Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

FORD FOCUS

4 Odpowiedzi, 8362 Wyświetleń

max

2007-07-26, 15:39:33
Użytkownik
Witam.
Przypadek: FORD FOCUS
Objawy: znikający czynnik
Historia: auto zakupione 2 tyg. temu - czyli brak
Przebieg naprawy:
- podłączenie stacji do auta
- w samochodzie ciśnienia = 0
- próba azotowa = 8,7 bar [pomyślna, brak nieszczelności]
- próżnia = 30 min [pomyślnie]
- naładowanie olejem, barwnikiem, czynnikiem wg.danych znamionowych [pomyślnie]
- próba... wentylator się nie załącza i wysokie ciśnienie za wysokie...

- gość od prądów usprawnia wentylator - włącza się razem z klimatyzacją i działa non-stop
- ciśnienia względnie normalne [ciągła praca sprężarki] temperatura ok. 6stopni [30 na zewnątrz]
- kontrola lampą UV [wydaje się pomyślna]

Ciąg dalszy:
- klient przyjeżdża i narzeka sobie na brak zimnego powietrza
- podłączenie do stacji wykazuje, że ciśnienia są równe 0 po obu stronach
- badamy UV wszystkie przewody itd poza wnętrzem auta [całkowity brak oznak wycieku]
- podejrzewam sprężarkę, że puściła zaworem bezpieczeństwa, gdyż prawdopodobnie wiatrak się nie załączył [była cała zasyfiała w jakimś piachach i myślałem, że po prostu się przykleiło do niej dużo nieczystości i nie widać barwnika] ...

- test wiatraka - niby dobrze....
- ponowne nabicie i jeszcze większa dawka barwnika i dokładne sprawdzenie zaworów serwisowych...
- klient jest 2 dni później i te same objawy, czyli 0 po obu stronach.
- zaglądam wszędzie poza środkiem - brak barwnika, nawet sprężarka jakaś sucha...
- zaglądam do wnętrza [wyjmuję schowek przy siedzeniu pasażera i obserwuję] - duża ilość elementów się świeci, ale to chyba fabrycznie takie dziwne kolory dobierali. Jedyne moje zastrzeżenie padło na element łączący. Rura prosto z dmuchawy łączy się z parownikiem i chyba w tym miejscu widać delikatne oznaki barwnika...

Pytania:
- czy jest prawdopodobne, że próby azotowe nie wykazuję nieszczelności parownika?
- czy jest możliwe, że jednak ten wiatrak ma chwile słabości i czynnik ucieka przez ten zawór w sprężarce, bez żadnych znaków [barwnik]
- co Waszym zdaniem może być przyczyną tego [nadmienię, że klient uważa,że: już na drugi dzień, może po nocy klima nie działa] ?
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-07-26, 16:52:49
Moderator
po napelnieniu azotem do cisnienia 20 bar (nic klimie sie nie stanie) obruc sprzegłem sprezarki i posłuchaj czy na dławicy nie ucieka
  • Odpowiedz

max

2007-07-27, 06:24:29
Użytkownik
Pytania:
- czy możliwe jest, że czynnik ucieka bez żadnego śladu, przez dławicę sprężarki? [dozowany barwnik]

Przemyślenia:
- nie mogę nabić azotu do 20 bar, gdyż brak możliwości technicznych ku temu. Stacja diagnostyczne dopuszcza max 10-15 - jak dobrze pamiętam...
- irytuje mnie to, że czynnik ucieka tak szybko, a próba azotowa nic nie znalazła. Czyli wychodziłoby na sprężarkę, że podczas pracy coś "gubi", ale brak oznak barwnika... Słyszałem, że dzieje się tak, ale w momencie, gdy klimatyzacja długo nie jest użytkowana, gdyż olej sobie opada w najniżej położone miejsca i prawdopodobnie barwnik razem z nim. Następnie czynnik sobie ucieka bez śladu [takie informacje leksykalne].
- co w środku może "gubić" czynnik tak szybko, a nie wykaże tego próba azotowa?
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-07-27, 18:00:24
Moderator
kup sobie reduktor do 30 bar roboczy i napełniaj przez manometr wysokiego cisnienia na stronie ssacej i sprawdz to co ci pisalem wczesniej
radekklimat@wp.pl
500 236 866
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa