Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Budowa małej mroźni

9 Odpowiedzi, 14546 Wyświetleń

Mufasa

2012-12-24, 09:55:03
Nowy użytkownik
Witam wszystkich Forumowiczów.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że moimi pytaniami w tym temacie nie proszę o podanie na tacy gotowego rozwiązania czy projektu, jedynie chciałbym uzyskać podstawową wiedzę na temat budowy mroźni. Przed samą budową na pewno zlecę wykonanie projektu fachowcowi, ale chciałbym przynajmniej w podstawowym zakresie wiedzieć o czym ów fachowiec będzie mówił i co tak naprawdę jest mi potrzebne.

Jestem właścicielem dosyć dużego stada psów zaprzęgowych (nie handluję, jedynie biegamy razem po okolicznych lasach). Mimo, że moje czworonogi nie są wybredne co do zawartości michy (głównie mięso wołowe i wieprzowe) to jednak ilości jakie pochłaniają, szczególnie w sezonie treningowo-wyścigowym, są znaczne. Ponieważ wyprowadzam się w miejsce raczej odludne nie będę miał możliwości przywożenia pokarmu co kilka dni, w związku z tym, muszę mieć możliwość mrożenia jego większej ilości.

Krótki opis planowanej mroźni:

- wymiary wewnętrzne (w cm) 150x150x220 lub 200x200x110 (dł. x szer. x wys.),
- pożądana temperatura ok. -20 st. C (mięso nie musi być, a wręcz nie powinno być zmrożone "na kość", jak przy głębokim mrożeniu),
- załadunek tylko ręczny,
- otwieranie raz dziennie na mniej niż minutę (nie licząc dnia załadunku -1 lub 2 razy w miesiącu - gdzie będzie otwierana częściej, ale wtedy pewnie będzie musiała być wyłączona?),
- wsad: zmielone mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe. Mięso będzie przechowywane w tradycyjnych pojemnikach Euro (60x40x20cm), ustawionych na sobie z przekładami gr. ok 5 cm (czyli w podstawie 6 pojemników przekładka np. z drewnianego krawędziaka i tak ok. 8 pięter w górę),
- mięso ładowane do mroźni będzie miało temperaturę "pokojową" - pochodzi prosto z ubojni (nie jest schładzane ale już wystygło),
- pojemniki wypełnione po brzegi, czyli blok mięsny ma wymiary takie jak pojemnik,
- jednokrotnie do mroźni będzie ładowane nie więcej niż 1 000 kg mięsa (ok 30 pojemników)
- w obecnych zamrażarkach (2 x 300 litrów, ze szklanymi zamknięciami) mięso mrozi się przez ok 48-72h (do pełnego zamrożenia w środku bloku mięsnego) i taki lub nieco krótszy czas dla mroźni byłby również pożądany,
- mroźnia będzie stała na zewnątrz budynku, pod drewnianą wiatą.

Jeżeli mam dostarczyć jeszcze innych danych proszę o info jakich.

Proszę doświadczonych Forumowiczów o wskazówki:
- która bryła mroźni z wymienionych wyżej będzie korzystniejsza (łatwiejsza w budowie czy wymagająca mniejszej mocy sprzętu) 1) wysoka (jak szafa) czy 2) niższa o większej podstawie (jak duża zamrażarka ale ładowana od przodu),
- jakiej grubości musi być płyta warstwowa do takiej mroźni? w zamrażarkach mam teraz ścianki gr ok. 5 cm, czy do mroźni wystarczy 8 cm?,
- jakie urządzenia i jakiej mocy są potrzebne do działania takiej mroźni (to pytanie jest dla mnie szczególnie ważne, ponieważ w tym temacie jestem zupełnie zielony),
- czy można znaleźć odpowiednie urządzenia działające na prąd jednofazowy czy musi być siła (obecnie siła nie jest dociągnięta do tej posesji)
- czy lepiej zbudować "skrzynkę" razem z podłogą z płyty warstwowej i ustawić ją np. na podłodze zbitej z desek czy lepiej wylać beton 2x2m i ustawić same ściany z dachem?
- czy drzwi do niej można zrobić z wyciętej i zabezpieczonej blachą na krawędziach płyty, takiej samej jak płyta na ściany czy muszą to być koniecznie gotowe, specjalne drzwi? (w obu przypadkach wystarczą mi jednoskrzydłowe o szer. 100 cm, a reszta frontu może być nieruchoma),
- ile może kosztować dokładniejszy projekt takiej mroźni?

Nie ukrywam, że zależy mi na zminimalizowaniu kosztu mroźni oraz możliwie najprostszej do wykonania konstrukcji, ponieważ montować ją będę prawdopodobnie sam.

Mam nadzieję, że nikogo nie zanudziłem moim wywodem. Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

frost-ch

2012-12-25, 08:19:13
Zaawansowany użytkownik
Zbudowałem bardzo wiele mrożni więc chyba mogę ci pomóc 1) tylko skrzynka tj. z podłogą 2)płyta warstwowa min. rdzeń styropianowy 20cm poliuretan 18 cm 3) podstawa belki drewniane min 10 cm ułożone w taki sposób aby był przewiew powietrza pomiędzy podłożem a podłogą 4) drzwi mrożnicze z grzaną futryną 5) wysokość 220 cm wystarczająca wymiar najlepiej to dwie płyty szerokość płyt to około 120 cm są też 100 cm 6) zalecam regały i ustawianie towaru w taki sposób aby był prześwit pomiędzy poszczególnymi skrzynkami przynajmniej w początkowej fazie mrożenia 7) agregat 1 fazowy wystarczy chociaż załadunek 1 tony ciepłego mięsa to nie najlepszy pomysł
Myślę że zbudowanie takiej komory jest dosyć proste i poradzisz sobie z tym pamiętaj żeby nie robić mostków cieplnych . powodzenia
  • Odpowiedz

wit

2012-12-25, 09:36:17
Top użytkownik
są święta -a ja lubię Psy i ludzi lubiących psy... więc daję odpowiedź.

Będą spore problemy konstrukcyjne i konieczność kompromisów.
ze względu na przewidywany sposób eksploatacji -malutka komora ładowana jednorazowo dużymi (jak na jej rozmiar) ilościami łatwo psującego się towaru... -wyjdzie bardzo duża dysproporcja mocy potrzebnej do utrzymania temp i do zamrażania...

zakładając, że czas zamrażania 1 tony mięsa będzie około 48 godzin potrzebujesz jakieś 2,5 -2,7 kW wydajności mroźniczej przy t odpar -32*Ci agregat o wyd objętościowej około 25m3/godz np copeland D2DL -75x. konieczny duży wydajny skraplacz -około 10-12 kW -co znacząco skróci czas wstępnego schłodzenia towaru.

Do przechowywania (latem) wystarczy agregat około 0,9kW /-32*C a więc trzykrotnie mniejszy...
zima -wręcz ułamek tej wydajności.

dając jeden duży - po 2 dniach ciężkiej pracy -zamrożeniu mięsa agregat nie ma co robić -włącza się na 5 min i 15 stoi... -latem.

jesienią wiosną... stoi z godzinę... zimą w ogóle stoi długo.. . Raczej nie można dopuszczać krótszych niż 5 minut okresów pracy -bo są szkodliwe dla agregatu...

wiec albo duże zużycie energii i wahania temp 5 minut pracy przemraża towar do powiedzmy -24 -potem godzina postoju i temp rośnie -i znowu "uderzenie mocy"

albo 2 niezależne systemy chłodnicze -"duży" 2,7kW do zamrażania -i ewentualnie podtrzymania latem -i mały np 0,5-0,9kW do podtrzymywania temp poza okresem upałów...

dodatkowy problem -przepchnąć prawie 3kW wydajności mroźniczej nie jest łatwo -potrzeba sporej gabarytowo chłodnicy -którą ciężko zmieścić w malutkiej komorze.
doradzam większą komorę powiedzmy 2x2x 2,2m -zapełniana tylko częściowo -da to miejsce na swobodne ustawienie towaru, lepszy stos wielkości do chwilowych załadunków i miejsce na dużą chłodnicę.
być może trzeba będzie zwiększyć jeden wymiar komory -wymagana chłodnica może być dłuższa niż 2m...

reszta -budowa, płyty, regały itp -jak radzi Kolega frost-ch
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-28, 23:39:14
Top użytkownik
A czy odpowiednia regulacja pracy skraplacza nie wystarczy zastępując ten stek?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Mufasa

2012-12-31, 09:52:39
Nowy użytkownik
Bardzo dziękuję za porady.

Obawiam się jednak ze koszt takiej mroźni na razie chyba mnie przerośnie. Niesłusznie zasugerowałem się moim znajomym, który za ok 3,5 tys zł kupił starą izotermę z agregatem z busa i używa jej jako mroźni. (wym. ok. 2x3x2m, ścianka ok 8-10 cm, chłodnica nie wiem jaka ale wielkości ok 70x50x50 cm i utrzymuje tam -18 st C., choć średnio raz w roku coś się w niej psuje i ma problem). Powęszyłem trochę w internecie i chyba nie ma co myśleć o tym projekcie mając mniej niż 8k pln na zakup materiałów i urządzeń.
Na razie więc chyba zostanę przy zamrażarkach tylko wymienię obecne, na 3 duże modele AHT 210 lub podobne (co łącznie da możliwość przechowywania ok 30 pojemników).

Mimo wszystko jeszcze raz dziękuję za rady.
  • Odpowiedz

wit

2012-12-31, 11:53:12
Top użytkownik
głównym problemem i kosztem Pana mroźni jest jednorazowy duży załadunek. zamrożenie tony mięsa na raz wymaga mocnego i dość dużego agregatu.

Gdyby miał Pan możliwość innej eksploatacji -załadunków po 300 czy 500kg -wymagana wielkość i cena urządzeń wyraźnie spada. No i mniejsze urządzenie -bardziej pasuje do samego przechowywania -nie będzie wspomnianej dysproporcji mocy do zamrażania i do przechowywania.

drugim znaczącym kosztem jest sama budowa -obudowa pomieszczenia -tu w dużej mierze kosztuje robocizna -jeśli pomieszczenie byłby Pan w stanie wykonać/wyizolować sam -to pojawia się spora oszczędność. jest szansa zmieszczenia się w budżecie 8k zł. w 3k zł raczej nie ma żadnych szans...

utrzymać w niewielkiej komorze -18*C jest dość łatwo i wystarczy stosunkowo mały agregat -np. jak u Pana znajomego. problemem jest względnie szybkie zamrożenie sporej ilości towaru -mięsa -do tego potrzeba naprawdę mocnego agregatu...

prawdopodobnie najtaniej byłoby wyszukać np. na allegro jakąś używaną mała komorę chłodniczą w niezłym stanie -kompaktową skręcana na miejscu -lub stanowiącą całość taką "większą zamrażarkę" razem z agregatami czasem pojawiają się gotowce 2x2m lub 2x1,5m -można w czymś takim przechowywać mrożone mięso -ale jednorazowo tony mięsa na pewno Pan nie zamrozi...
pozdrawiam -i Szczęśliwego Nowego
Witek.
  • Odpowiedz

konsument

2013-01-25, 15:33:36
Nowy użytkownik
frost-ch napisał(a):prawdopodobnie najtaniej byłoby wyszukać np. na allegro jakąś używaną mała komorę chłodniczą w niezłym stanie -kompaktową skręcana na miejscu

posiadam komorę 2x2x2 Tarczyn, bez agregatu, jest tylko parownik grawitacyjny stara, ale w dobrym stanie.
  • Odpowiedz

klimanovum

2013-01-25, 16:49:40
Nowy użytkownik
jak ta chłodnia bedzie na pokarm dla psow rasy Rottweiler to możemy negocjować ceny :-)
  • Odpowiedz

goral83

2014-04-27, 14:12:55
Nowy użytkownik
Witam
Prześledziłem forum, poczytałem trochę i dużo się dowiedziałem.
Mam prośbę, chcę zbudować mroźnie do -18C o wymiarach 10x7x3,20 z płyty warstwowej styropian lub pianka.
Chcę mrozić elementy wieprzowe-załadunek towaru świeżego ok 4 ton jednorazowego wkładu.
Moim problemem jest WETERYNARIA a mianowicie muszę mieć odbiór.
Szukam projektu takiej mroźni ale nigdzie nie mogę znaleźć, wymagania jakie mi postawił : załadunek i rozładunek towaru osobnymi drzwiami, wejście-szatnia czysta, łazienka, szatnia brudna tzw ciągi komunikacyjne nie mogą się krzyżować, jakaś waga musi się znajdować.
Mam wizję i projekt takiej mroźnie ale najlepiej gdzieś na żywo zobaczyć a przeszkodą jest ograniczony budżet.
Może ktoś mi podpowie gdzie ten projekt dostać zbliżony chociaż.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-04-27, 14:13:49 przez goral83.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa