Witam wszystkich Forumowiczów.
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że moimi pytaniami w tym temacie nie proszę o podanie na tacy gotowego rozwiązania czy projektu, jedynie chciałbym uzyskać podstawową wiedzę na temat budowy mroźni. Przed samą budową na pewno zlecę wykonanie projektu fachowcowi, ale chciałbym przynajmniej w podstawowym zakresie wiedzieć o czym ów fachowiec będzie mówił i co tak naprawdę jest mi potrzebne.
Jestem właścicielem dosyć dużego stada psów zaprzęgowych (nie handluję, jedynie biegamy razem po okolicznych lasach). Mimo, że moje czworonogi nie są wybredne co do zawartości michy (głównie mięso wołowe i wieprzowe) to jednak ilości jakie pochłaniają, szczególnie w sezonie treningowo-wyścigowym, są znaczne. Ponieważ wyprowadzam się w miejsce raczej odludne nie będę miał możliwości przywożenia pokarmu co kilka dni, w związku z tym, muszę mieć możliwość mrożenia jego większej ilości.
Krótki opis planowanej mroźni:
- wymiary wewnętrzne (w cm) 150x150x220 lub 200x200x110 (dł. x szer. x wys.),
- pożądana temperatura ok. -20 st. C (mięso nie musi być, a wręcz nie powinno być zmrożone "na kość", jak przy głębokim mrożeniu),
- załadunek tylko ręczny,
- otwieranie raz dziennie na mniej niż minutę (nie licząc dnia załadunku -1 lub 2 razy w miesiącu - gdzie będzie otwierana częściej, ale wtedy pewnie będzie musiała być wyłączona?),
- wsad: zmielone mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe. Mięso będzie przechowywane w tradycyjnych pojemnikach Euro (60x40x20cm), ustawionych na sobie z przekładami gr. ok 5 cm (czyli w podstawie 6 pojemników przekładka np. z drewnianego krawędziaka i tak ok. 8 pięter w górę),
- mięso ładowane do mroźni będzie miało temperaturę "pokojową" - pochodzi prosto z ubojni (nie jest schładzane ale już wystygło),
- pojemniki wypełnione po brzegi, czyli blok mięsny ma wymiary takie jak pojemnik,
- jednokrotnie do mroźni będzie ładowane nie więcej niż 1 000 kg mięsa (ok 30 pojemników)
- w obecnych zamrażarkach (2 x 300 litrów, ze szklanymi zamknięciami) mięso mrozi się przez ok 48-72h (do pełnego zamrożenia w środku bloku mięsnego) i taki lub nieco krótszy czas dla mroźni byłby również pożądany,
- mroźnia będzie stała na zewnątrz budynku, pod drewnianą wiatą.
Jeżeli mam dostarczyć jeszcze innych danych proszę o info jakich.
Proszę doświadczonych Forumowiczów o wskazówki:
- która bryła mroźni z wymienionych wyżej będzie korzystniejsza (łatwiejsza w budowie czy wymagająca mniejszej mocy sprzętu) 1) wysoka (jak szafa) czy 2) niższa o większej podstawie (jak duża zamrażarka ale ładowana od przodu),
- jakiej grubości musi być płyta warstwowa do takiej mroźni? w zamrażarkach mam teraz ścianki gr ok. 5 cm, czy do mroźni wystarczy 8 cm?,
- jakie urządzenia i jakiej mocy są potrzebne do działania takiej mroźni (to pytanie jest dla mnie szczególnie ważne, ponieważ w tym temacie jestem zupełnie zielony),
- czy można znaleźć odpowiednie urządzenia działające na prąd jednofazowy czy musi być siła (obecnie siła nie jest dociągnięta do tej posesji)
- czy lepiej zbudować "skrzynkę" razem z podłogą z płyty warstwowej i ustawić ją np. na podłodze zbitej z desek czy lepiej wylać beton 2x2m i ustawić same ściany z dachem?
- czy drzwi do niej można zrobić z wyciętej i zabezpieczonej blachą na krawędziach płyty, takiej samej jak płyta na ściany czy muszą to być koniecznie gotowe, specjalne drzwi? (w obu przypadkach wystarczą mi jednoskrzydłowe o szer. 100 cm, a reszta frontu może być nieruchoma),
- ile może kosztować dokładniejszy projekt takiej mroźni?
Nie ukrywam, że zależy mi na zminimalizowaniu kosztu mroźni oraz możliwie najprostszej do wykonania konstrukcji, ponieważ montować ją będę prawdopodobnie sam.
Mam nadzieję, że nikogo nie zanudziłem moim wywodem. Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Pozdrawiam!
Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że moimi pytaniami w tym temacie nie proszę o podanie na tacy gotowego rozwiązania czy projektu, jedynie chciałbym uzyskać podstawową wiedzę na temat budowy mroźni. Przed samą budową na pewno zlecę wykonanie projektu fachowcowi, ale chciałbym przynajmniej w podstawowym zakresie wiedzieć o czym ów fachowiec będzie mówił i co tak naprawdę jest mi potrzebne.
Jestem właścicielem dosyć dużego stada psów zaprzęgowych (nie handluję, jedynie biegamy razem po okolicznych lasach). Mimo, że moje czworonogi nie są wybredne co do zawartości michy (głównie mięso wołowe i wieprzowe) to jednak ilości jakie pochłaniają, szczególnie w sezonie treningowo-wyścigowym, są znaczne. Ponieważ wyprowadzam się w miejsce raczej odludne nie będę miał możliwości przywożenia pokarmu co kilka dni, w związku z tym, muszę mieć możliwość mrożenia jego większej ilości.
Krótki opis planowanej mroźni:
- wymiary wewnętrzne (w cm) 150x150x220 lub 200x200x110 (dł. x szer. x wys.),
- pożądana temperatura ok. -20 st. C (mięso nie musi być, a wręcz nie powinno być zmrożone "na kość", jak przy głębokim mrożeniu),
- załadunek tylko ręczny,
- otwieranie raz dziennie na mniej niż minutę (nie licząc dnia załadunku -1 lub 2 razy w miesiącu - gdzie będzie otwierana częściej, ale wtedy pewnie będzie musiała być wyłączona?),
- wsad: zmielone mięso wołowe, wieprzowe i drobiowe. Mięso będzie przechowywane w tradycyjnych pojemnikach Euro (60x40x20cm), ustawionych na sobie z przekładami gr. ok 5 cm (czyli w podstawie 6 pojemników przekładka np. z drewnianego krawędziaka i tak ok. 8 pięter w górę),
- mięso ładowane do mroźni będzie miało temperaturę "pokojową" - pochodzi prosto z ubojni (nie jest schładzane ale już wystygło),
- pojemniki wypełnione po brzegi, czyli blok mięsny ma wymiary takie jak pojemnik,
- jednokrotnie do mroźni będzie ładowane nie więcej niż 1 000 kg mięsa (ok 30 pojemników)
- w obecnych zamrażarkach (2 x 300 litrów, ze szklanymi zamknięciami) mięso mrozi się przez ok 48-72h (do pełnego zamrożenia w środku bloku mięsnego) i taki lub nieco krótszy czas dla mroźni byłby również pożądany,
- mroźnia będzie stała na zewnątrz budynku, pod drewnianą wiatą.
Jeżeli mam dostarczyć jeszcze innych danych proszę o info jakich.
Proszę doświadczonych Forumowiczów o wskazówki:
- która bryła mroźni z wymienionych wyżej będzie korzystniejsza (łatwiejsza w budowie czy wymagająca mniejszej mocy sprzętu) 1) wysoka (jak szafa) czy 2) niższa o większej podstawie (jak duża zamrażarka ale ładowana od przodu),
- jakiej grubości musi być płyta warstwowa do takiej mroźni? w zamrażarkach mam teraz ścianki gr ok. 5 cm, czy do mroźni wystarczy 8 cm?,
- jakie urządzenia i jakiej mocy są potrzebne do działania takiej mroźni (to pytanie jest dla mnie szczególnie ważne, ponieważ w tym temacie jestem zupełnie zielony),
- czy można znaleźć odpowiednie urządzenia działające na prąd jednofazowy czy musi być siła (obecnie siła nie jest dociągnięta do tej posesji)
- czy lepiej zbudować "skrzynkę" razem z podłogą z płyty warstwowej i ustawić ją np. na podłodze zbitej z desek czy lepiej wylać beton 2x2m i ustawić same ściany z dachem?
- czy drzwi do niej można zrobić z wyciętej i zabezpieczonej blachą na krawędziach płyty, takiej samej jak płyta na ściany czy muszą to być koniecznie gotowe, specjalne drzwi? (w obu przypadkach wystarczą mi jednoskrzydłowe o szer. 100 cm, a reszta frontu może być nieruchoma),
- ile może kosztować dokładniejszy projekt takiej mroźni?
Nie ukrywam, że zależy mi na zminimalizowaniu kosztu mroźni oraz możliwie najprostszej do wykonania konstrukcji, ponieważ montować ją będę prawdopodobnie sam.
Mam nadzieję, że nikogo nie zanudziłem moim wywodem. Będę wdzięczny za wszelkie porady.
Pozdrawiam!
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY