Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

magazynowanie ciepła

6 Odpowiedzi, 8216 Wyświetleń

andrzejp

2016-07-14, 18:45:22
Nowy użytkownik
cześć!! Mam podziemny, betonowy, potężny zbiornik wody o poj.70 m3 na którym planuję budowę hali produkcyjnej. oraz masę odpadowego ciepła( powietrze przemysłowe ogrzane elektrycznie temp. 300 st .C-30-40 kw mocy grzałek oraz ciepło z kompresora sróbowego o mocy 11 kw- 10 godzin pracy dziennie! czy Waszym zdaniem jest sens akumulować to ciepło latem by odzyskać je w sezonie grzewczym? odległość od miejsca grzania do zbiornika 25 m
  • Odpowiedz

mg

2016-07-14, 18:55:04
Top użytkownik
Pytanie, jaki masz rozbiór ciepła w zimie, jeśli zyski ciepła z urządzeń pozwolą na utrzymanie wystarczającej temperatury w hali oraz inne potrzeby, to magazynowanie ciepła będzie ekonomicznie nieuzasadnione.
  • Odpowiedz

Bolas

2016-07-15, 05:18:32
Zaawansowany użytkownik
Problemem akumulacji energii sa straty ktorych nie mozna calkowicie wykluczyc.moze sie okazac ze energia przeznaczona na proces magazynowania energii odpadowej nie rowna sie uzyskowi ktory da niby oszczednosci w sezonie zimowym. To tak jak przewymiarowywanie dolnego zrodla ciepla w pompach ciepla czy jego ogrzewanie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-18, 15:39:13 przez Bolas.)
  • Odpowiedz

andrzejp

2016-07-18, 15:31:39
Nowy użytkownik
moje pytanie do tyczy kwestii czy warto odzyskiwac ciepło z gorącej hali produkcyjnej akumulując uzyskane ciepło w wodzie w podziemnym zbiorniku? pozdrawiam
  • Odpowiedz

Bolas

2016-07-18, 15:39:59
Zaawansowany użytkownik
I na to odpowiedziałem w drugim zdaniu mojej wypowiedzi.
  • Odpowiedz

mg

2016-07-18, 17:26:29
Top użytkownik
andrzejp napisał(a):moje pytanie do tyczy kwestii czy warto odzyskiwac ciepło z gorącej hali produkcyjnej akumulując uzyskane ciepło w wodzie w podziemnym zbiorniku? pozdrawiam
Warto jeśli jest to ekonomiczne uzasadnione. Chyba, że chcesz odzyskać ciepło za wszelką cenę. Np 7PLN za kW.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-07-18, 17:27:28 przez mg.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa