Witam. Chciałbym podpytać fachowców na temat agregatów chłodniczych do utrzymania temperatury pomieszczenia o wymiarach ok. 3mx4m na poziomie ok. 4-5 stopni. Nie chce kupowac tyypowych szaf chłodniczych czy komór przeznaconych typowo dla "pogrzebówki". Widziałem wielokrotnie ze pomieszczenie jest izolowane tzn sciany sa obite styropianem i blacha i na scianie wisi agregat chlodniczy i normalnie to funkcjonuje. Zwłoki sa na tacach, na stojakach. moje pytanie jakie parametry i jak wychodzi to cenowo. pozdrawiam "Charon"
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki
17 Odpowiedzi, 16196 Wyświetleń|
A ile kosztuje typowa szafa dla pogrzebowki i na ile jest trumien?
3 miejscowy regał chlodniczy ok. 14-15 tys netto, szafy chlodnicze na np 6 ciał ok. 40 -50 tys netto
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-04-18, 13:28:10 przez Charon80.)
Witam. Widzę ,że ciekawy wątek w naszej pracy, pojawił na tapecie. Oczywiście aspekt techniczny będzie ciekawszy. Mądrych wypowiedzi to i ja posłucham.
jeżeli szafa chłodnicza na 6 ciał dobrej jakosci kosztuje 40-50tys to dobra komora zrobiona od a do z nie wyjdzie duzo taniej!
Nie wiem jakie sa przepisy bo normalna komore z 100PUR zrobi sie za 25tysi! miezala5 napisał(a):jeżeli szafa chłodnicza na 6 ciał dobrej jakosci kosztuje 40-50tys to dobra komora zrobiona od a do z nie wyjdzie duzo taniej!// nie chodzi o komore czy szafe bo to sa dwa rozne urzadzenia - tylko o agregat w pomieszczeniu...ktory utrzymywalby temperature jak wspomnialem w 1 poscie...
Z reguły...zaznaczam z reguły ciało osoby zmarłej przebywa w chłodni 2 ,3 dni.. jest przygotowywane, myte i ubierane..nastepnie wraca do chlodni ...i przed samym pogrzebem jest wystawiane w trumnie..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-04-18, 15:04:16 przez Charon80.)
Wkład juz jest zimny chyba!
Charon80 napisał(a):Witam. Chciałbym podpytać fachowców na temat agregatów chłodniczych do utrzymania temperatury pomieszczenia o wymiarach ok. 3mx4m na poziomie ok. 4-5 stopni. Nie chce kupowac tyypowych szaf chłodniczych czy komór przeznaconych typowo dla "pogrzebówki". Widziałem wielokrotnie ze pomieszczenie jest izolowane tzn sciany sa obite styropianem i blacha i na scianie wisi agregat chlodniczy i normalnie to funkcjonuje. Zwłoki sa na tacach, na stojakach. moje pytanie jakie parametry i jak wychodzi to cenowo. pozdrawiam "Charon" A tak na poważnie to 2,5kW przy odparowaniu -10C powinno wystarczyć. UNJ9238GK powinien byc wsam raz!Do tego oczywiscie najwazniejszy jest parownik!
Witam. Tylko dwa niezależne ukłądy chłodnicze, na komorę chłodnicza na zwłoki dają pewność, że nikt nie będzie pukał od środka ,że za ciepło w razie awarii.
Mysle ze te 14 tysi to ci spokojnie wystarczy na komore o wymiarach ktore podałes to znaczy na garegat, chłodnice, montaz itp
Co do wymogow sama komora nie musi byc zrobiona z płyty kwasowej a wystrczy dobra izolacja i ewentualnie płytki itp w przepisach inaczej powierzchnia ma byc łatwo zmywalna i tyle. Jak masz pomieszczenie to zrob izolacje ze styropianu, płyki itp i gotowe a i jakies drzwi izolowane by sie przydały. radekklimat napisał(a):Mysle ze te 14 tysi to ci spokojnie wystarczy na komore o wymiarach ktore podałes to znaczy na garegat, chłodnice, montaz itpSzanowny radekklimat..tu nie chodzi o to żeby starczyło te 14 tysi..tylko właśnie o to żeby przy początkowej fazie prowadzenia działalności zejśc z kosztów..i moje zapytanie bardziej dotyczyło rozwiązania agregatu i parametrów( a co za tym idzie - ceny) niż warunków i przepisów odnosnie pomieszczenia do przechowywania ciał..jeżeli było by inaczej to kupiłbym ( lub kupie) szafe chlodniczą czy komore i nie bedzie problemu..;-) z całym szacunkiem dla moderatora ale miłoby było poznac zdanie fachowca pod katem technicznym dotyczącym sprzętu i konkretnych modeli. ..pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie tematem..
Witam. No to już nie kumam o co chodzi ? Szanowny Pan dostał jak na tacy podane wszystko ,co potrzebne do wykonania komory. Jest moc i parametry agregatu (producent-firma) Sciany i sposób izolowania też taki ,aby nie rujnowac portfela. Agregat chłodniczy z niskiej półki cenowej ale dobry i warty swoich pieniędzy . Jest jeszcze opcja monobloku chłodniczego .
Takie czasy ze wszyscy chca zeby praktycznie wszystko wylozyc na tacy a nalepiej podeslac kosztorys szczegółowy po cenach instalatorskich!
)
Potencjalny klient osiągną cel, teraz na swoim rynku poszuka instalatora który wykona to zadanie po niższej cenie tkz:,,spałwanej" a za kilka dni zamówi Mercedesa za 150 tysięcy z lekką ręką
mg napisał(a):Potencjalny klient osiągną cel, teraz na swoim rynku poszuka instalatora który wykona to zadanie po niższej cenie tkz:,,spałwanej" a za kilka dni zamówi Mercedesa za 150 tysięcy z lekką ręką jak karawan E klasse nówka sztuka nie śmigana to ze 400 tyś i już z klimą
..oj Panowie Panowie... ;-) .. po pierwsze temat chyba idzie w zlym kierunku bo nie jest merytoryczny.. Po drugie: zadałem konkretne pytanie i dziekuje - otrzymalem odpowiedz - ale jesli tylko jeden agregat spełnia oczekiwania wg zapytania to mysle ze to jest mało. Jesli jestescie fachowacami a tak mi sie wydaje to przynamniej kilka alternatyw powinno sie znależc - tak mi sie wydaje. Po trzecie - jesli "szastacie" cenami za karawany to widze ze znacie branze lepiej niż ja z czego sie bardzo ciesze tzn ze mozecie smialo otwierac Zakład Pogrzebowy i jak sie utrzymacie na rynku do momentu kiedy bedziecie robic 15/20 pogrzebow w miesiacu wtedy bedziecie kupowali mercedesy za 400 tysi. ..co wcale nie jest takie proste...w sumie to nie mam checi ani ochoty tlumaczyc i sie wypowiadac..pozdrawiam raz jeszcze i tyle..pa
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY