Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z chlodziarkami na R600A

4 Odpowiedzi, 4778 Wyświetleń

TOMEK1

2014-09-26, 11:06:16
Użytkownik
Witam. Niejedrokroenie mam do naprwy chłodziarkę z czynnikiem R600A. Po naprawie rozszczelnienie (strona niskiego ciśnienia prucie izolacji lub uszkodzona sprężarka,często jedno i drugie).Po usunięciu awarii układ zachowuje się jakby nie miał przepływu. Doszło do tego że montuję zawór Schrodera na ssaniu i tłoczenia.
Mam świadomość przekroju rurki kapilarnej .dłuższy czas podłączenia pompy ,próżniowej, wymiana filtra-odwadniacza. Czy znacie pojęcie jak 'upić lodówkę"
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-09-26, 20:12:46
Top użytkownik
TOMEK1 napisał(a):Witam. Niejedrokroenie mam do naprwy chłodziarkę z czynnikiem R600A. Po naprawie rozszczelnienie (strona niskiego ciśnienia prucie izolacji lub uszkodzona sprężarka,często jedno i drugie).Po usunięciu awarii układ zachowuje się jakby nie miał przepływu. Doszło do tego że montuję zawór Schrodera na ssaniu i tłoczenia.
Mam świadomość przekroju rurki kapilarnej .dłuższy czas podłączenia pompy ,próżniowej, wymiana filtra-odwadniacza. Czy znacie pojęcie jak 'upić lodówkę"
dodawanie spirytusu który zawiera wodę jest błędem.To moje zdanie.Po naprawie(usunięcie nieszczelności0 należy usunąć skutki.Wymiana oleju suszenie sprężarki suszenie układu.Osuszanie za pomocą pompy próżniowej to mit jeśli nie będziemy podgrzewać instalacjii chłodniczej i rozrzedzać od czasu do czasu ciśnieniem suchego azotu,Czy da się osuszyć skraplacz zimą będący na zewnątrz w warunkach temperatury poniżej okolicy zamarzania wody?.Moim zdaniem nie.Bo jest to logiczczne.Kiedyś parę lat zrobiłem doświadczenie.Do wziernika nalałem trochę wodu i wziernik podłączyłem do pompy próżniowej.Efekt był tylko taki że wziernik obniżył swoją temperaturę.Niby odparowala woda ale żeby odparowała całkowicie to 19 lat wtemperaturach dodatnich
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

TOMEK1

2014-09-28, 11:26:49
Użytkownik
Kolego,generalnie naprawa chłodziarek jest niepłacalna. Mimo że naprawiasz po kosztach ,klient zawsze jest niezadowolony, Uszkodzona sprężarka- koszt 350-450 zł,zawór Schrodera 5,czynnik 10, twoja praca ,materiały inne 150 ,razem najmniej 515 zł. Co robisz montujesz spr, z odzysku i kasujesz za całość 250 zł dalej krzywda. przecież za 800zł można kupić nową.Co do spirytusu nie piszę o denaturacie a rektyfikowanym.
Wymiana oleju w sprężarce przecież to się wiąże z jej demontażem (a nastąpiło tylko rozszczelnienie).
Podczas pracy pompy próżniowej podgrzewam sprężarkę i skraplacz.
Jakieś inne pomysły procedura?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-09-29, 17:06:42
Top użytkownik
Tak.To tylko rozszczelnienie.Apropo reaktyfikowanego spirytusu to zawiera on 5 procent wody.Nie wiadomo do końca co w procentach udało się tobie zaaplikować.A kapilara na 600-a przy takich wydajnościach ma naprawdę mały przekrój.I nie umiejętne jej ucięcie ma poważne skutki z którymi się borykasz.Ile sprężarek zajeżdżonych?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa