Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Lodówka w kamperze

9 Odpowiedzi, 6834 Wyświetleń

staszko

2016-02-08, 19:14:10
Nowy użytkownik
Witam
Mam w moim kamperku lodówkę manta mc519( mała podblatowa). Nie jestem zbyt zadowolony bo za często się włącza ,a gdy dotknę w środku bocznej ścianki wyczuwam ciepło. Myślę że coś nie tak z izolacją. Stąd moje pytania.
1.Czy można dołożyć izolacji (obudować styrodurem)
2.Jeśli zrobię pudło ze styroduru o gr. ścianki 10cm. i objętości ok. 60l. środek z pcv,to czy jest możliwość zastosowania "bebechów" z małej lodówki? I czy taka lodówka będzie lepiej trzymać zimno ?

Od razu wyjaśniam że nie chce lodówki absorpcyjnej i zależy mi na małym zużyciu prądu.
  • Odpowiedz

barbie

2016-02-08, 19:49:28
Top użytkownik
chłopie ! .uczyłeś się fizyki ? .rozpacz .
  • Odpowiedz

staszko

2016-02-08, 20:14:21
Nowy użytkownik
Fizyki się uczyłem, ale w sprawach chłodnictwa jestem laikiem więc przepraszam za swoją niewiedzę.Po to są fora żeby pytać (tak mi się wydaje) i odpowiadać na pytania. Jeśli ktoś uważa te pytania za głupie i bez sensu lepiej niech nic nie pisze niż takie teksty J.W.
Dziękuję i bądźmy wyrozumiali dla innych.
  • Odpowiedz

miezala5

2016-02-11, 15:12:07
Top użytkownik
No to Ci napisze:
Lodówka cieplo pobrane z komory musi oddac na zewnatrz po przez skraplacz.
W wiekszych lodowkach takich jak u ciebie w domu jest to ta metalowa drabinka na tylnej sciance która jak sprawdzisz tez jest ciepla!Smile
W małej lodówce rurki skrplacza sa w sciance lodówki i po przez obudowe oddaja cieplo na zewnatrz!
Wazne jest zeby pod tym blatem w tym Camperze była cyrkulacja powietrza!Ułati to prace urzadzenia!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

staszko

2016-02-11, 16:37:53
Nowy użytkownik
Ja to rozumie ,ale w środku w lodówce nagrzewa się ścianka.
  • Odpowiedz

mg

2016-02-11, 19:45:58
Top użytkownik
staszko napisał(a):Witam
Mam w moim kamperku lodówkę manta mc519( mała podblatowa). Nie jestem zbyt zadowolony bo za często się włącza ,a gdy dotknę w środku bocznej ścianki wyczuwam ciepło. Myślę że coś nie tak z izolacją. Stąd moje pytania.
1.Czy można dołożyć izolacji (obudować styrodurem)
2.Jeśli zrobię pudło ze styroduru o gr. ścianki 10cm. i objętości ok. 60l. środek z pcv,to czy jest możliwość zastosowania "bebechów" z małej lodówki? I czy taka lodówka będzie lepiej trzymać zimno ?

Od razu wyjaśniam że nie chce lodówki absorpcyjnej i zależy mi na małym zużyciu prądu.

Nagrzewa się bo jest grzałka? Nie myślałeś o tym aby wezwać fachowca? być może, to mała usterka typu termostat.
  • Odpowiedz

staszko

2016-03-08, 19:11:33
Nowy użytkownik
A czy można ją przerobić na 12v tzn. wymienić agregat na Danfoss BD35F ze sterownikiem. Teraz jest kompresor QD35Y na r600a a ten danfoss na r134.
  • Odpowiedz

mg

2016-03-08, 19:59:09
Top użytkownik
Wezwij fachowca, oceni czy urządzenie jest eksploatowane zgodnie z instrukcją. Wiele lodówek ,,pod zabudowę'' zostało zabudowane zgodnie z nazwą, Płyta, płyta, blacha ,,dziura fi8"na kabel, blat i lodówka zabudowana. Smile
  • Odpowiedz

mg

2016-03-08, 20:09:01
Top użytkownik
Prześlij fotki, zobaczymy co i jak.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa