Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chiller, agregat na dachu - warunki posadowienia

7 Odpowiedzi, 6583 Wyświetleń

Iza

2015-08-04, 10:50:55
Nowy użytkownik
Witam,
jestem tu nowa, nie wiem czy taki temat był już tutaj poruszany.

Czy ktoś z Was posiada informacje na temat warunków technicznych, normowych, środowiskowych na temat posadowienia agregatów, chillerów na dachach? Przejrzałam normy PN-EN 378 -1,2,3 - jednak potrzebuje więcej informacji.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-08-04, 20:05:53
Moderator
Jakiego rodzaju info potrzebujesz?
  • Odpowiedz

joker

2015-08-04, 20:45:45
Zaawansowany użytkownik
Jedno jest pewne.Skraplacze i czerpnie od strony południowej.
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

Iza

2015-08-05, 07:56:30
Nowy użytkownik
hmmm ochrony przeciwpożarowej, środowiska, warunki techniczne... Jakie ma to znaczenie czy będzie to np dach szkoły, czy innej użyteczności publicznej, itd. Dopuszczalny ciężar urządzenia, amoniaku.

Wszystko co powinna wiedzieć firma zajmująca się wykonywaniem i montowaniem agregatów Wink
Ciekawa jestem czy udzielono by mi jakichś informacji, gdybym zadzwoniła do Instytutu Ochrony Środowiska...
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-08-05, 15:13:38
Moderator
Generalnie w fazie projektowej należy uwzględnić posadowienie agregatu wody lodowej na dachu czyli należy już znać model i firmę która go dostarczy, jego masę całkowitą czyli urządzenie plus zasobniki z wodą lub glikolem i wtedy należy odpowiednio zaprojektować elementy nośne.
Jeżeli budynek jest już w użytkowaniu to wtedy mogą wystąpić schody i to duże.
Co do warunków p.poz należy dostosować się do wytycznych inwestora, nadzoru budowlanego oraz inspektora straży pożarnej.
Większość producentów urządzeń chłodniczych posiada odpowiednie atesty itp
  • Odpowiedz

Iza

2015-08-06, 07:32:09
Nowy użytkownik
Domyślam się, że mogą się pojawić "schody'. Zastanawia mnie tylko to, czy są jakieś ogólne przepisy, do których trzeba się stosować. Rozumiem, że do każdego montowania agregatu na dachu, trzeba się odnieść indywidualnie, jednak może posiadacie jakieś ogólne informacje. Rozmawiałam dzisiaj z osobą pracującą w instytucie ochrony p. pożarowej i powiedział, że oni nie udzielają takich informacji.

Pozdrawiam i dziękuję za pomocSmile
  • Odpowiedz

joker

2015-08-08, 20:05:26
Zaawansowany użytkownik
Rozmawiałam dzisiaj z osobą pracującą w instytucie ochrony p. pożarowej i powiedział, że oni nie udzielają takich informacji.Czy ta osoba była kompetętna?Chyba nie.Każdy strażak pomaga człowiekowi.Może to była sprzątaczka pracująca w instytucie?
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa