Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jaki wplyw osuszacza na wydajnosc klimy?

5 Odpowiedzi, 6681 Wyświetleń

pakob

2007-08-26, 15:48:35
Nowy użytkownik
Auto to golf III GTI Edition z dokladana klima w ASO w Belgii prawdopodobnie DIAVIA.W tym roku mialem usterke rozscczelnienia ukladu i po kilka dni jezdzilem z rozszczelnionym ukladem.Potem usunieto usterke na wezach doprowadzajacych do sprezarki.Teraz klima dziala ale mam wrazenie ze temperatura na wylocie z kratek w aucie nie jest tak dobra jak kiedys.Oczywiscie klima nabita ,filtr kabinowy wymieniony.Tylko czy osuszacz mogl przez pare dni zlapac wilgoc i teraz uklad pracuje mniej wydajnie - czy jest sens wymieniac osuszacz bo koszt spory - co radzicie?
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-08-27, 18:29:01
Moderator
osuszacz ma to do siebie ze wylapuje wilgoc z ukladu oraz drobne zanieczyszczenia i powinno sie go wymienic jezeli rozszczelnienie trwalo kilka dni
  • Odpowiedz

max

2007-08-28, 06:54:42
Użytkownik
Ja bym jeszcze nie decydował się na wymianę osuszacza. Na samym początku swoje obawy bym potwierdził robiąc jakieś pomiary. Pomiar temp powietrza na wylocie kratek np Smile
A jeżeli wyjdzie nie pomyślnie to zdecydowałbym się na ponowne nabicie klimy tylko, że vacum powinno trwać po takim rozszczelnieniu minimum 30min. - tak gdzieś wyczytałem...
  • Odpowiedz

radekklimat

2007-08-28, 19:29:36
Moderator
osuszacz po kilku dniacg po rozszczelnieniu kwalifikuje sie bezwzglednie do wymiany
  • Odpowiedz

pakob

2007-08-28, 20:50:04
Nowy użytkownik
no wiec tak - wczoraj w serwisie ponowny pomiar ilosci czynnika i zonk - znow ubylo 300 gram przez prawie miesiac Serwisanci zaparli sie ze znajda kolejne miejsce rozszczelnienia i padlo na oringi na zaworze rozpreznym bo tam w ultrafiolecie byly swieze plamy.Po wymianie i nabiciu klimy pomiary wyniosly- gleboko w kratce -term z laserowym czujnikiem -1 stopien(ujemny) przy wylocie z kratki 2.6 stopnia (3 bieg) a wiec b.dobrze Pytanie tylko czy to juz ostatnia dziura.Moja hipoteza jest taka:wszystko rozpoczelo sie od nieforunnej obslugi na automacie do obslugi klimy w serwisie moto przy okazji jakiejs tam naprawy-skorzystalem z okazji i promocji i "obsluzono "moja klime - po kilku dniach wszystko wylecialo- sadzilem ze to automat cos spieprzyl i tego czynnika nie nabil tyle ile potrzeba.Sadze ze w jakis "cudowny" sposob mogli podac mi zbyt wysokie cisnienie lub niewlasciwie podlaczono urzadzenie i doprowadzono do rozszczelnienia najslabszego ogniwa klimy.Potem klima zajeli sie fachowcy i oni wlasnie juz czwarty raz usuwaja niweszczelnosci ktore nie sa tak ewidentnie widoczne w ultrafiolecie.Pytanie jest takie:czy moja hipoteza wydaje sie wam sluszna?Na razie osuszacz zostanie - do pierwszych dni pazdziernika.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa