Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Co to za czynnik chłodniczy ?

7 Odpowiedzi, 7282 Wyświetleń

volume29

2015-03-04, 14:28:01
Użytkownik
Witam.
Dostałem do remontu 500L zamrażarkę skrzyniową firmy VESTFROST.Padła w niej sprężarka DANFOSS SC15.Moje pytanie dotyczy jakim czynnikiem napełnić urządzenie.Sprężarka jest na R404A , ale na zamrażarce jest tajemniczy symbol EP53...0,390Kg.O co tu chodzi.Domyślam się że 0,390Kg to ilość czynnika,EP53 nazwa czynnika chłodniczego?.Dodam jeszcze że zamrażarka "mroziła" do do -50.
  • Odpowiedz

MarioO

2015-03-04, 16:01:30
Zaawansowany użytkownik
HFC23 w 40% i HFC134a w 60% = EP 53
  • Odpowiedz

crocens

2015-03-04, 18:03:23
Top użytkownik
Skąd jesteś? Bo będziesz miał problem ze znalezieniem 23ki w tak małych ilościach a czynnik jest drogi... ja mam coś na stanie ale nie wiem skąd jesteś, napisz na priva
.
  • Odpowiedz

volume29

2015-03-04, 19:44:59
Użytkownik
Tak myślałem że to jakiś czynnik chłodniczy - kolejny "wynalazek.Rano zaryzykowałem i napełniłem układ R404.Pół dnia próbowałem zdjagnozować problem,bo zamrażarka nie pracowała poprawnie,objawiało to się tym że zamrażarka podczas startu od temperataury pokojowej miała dziwne wahania ciśnienia po stronie ssawnej,po minucie wahania ustępowały,wszystko niby było ok,temperatura spadała,ale przy -28 pojawiały się objawy podobne jak przy zamarzającej kapilarze.Ciśnienie ssania spadało prawie do zera i układ przestawał pracować.Czym się różnią oba czynniki ?
  • Odpowiedz

MarioO

2015-03-04, 19:58:48
Zaawansowany użytkownik
hmm.......
  • Odpowiedz

crocens

2015-03-04, 20:51:45
Top użytkownik
Jakie właściwości ma ta mieszanina to pewnie wie tylko producent, jednak skład wskazuje na to iż producent postanowił upiec dwie pieczenie ja jednym ogniu:
1) zapewnić lepszy powrót oleju w niskich temperaturach (tp<-60*C), zapewnia to składnik R134a
2) umożliwić schedzenie do niższych temperatur, R23 który -65*C parowania ma przy około 1,4bara (piszę z pamięci więc sorry jeżeli coś pokręciłem).

Ciśnienie spadło do zera gdyż wraz z zmniejszającą się temperaturą odparowania spada przepływ masowy czynnika a to powoduje, iż coraz mniej jest go do odparowania, zmienia się gęstość czynnika itp. co w konekwencji mocno obniża wydajność układu a kapilara... kapilara się sama nie skróci...

Przy tego typu urządzeniach bardzo ważny jest skład czynnika.
.
  • Odpowiedz

crocens

2015-03-04, 21:01:17
Top użytkownik
Dodam jeszcze, iż sam czynnik 23 nie mógłby występować samotnie z powodu zbyt wysokich cisnień pracy i niskiego punktu krytycznego (25*C przy 45bar) dlatego zawsze występuje w układach kaskadowych, najczęściej z 404a lub w autokaskadach (nie wiem jak w praktyce wygląda, nigdy nie "popełniłem" takiego układu Wink A układ chłodniczy jest standardowy czy ma jakies nietypowe elementy jak np. dodatkowe zbiorniczki?
.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa