Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Rozmrożenie parownika

24 Odpowiedzi, 25141 Wyświetleń

mister

2014-12-11, 12:34:00
Zaawansowany użytkownik
może jakiś pomysł na w miarę szybkie rozmrożenie tacy ociekowej parownika . komora minusowa, nie ma mowy o rozmrażaniu komory. parownik duży 4-5 m długości.
  • Odpowiedz

stoo

2014-12-11, 14:52:47
Użytkownik
Może goraca woda albo opalarka?
  • Odpowiedz

miezala5

2014-12-11, 15:59:42
Top użytkownik
W tacy powinien być kabel grzejny!
  • Odpowiedz

stoo

2014-12-11, 20:57:59
Użytkownik
Na pewno jest ale pewnie sie uszkodzil. My lejemy woda w takim przypadku,robota żmudna i wredna ale jakie jest inne wyjście?
  • Odpowiedz

mister

2014-12-11, 21:11:49
Zaawansowany użytkownik
w komorze -20 chłodnica na wysokości 7m jakoś kiepsko tam widze wszystko zalane wodą. może jakiś duży palnik na propan albo nagrzewnica ? aż mi zimno jak sobie pomyśle o tym
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-12-11, 21:44:44
Top użytkownik
mister napisał(a):może jakiś pomysł na w miarę szybkie rozmrożenie tacy ociekowej parownika . komora minusowa, nie ma mowy o rozmrażaniu komory. parownik duży 4-5 m długości.
Demontaż tacy.Fakt spora waga.Póżniej korekta parametrów odmrażania.I oczywiście do sprawdzenia grzałka tacy i grzałka skroplin.Ale jak na moje to powodem jest zbyt krótki czas ociekania ustawiony na sterowniku.A moja teoria wynika z przedstawionego zdjęcia.Ostatnie skropliny na lamelach nie zdążyły kapnąć na tace a już zostały zamrożone.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-12-11, 21:50:26 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

mister

2014-12-14, 21:40:58
Zaawansowany użytkownik
weź i zdemontuj tacę w której jest z pół tony wody a moze wiecej. wymyśliłem że wyłącze z pracy tą chłodnice i podwieszę pod tacą od spodu ze 3-4 długie grzałki po 2kW - jak myślicie rozmorozi się w miarę szybko ?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-12-15, 00:32:23
Top użytkownik
mister napisał(a):weź i zdemontuj tacę w której jest z pół tony wody a moze wiecej. wymyśliłem że wyłącze z pracy tą chłodnice i podwieszę pod tacą od spodu ze 3-4 długie grzałki po 2kW - jak myślicie rozmorozi się w miarę szybko ?
Nie przesadzaj z tą wagą.Posiadają wózki widłowe.
Zanim poszukasz pomysłu w celu zlikwidowania skutku poszukaj przyczyny problemu.Narobić się to nie sztuka.Co z tego jak podwiesisz grzałki skoro okaże się że grzałka odpływu uszkodzona?I do tematu wrócisz.Ale jak napisałem do sprawdzenia czujniki i parametry odszraniania.Bez fizycznego odlodzenia tacy raczej jest to niemożliwe .
  • Odpowiedz

mg

2014-12-15, 09:33:44
Top użytkownik
Do przeróbki odpływ skroplin.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-12-15, 10:23:07
Top użytkownik
Och fu...k toż to lodowiec jak na biegunie.Nie radzę demontować tacy, bo na zdjęciu widać że lód trzyma się też i parownika.
  • Odpowiedz

Linde

2014-12-15, 14:31:09
Nowy użytkownik
Usunięcie usterki to jedno, ale rzeczywiście, odpływ skroplin do przerobienia.
  • Odpowiedz

miezala5

2014-12-15, 19:29:57
Top użytkownik
Palnik i cheja!Smile
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-12-15, 23:24:41
Top użytkownik
Ja radzę demontować.Zrobić fartuch z folii budowlanej i gorąca woda bieżąca do oddzielenia lameli od tacy.Możesz i palnikiem.Skoro nie masz żony i dzieci.Zbliżają się święta.A linde w nowym roku nie wymienia,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-12-15, 23:26:50 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

mg

2014-12-15, 23:37:23
Top użytkownik
Najpierw powiększ średnicę rury odpływowej, następnie przy pomocy ,,ciepłej" lub ,,zimnej" wody roztop te lody tak aby spływały przygotowaną drogą. Po całej operacji zainstaluj grzałkę w skroplinach i w tacy. Skoryguj nieznacznie parametr ociekania; ma hulać. Wink
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-12-16, 00:25:04
Top użytkownik
Najlepiej wiertarką udarową.Ja robiłem to tak jak napisałem wyżej lub wyłączyłem sprężarkę a wentylatory chłodnicy pracowały w środowisku dodatnim pomimo tego że towar pozostawał głęboko zamrożony.Ciepło właściwe lodu
  • Odpowiedz

wit

2014-12-20, 10:49:45
Top użytkownik
1 wyłączasz chłodnice.
2 budujesz wokół domek ze styropianu -kilka płyt pospinanych poprzez wbicie drutóww np elektrod.
3 rozmrażasz spływ skroplin -wpychając od dołu wąż (węzyk) z gorąca wodą.
4 włączasz odtajanie + wstawiasz do tego domku jakaś farelkę. uwaga -ustawienie takie żeby nic się nie mogło zapalić.
5 wrzucasz w domek czujkę temp i na zewnątrz komory dodatkowy sterownik. masz podgląd jaka temp w środku dodatkowo można przez stycznik sterować tą farelką.
6 zostawiasz na 3 do 7 dni -wracasz -i masz czystą tacę

w międzyczasie ktoś musi troszkę to kontrolować.
jak nie dasz pomiaru to trzeba ciągle kontrolować.

inne metody - wytwornicę pary tak z 5kW minimum lub instalację pary przemysłowej -podciągasz wąż i idzie jak burza -uwaga -łatwo się poparzyć -wiec ostrożnie z tą parą -rękawice, okulary...

nawet nie próbuj demontować tak zalodzonej tacy -uszkodzisz chłodnicę.
woda -przy tej ilości lodu to prędzej nowa woda zamarznie niż ten lód rozpuści -i taca tak pełna, ze zamiast spłynąć spływem będzie lać się wokół.
tylko para lub domek.

ewentualnie miesiąc pracy opalarką ...
  • Odpowiedz

TOMEK1

2014-12-20, 19:37:19
Użytkownik
Widzę ze nikt tego nie robił w realu. Są trzy żywioły które znacie . Ale jest tez mróz.
Woda ,para w mroźni? Tylko kłopoty . Zwłaszcza przy tej wielkości parawnika .
Częściowo ma rację p.Klimatolog chociaż tego nie przerabiał.
Sposób wielokrotnie wykorzystwany przeze mnie . Obudowa chłodnicy plandeką z uformowaniem leja do odprowadzenia skroplin.Praktycznie po obłożeniu chłodnicy (zostawieniu nadmiaru plandeki wrzucam metal by obciążył materiał plandeki i uformował trwały lej.
Pod lejem Pojemnik np. big box. Włączsz odtajanie ( obojętnie czy są to grzałki czy gorący gaz ), dodatkowo podczas wymuszonego odtajania muszą pracować wentylatory chłodnicy, tą czynność należy wymusić.
Parownik całkowicie zamrożony z uszkodzonymi elementami konstrukcyjnymi parownika i tacy. Czas całkowitego rozrmżenia przy pracujących trzech -8-12 godzin. Koszt 2200 zł netto za szt.(z uprzątnięciem posadzki ). x 4 parowniki. . W przypadku tej mroźni robimy to w dwa dni cyklicznie co rok.
Czy są to duże pieniądze? Może tak. Ale nie lubię tej roboty. ze względu na wyokość mróz i brak chęci personelu do współpracy. by rozwiązać problem. .Po każdorazowej akcji .Spawdzają grzanie tacy ,grzanie rury skroplin ,odtajanie parownika. Na moją sugestię że zaingeruję w sekwencję odtajania nie reagują Nie bo wiedzą o co chodzi i uraża ich dumę jako chłodniarzy.
  • Odpowiedz

mg

2014-12-20, 20:14:35
Top użytkownik
Przyznam... faktycznie, plandeki nie posiadam. :lol:
  • Odpowiedz

joker

2014-12-29, 20:29:58
Zaawansowany użytkownik
Używanie wentylatorów to błąd jeśli temperatura w komorze nie przekroczy w mrożni około zerowej.Jedno pytanie na forum nie rozwiąże twojej kilku -kilkunastu godzin pracy.Aby problem rozwiązać potrzebny jest czas i determinacja.Np. podłanczając na pałę cewkę grzałek odpinając cewkę sprężarki bądz zaworu liniowego w układzie.Jeśli grzałki niesprawne to tylko bierząca najlepiej ciepła woda.Użytkownik instalacii powinien być poinformowany że do sytuacji by nie doszło jeśli byłby regularny serwis.Jesteś bardzo skromny a zarazem wyrozumiały że nikt tego nie robił.Nie zapomnij poszukać przyczyny.Bo wrócisz do tematu ponownie.Częstą przyczyną są ustawienia-Najniższa temperatura jaką może ustawić użytkownik bo fotkach czas ociekania.Widzę ze nikt tego nie robił w realu.Będziesz pierwszy.Podziel się doświadczeniem
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-12-29, 21:03:15 przez joker.)
  • Odpowiedz

mg

2014-12-29, 21:16:02
Top użytkownik
Powiększ średnicę odpływu, zainstaluj grzałkę odpływu i odezwij się za kilka lat. Wink
Inna sprawa. Możliwe, że ta chłodnica po prostu nie posiada grzałki tacy?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-12-29, 21:24:48 przez mg.)
  • Odpowiedz

mister

2014-12-29, 22:43:41
Zaawansowany użytkownik
Panowie wodę w tacy rozmroziłem montując pod taca przylegające do niej grzalki 4 szt po 3 kw. potem wrzuciłem dwie z tych grzałek do tacy i na razie czekam na grzałkę do tacy bo jedna z trzech jest spalona (ta najbliżej odpływu). oczywiście przewód grzejny w odpływie też wymieniony . niestety po świętach okazało się ,że z kolejną chłodnicą jest ten sam problem. jest ich w sumie 5. kurde zamrożą mnie w tych mroźniach.
  • Odpowiedz

mg

2014-12-30, 00:21:07
Top użytkownik
Możliwe że nawet Turbodymoman jest pod wrażeniem Twojej innowacyjności Mister. Wink
Nie uległeś sugestiom i znalazłeś słuszne rozwiązanie. Szacun
Tak z ciekawości... nie świeciły te grzałki?
  • Odpowiedz

mister

2014-12-30, 10:52:10
Zaawansowany użytkownik
świeciły ale słabo Big Grin
  • Odpowiedz

joker

2015-01-05, 23:22:59
Zaawansowany użytkownik
5 dni to trochę dużo na usunięcie awarii biorąc pod uwagę czas reakcjii.
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa