Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

dobór skraplacza i sprężarki R134a. Instalacja z wymiennikiem reg.

12 Odpowiedzi, 11326 Wyświetleń

adamCH

2015-03-31, 17:04:09
Nowy użytkownik
Witam

Mam do zaprojektowania chłodnię prowiantową w którym dany jest jednostopniowy obieg chłodniczy(1 skraplacz) przegrzany z wymiennikiem regeneracyjnym, pracujący z czynnikiem R134a. Muszę dobrać sprężarkę oraz skraplacz. Problemem jest narysowanie przemian termodynamicznych realizowanych w obiegu a co za tym idzie nie policzę wydajności objętościowej sprężarki i skraplacza. Oto parametry założone dla obiegu

Temperatura parowania : -25 C
Temperatura skraplania : 40 C
Przegrzew : 5 K
Dochłodzenie : 10 K

Do tematu załączam zdjęcia wykresu. Wiem jak wyznaczyć przegrzew na wykresie ale nie bardzo rozumiem o co chodzi z przemianą izobaryczną 0 stopni i dla czego punkt A jest rzutowany w dół.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-03-31, 17:18:03 przez adamCH.)
  • Odpowiedz

lajne

2015-04-01, 13:01:37
Nowy użytkownik
adamCH napisał(a):Wiem jak wyznaczyć przegrzew na wykresie ale nie bardzo rozumiem o co chodzi  z przemianą izobaryczną 0 stopni i dla czego punkt A jest rzutowany w dół.

strata ciśnienia na przewodzie ssącym

nie wiem czy to rysunek Twojego autorstwa, ale wydaje mi się, że p=0 to zaznaczenie q0 dla opcji z wymiennikiem reg i qo bez wymiennika reg.

Wygląda jak typowe zdanie z politechniki Smile mogę pomóc ale brakuje Ci danych.
  • Odpowiedz

adamCH

2015-04-04, 09:13:10
Nowy użytkownik
Witam. Udało mi się narysować wykres i wykonać pewne obliczenia. Jednak nie mam pewności czy to jest dobrze. Proszę o pomoc
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-04-08, 21:17:16 przez adamCH.)
  • Odpowiedz

adamCH

2015-04-04, 18:33:41
Nowy użytkownik
adamCH napisał(a):Witam. Udało mi się narysować wykres i wykonać pewne obliczenia. Jednak nie mam pewności czy to jest dobrze. Proszę o pomoc
Ktokolwiek może spojrzeć na ten wykres?
  • Odpowiedz

crocens

2015-04-05, 05:09:28
Top użytkownik
Hm... należałoby zacząć od narysowania schematu instalacji, bo ten wykres który narysowałeś nie wygląda na wykres z typowym regeneracyjnym wymiennikiem ciepła a raczej na układ w którym oprócz jakiejś mroźni na -10 stC jest jeszcze chłodnia na +10stC. Ew układ który dochładza ciecz poprzez wymiennik z zaworem rozprężnym i regulacją ciśnienia w wymienniku.

To się po prostu kupy nie trzyma.

Aby zacząć cos rysować zacznij od narysowania układu chłodniczego, na jego podstawie narysuj wykres log(p)-h i zaczniemy liczyć...

PS.
Nawet gdyby uznać rysunek za poprawny to obliczenia są złe Big Grin
.
  • Odpowiedz

adamCH

2015-04-06, 15:25:57
Nowy użytkownik
crocens napisał(a):Hm... należałoby zacząć od narysowania schematu instalacji, bo ten wykres który narysowałeś nie wygląda na wykres z typowym regeneracyjnym wymiennikiem ciepła a raczej na układ w którym oprócz jakiejś mroźni na -10 stC jest jeszcze chłodnia na +10stC. Ew układ który dochładza ciecz poprzez wymiennik z zaworem rozprężnym i regulacją ciśnienia w wymienniku.

To się po prostu kupy nie trzyma.

Aby zacząć cos rysować zacznij od narysowania układu chłodniczego, na jego podstawie narysuj wykres log(p)-h i zaczniemy liczyć...

PS.
Nawet gdyby uznać rysunek za poprawny to obliczenia są złe Big Grin

Instalację już mam gotową. Mogę liczyć na pomoc z wyrysowaniem wykresu termodynamicznego?
  • Odpowiedz

crocens

2015-04-06, 18:43:15
Top użytkownik
Tak, ale rozrysuj instalację Smile
.
  • Odpowiedz

adamCH

2015-04-07, 16:53:26
Nowy użytkownik
Witam

Wstępnie instalacja będzie wyglądać tak jak w załączniku. Proszę tylko o pomoc rozrysowania przemian termodynamicznych dla R134a. Bawiłesm sie programem coolpack, solkane ale jakoś te przemiany nie wychodziły tak jak trzeba. Wiem o co chodzi z punktami (2,3,4,6,5,7) ale nie mogę zrozumieć dla czego i poco są punkty (3,10,1) tutaj mówię wykresie który znajduję się powyżej. W zadaniu mam dobrać skraplacz i sprężarkę. Z obliczeniami sobie poradzę mam tylko problemy z wyznaczeniem niektórych wartości entalpii.

W układzie ma pracować tylko jedna sprężarka, druga jest na stand-by. Z bilansu sprężarkowego wychodzi mi moc 5kW.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-04-08, 21:17:37 przez adamCH.)
  • Odpowiedz

Haurox91

2015-04-07, 17:31:52
Użytkownik
Jakaś legenda do tych zaworów bo na rysunku wszystkie wygladają jak odcinające. Jest troche błędow począwszy od chłodzenia skraplacza po brak zaworów stałego parowania w komorach plusowych.
  • Odpowiedz

crocens

2015-04-07, 19:56:30
Top użytkownik
Narysuj sobie standardowy układ chłodniczy na wykresie log(p)-h,
następnie zastanów się co się dzieje z ciśnienieniami i temperaturami w wymienniku regeneracyjnym (bo na pewno nie to co narysowałeś Smile ). ja odpowiesz na pytanie czy i jak zmienia się ciśnienie i czy i jak zmienia się temperatura to wtedy z tymi odpowiedziami lekko zmodyfikuj wykres Smile
.
  • Odpowiedz

adamCH

2015-04-08, 19:02:02
Nowy użytkownik
Tak jak na załączonym schemacie ja to rozumiem następująco:

W punkcie 3 czynnik trafia do wymiennika regeneracyjnego i tam pod stałym ciśnieniem obniża swoją temperaturę. Dochładza się za pomocą pary czynnika na przewodzie ssawnym 1' do 1.. Wartość 3 i 4 musi być taka sama jak w 1' i 1.

Ale po co wyznaczać dla 0 stopni. Czy to jest dla czynnika który trafi do parownika komór dodatnich ?
  • Odpowiedz

joker

2015-04-10, 20:31:33
Zaawansowany użytkownik
adamCH napisał(a):Tak jak na załączonym schemacie ja to rozumiem następująco:

W punkcie 3 czynnik trafia do wymiennika regeneracyjnego i tam pod stałym ciśnieniem obniża swoją temperaturę. Dochładza się za pomocą pary czynnika na przewodzie ssawnym 1' do 1.. Wartość 3 i 4 musi być taka sama jak w 1' i 1.

Ale po co wyznaczać dla 0 stopni. Czy to jest dla czynnika który trafi do parownika komór dodatnich ?
W układach chłodniczych nie ma stałego ciśnienia .Owe zależy od obciążenia układu.
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa