Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodnie wyparne, a wentylatorowe

2 Odpowiedzi, 2966 Wyświetleń

Emotion

2014-12-01, 12:06:56
Nowy użytkownik
Witam, jestem po raz pierwszy na tym forum Wink
Do zaglądnięcia tutaj skłoniła mnie żądza wiedzy, ale od początku.
Zainteresowałam się systemem pośredniego ziębienia i wszystko jest jasne oprócz tego czym może być wymiennik ciepła nad skraplaczem. Siedziałam z 3 dni i szukałam w internecie bez jakiś większych efektów, więc zapytałam się mądrzejszych od siebie i uzyskałam taką o to odpowiedź: chłodnia wyparna albo chłodnica wentylatorowa.

I tu się rodzą moje dalsze pytania.
1. Czy te urządzenia na pewno mogą być tym tajemniczym wymiennikiem ciepła?
2. Czy istnieje również chłodnia wentylatorowa? Czy to po prostu zamienne określenie?
3. Jakie są różnice pomiędzy chłodnią wyparną, a chłodnią (chłodnicą) wentylatorową?
4. Jaką polecacie książkę dotyczącą różnych urządzeń chłodniczych, w której znalazłabym ich zastosowanie oraz opis?
5. Czy istnieje jakiś podział na te wszystkie chłodnie według następującego schematu: owoce dzielą się na słodkie i kwaśne, słodkie dzielą się na czerwone, zielone itp. czy istnieje taki jakiś diagram, podział tych urządzeń.
6. Jak one działają, na jakiej zasadzie?

Jak czytałam na temat tych urządzań doszłam do wniosku, że chłodnia wyparna, a chłodnia (chłodnica) wentylatorowa to to samo, ale nie mam pewności i raczej sądzę że to może być coś innego.

Pozdrawiam wszystkich i proszę w miarę o proste odpowiedzi.
  • Odpowiedz

freegass

2014-12-01, 17:04:59
Użytkownik
To co na rysunku masz opisane jako skraplacz w praktyce jest wymiennikiem płaszczowo-rurowym, natomiast "wymiennik ciepła" to najczęściej chłodnica natryskowo-wyparna, czyli wieża wodna, w której woda spływa z góry po plastrach, a wentylator w przeciwprądzie wymusza przepływ powietrza.
Cytat:Jakie są różnice pomiędzy chłodnią wyparną, a chłodnią (chłodnicą) wentylatorową?
Chłodnia wyparna pracuje w obiegu otwartym, chłodnia wentylatorowa (drycooler) to zamknięty wymiennik lamelowy
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa