Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pomieszczenie-chłodnia na zwłoki

17 Odpowiedzi, 16196 Wyświetleń

Charon80

2015-04-18, 09:33:29
Nowy użytkownik
Witam. Chciałbym podpytać fachowców na temat agregatów chłodniczych do utrzymania temperatury pomieszczenia o wymiarach ok. 3mx4m na poziomie ok. 4-5 stopni. Nie chce kupowac tyypowych szaf chłodniczych czy komór przeznaconych typowo dla "pogrzebówki". Widziałem wielokrotnie ze pomieszczenie jest izolowane tzn sciany sa obite styropianem i blacha i na scianie wisi agregat chlodniczy i normalnie to funkcjonuje. Zwłoki sa na tacach, na stojakach. moje pytanie jakie parametry i jak wychodzi to cenowo. pozdrawiam "Charon"
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-04-18, 13:16:25
Moderator
A ile kosztuje typowa szafa dla pogrzebowki i na ile jest trumien?
  • Odpowiedz

Charon80

2015-04-18, 13:18:59
Nowy użytkownik
3 miejscowy regał chlodniczy ok. 14-15 tys netto, szafy chlodnicze na np 6 ciał ok. 40 -50 tys netto
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-04-18, 13:28:10 przez Charon80.)
  • Odpowiedz

coolmaker1

2015-04-18, 14:12:59
Zaawansowany użytkownik
Witam. Widzę ,że ciekawy wątek w naszej pracy, pojawił na tapecie. Oczywiście aspekt techniczny będzie ciekawszy. Mądrych wypowiedzi to i ja posłucham.
  • Odpowiedz

miezala5

2015-04-18, 14:33:23
Top użytkownik
jeżeli szafa chłodnicza na 6 ciał dobrej jakosci kosztuje 40-50tys to dobra komora zrobiona od a do z nie wyjdzie duzo taniej!
Nie wiem jakie sa przepisy bo normalna komore z 100PUR zrobi sie za 25tysi!
  • Odpowiedz

Charon80

2015-04-18, 14:48:51
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):jeżeli szafa chłodnicza na 6 ciał dobrej jakosci kosztuje 40-50tys to dobra komora zrobiona od a do z nie wyjdzie duzo taniej!
Nie wiem jakie sa przepisy bo normalna komore z 100PUR zrobi sie za 25tysi!
// nie chodzi o komore czy szafe bo to sa dwa rozne urzadzenia - tylko o agregat w pomieszczeniu...ktory utrzymywalby temperature jak wspomnialem w 1 poscie...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-04-18, 14:49:39 przez Charon80.)
  • Odpowiedz

Charon80

2015-04-18, 15:03:13
Nowy użytkownik
Z reguły...zaznaczam z reguły ciało osoby zmarłej przebywa w chłodni 2 ,3 dni.. jest przygotowywane, myte i ubierane..nastepnie wraca do chlodni ...i przed samym pogrzebem jest wystawiane w trumnie..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-04-18, 15:04:16 przez Charon80.)
  • Odpowiedz

miezala5

2015-04-19, 07:46:01
Top użytkownik
Wkład juz jest zimny chyba!Wink
  • Odpowiedz

miezala5

2015-04-19, 07:49:35
Top użytkownik
Charon80 napisał(a):Witam. Chciałbym podpytać fachowców na temat agregatów chłodniczych do utrzymania temperatury pomieszczenia o wymiarach ok. 3mx4m na poziomie ok. 4-5 stopni. Nie chce kupowac tyypowych szaf chłodniczych czy komór przeznaconych typowo dla "pogrzebówki". Widziałem wielokrotnie ze pomieszczenie jest izolowane tzn sciany sa obite styropianem i blacha i na scianie wisi agregat chlodniczy i normalnie to funkcjonuje. Zwłoki sa na tacach, na stojakach. moje pytanie jakie parametry i jak wychodzi to cenowo. pozdrawiam "Charon"

A tak na poważnie to 2,5kW przy odparowaniu -10C powinno wystarczyć.
UNJ9238GK powinien byc wsam raz!Do tego oczywiscie najwazniejszy jest parownik!
  • Odpowiedz

coolmaker1

2015-04-19, 10:42:53
Zaawansowany użytkownik
Witam. Tylko dwa niezależne ukłądy chłodnicze, na komorę chłodnicza na zwłoki dają pewność, że nikt nie będzie pukał od środka ,że za ciepło w razie awarii.
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-04-21, 18:52:00
Moderator
Mysle ze te 14 tysi to ci spokojnie wystarczy na komore o wymiarach ktore podałes to znaczy na garegat, chłodnice, montaz itp
Co do wymogow sama komora nie musi byc zrobiona z płyty kwasowej a wystrczy dobra izolacja i ewentualnie płytki itp w przepisach inaczej powierzchnia ma byc łatwo zmywalna i tyle.
Jak masz pomieszczenie to zrob izolacje ze styropianu, płyki itp i gotowe a i jakies drzwi izolowane by sie przydały.
  • Odpowiedz

Charon80

2015-04-21, 20:41:23
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):Mysle ze te 14 tysi to ci spokojnie wystarczy na komore o wymiarach ktore podałes to znaczy na garegat, chłodnice, montaz itp
Co do wymogow sama komora nie musi byc zrobiona z płyty kwasowej a wystrczy dobra izolacja i ewentualnie płytki itp w przepisach inaczej powierzchnia ma byc łatwo zmywalna i tyle.
Jak masz pomieszczenie to zrob izolacje ze styropianu, płyki itp i gotowe a i jakies drzwi izolowane by sie przydały.
Szanowny radekklimat..tu nie chodzi o to żeby starczyło te 14 tysi..tylko właśnie o to żeby przy początkowej fazie prowadzenia działalności zejśc z kosztów..i moje zapytanie bardziej dotyczyło rozwiązania agregatu i parametrów( a co za tym idzie - ceny) niż warunków i przepisów odnosnie pomieszczenia do przechowywania ciał..jeżeli było by inaczej to kupiłbym ( lub kupie) szafe chlodniczą czy komore i nie bedzie problemu..;-) z całym szacunkiem dla moderatora ale miłoby było poznac zdanie fachowca pod katem technicznym dotyczącym sprzętu i konkretnych modeli. ..pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie tematem..
  • Odpowiedz

coolmaker1

2015-04-22, 06:05:34
Zaawansowany użytkownik
Witam. No to już nie kumam o co chodzi ? Szanowny Pan dostał jak na tacy podane wszystko ,co potrzebne do wykonania komory. Jest moc i parametry agregatu (producent-firma) Sciany i sposób izolowania też taki ,aby nie rujnowac portfela. Agregat chłodniczy z niskiej półki cenowej ale dobry i warty swoich pieniędzy . Jest jeszcze opcja monobloku chłodniczego .
  • Odpowiedz

miezala5

2015-04-22, 13:30:16
Top użytkownik
Takie czasy ze wszyscy chca zeby praktycznie wszystko wylozyc na tacy a nalepiej podeslac kosztorys szczegółowy po cenach instalatorskich!Smile)
  • Odpowiedz

mg

2015-04-26, 12:48:01
Top użytkownik
Potencjalny klient osiągną cel, teraz na swoim rynku poszuka instalatora który wykona to zadanie po niższej cenie tkz:,,spałwanej" a za kilka dni zamówi Mercedesa za 150 tysięcy z lekką ręką Smile
  • Odpowiedz

Amfan

2015-04-27, 14:43:50
Top użytkownik
mg napisał(a):Potencjalny klient osiągną cel, teraz na swoim rynku poszuka instalatora który wykona to zadanie po niższej cenie tkz:,,spałwanej" a za kilka dni zamówi Mercedesa za 150 tysięcy z lekką ręką Smile

jak karawan E klasse nówka sztuka nie śmigana to ze 400 tyś i już z klimą
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-04-27, 14:44:51 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

Charon80

2015-04-30, 16:05:19
Nowy użytkownik
..oj Panowie Panowie... ;-) .. po pierwsze temat chyba idzie w zlym kierunku bo nie jest merytoryczny.. Po drugie: zadałem konkretne pytanie i dziekuje - otrzymalem odpowiedz - ale jesli tylko jeden agregat spełnia oczekiwania wg zapytania to mysle ze to jest mało. Jesli jestescie fachowacami a tak mi sie wydaje to przynamniej kilka alternatyw powinno sie znależc - tak mi sie wydaje. Po trzecie - jesli "szastacie" cenami za karawany to widze ze znacie branze lepiej niż ja z czego sie bardzo ciesze tzn ze mozecie smialo otwierac Zakład Pogrzebowy i jak sie utrzymacie na rynku do momentu kiedy bedziecie robic 15/20 pogrzebow w miesiacu wtedy bedziecie kupowali mercedesy za 400 tysi. ..co wcale nie jest takie proste...w sumie to nie mam checi ani ochoty tlumaczyc i sie wypowiadac..pozdrawiam raz jeszcze i tyle..pa
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa