Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Natrysk wody na skraplacz

9 Odpowiedzi, 8025 Wyświetleń

DawidW

2015-07-14, 05:38:33
Użytkownik
Witam

Robił ktoś system natrysku wody na skraplacz aby obniżyć temperaturę skraplania?

Możecie polecić jakieś dyszę o dużym kącie strumienia wody i jakiejś rozsądnej cenie?

Chciałbym zrobić 3-4 rury w pionie i dysze co 40-50cm.

Czy lepszym rozwiązaniem będzie zainstalowanie na każdej rurze pionowej elektrozaworu i dołączanie ich wraz ze wzrostem temperatury czy jeden elektrozawór na głównym rurociągu?

No i sterowanie:
- czy temperaturą zewnętrzną powietrza czy temperaturą skraplania?

Możecie polecić jakieś elektroniczne termostaty z załączaniem kolejnych przekaźników(np 3-ech) wraz ze wzrostem temperatury (aby można było te temperatury zdefiniować)?
  • Odpowiedz

frost-ch

2015-07-14, 16:08:56
Zaawansowany użytkownik
Dysze z opryskiwacza do dostania w sklepie z częściami do maszyn rolniczych są przelotowe i końcowe wykorzystywałem je z powodzeniem , ale trzeba zamontować filtr przed nimi sterowanie raczej ciśnieniem niż temperaturą , jest tylko problem woda nie powinna zawierać kamienia. powodzenia Cool
  • Odpowiedz

DawidW

2015-07-14, 16:46:31
Użytkownik
Dzięki za podpowiedz Smile

Biorąc pod uwagę to iż woda może być z kamieniem sądzicie ,że może sprawdzić się system z matami na które natryskiwana jest woda?
Maty ustawione przed skraplaczami. Powietrze przechodzi przez maty i juz schłodzone wpada na skraplacz.

Czy spadek temperatury jak i ilość wody do natrysku na maty można obliczyc tak jak bym natryskiwał bezpośrednio na skraplacz? Wydaje mi się, że nie ale nie mam pomysłu jak Smile Może wiecie jak podejść do tematu?
  • Odpowiedz

crocens

2015-07-14, 16:51:33
Top użytkownik
Twardość wody poniżej 6* niemieckich jest OK, nie spowoduje osadzania się kamienia na bloku skraplacza. Pomysł z matami to takie "pół adiabatyczne" chłodzenie Wink Moim zdaniem poprawne pod warunkiem odzyskiwania nadmiaru wody, w innym przypadku zbyt kosztowne eksploatacyjnie (podobnie jak z resztą bezpośrednie zlewanie skraplacza wodą, powinno być to bardzo delikatne roszenie)
.
  • Odpowiedz

frost-ch

2015-07-14, 17:05:46
Zaawansowany użytkownik
Ja miałem problem z skraplaczem na dachu w słoneczne dni dach z papy płaski natrysk na dach przed skraplaczem i odparowanie wody tuż przed skraplaczem powodowało znaczne obniżenie tem.powietrza i wszystko było OK tylko dach w tym miejscu po jakimś czasie zrobił się biały. natrysk z dysz był bardzo łagodny i nawet nie dużo wody zużywał tylko ten kamień
  • Odpowiedz

DawidW

2015-07-14, 17:43:17
Użytkownik
crocens - odzysk wody jest, choć to i tak niewielki koszt niż wyłaczenie agregatu i straty na produkcji.
Zgadza się, maty to takie poładiabatyczne tylko jak policzyc? Połowę z natrysku przyjąć ?
Wiem że bedzie działać lecz wolałbym to policzyć wcześniej.

frost -ch - czy liczyłeś o ile spadnie temperatura powietrza przed skraplaczem przy takim odparowaniuwody?
  • Odpowiedz

frost-ch

2015-07-14, 20:34:06
Zaawansowany użytkownik
DawidW napisał(a):crocens - odzysk wody jest, choć to i tak niewielki koszt niż wyłaczenie agregatu i straty na produkcji.
Zgadza się, maty to takie poładiabatyczne tylko jak policzyc? Połowę z natrysku przyjąć ?
Wiem że bedzie działać lecz wolałbym to policzyć wcześniej.

frost -ch - czy liczyłeś o ile spadnie temperatura powietrza przed skraplaczem przy takim odparowaniuwody?
W bardzo gorące dni urządzenie (klimatyzacja) w ogóle nie chciała działać po natrysku na skraplacz spadek ciśnienia był bardzo znaczny lecz osadzał się kamień na skraplaczu po zmianie ,wystarczający aby urządzenie poprawnie pracowało o ile spadała temperatura ? nie wiem
  • Odpowiedz

Amfan

2015-07-19, 20:02:20
Top użytkownik
A tu przykład jak nie powinno się stosować zraszania na skraplacz .To co się świeci na skraplaczu to woda ,którą wciągnął i trzymał . Konsekwencje to 5 x HP w ciągu 20min i strzał z zaworu bezpieczeństwa.
  • Odpowiedz

barbie

2015-07-19, 20:10:11
Top użytkownik
oglondałem tego typu skraplacz przecięty do transportu na złom wyglądał czysty jak na fotce w środku było 5 centymetrów syfu .miał około 6 lat .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa