprawdzić poprawność działania zaworu rozprężnego który jak mi się wydaje coś zabardzo dławi
Jest on zamontowany w chłodni która nagle przestała chłodzić i nie chce zejść poniżęj 12 st. Dodawanie gazu nic nie pomaga choć już dociąga mi do spreżarki. Cisnienie po stronie ssącej utrzymuje sie na około 3 atm. i nie chce spadywać niżej. Parownik przeciąga tylko w 1/4 a wczesniej grubo poza połowe.
Wydaje mi sie że przyczyną może być zawór rozpreżny(był on wymieniany 2 lata temu i do tej pory chodził ( filterek w zaworze był czysty)
Być może jest tu inna przeczyna którą nie zlokalizowałem, jeżeli tak to bardzo prosze o podpowiedż i rade co mam jeszcze sprawdzić(jestem początkującym i nie wszystko wiem, dlatego zwracam sie o podpowiedż do Szanownych Fachowców.
Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam
  • Odpowiedz

kubuś

2007-09-15, 08:20:42
Nowy użytkownik
witam
pawełek zacznij od sprawdzenia filtra potem zobacz czy zawór elektromagnetyczny otwiera się do końca
  • Odpowiedz

kubuś

2007-09-15, 08:46:20
Nowy użytkownik
jeszcze jedno sprawdż czujke zaworu czy jest dobrze umocowana [czyli w odpowiednim miejscu i czy dobrze przylega do rury]
ps pamiętaj że umiejscowienie zależy od średnicy ssania.
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-09-15, 18:09:33
Moderator
elektrozawor albo sie otwiera albo nie to po pierwsze a zawor najlepiej obejzec czy kapilara do bulby nie jest gdzies przetarta
  • Odpowiedz

kubuś

2007-09-16, 08:52:23
Nowy użytkownik
radek spotkałem się z zaworami w połowie otwartymi lub minimalnie działa wtedy jak zawór dławiący
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa