Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dwie komory z jednego agregatu

20 Odpowiedzi, 17418 Wyświetleń

Konrad_M

2016-08-10, 19:52:07
Nowy użytkownik
Witam.
Potrzebuje informacji odnośnie sterowania dwoma komorami chłodniczymi zasilanymi jednym agregatem skraplającym. Interesuje mnie jaką automatykę, zastosować? Myślałem o dwóch oddzielnych regulatorach temp i jakimś sterowniku pracy naprzemiennej.
Komory są wielkości około 50 ton jabłek każda.
Wcześniej były zasilane także jednym agregatem, ale ktoś zrobił to tak, że pracowały obie naraz co spowodowało uszkodzenie sprężarki. Moim zdaniem trzeba tam wstawić jakiś sterownik który będzie uruchamiał raz jedną a raz drugą. Spotkał się ktoś z czymś podobnym?
  • Odpowiedz

frost-ch

2016-08-10, 20:52:53
Zaawansowany użytkownik
Problemem nie jest ilość komór może być ich i więcej niż dwie , ale trzeba zrobić to w odpowiedni sposób sterowanie agregat i cała reszta musi być zrobiona odpowiednio raczej trudno to tak po prostu opisać i poradzić komuś kto nie ma doświadczenia w budowie podobnych instalacji, bo może i następna sprężarka nie dożyć emerytury
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-08-10, 21:01:30
Moderator
Jaka sprezarke masz na te komory, podaj producenta i model i napisz skąd jesteś
  • Odpowiedz

Konrad_M

2016-08-10, 21:52:42
Nowy użytkownik
Sprężarka to bitzer 4FC-52Y-40S wydajność 18m3/h. Jeśli macie taką na sprzedaż chętnie przyjmę Wink Jestem z okolic Przysuchy (miasteczko niedaleko Radomia)
Co do sterowania to powiem szczerze że nigdy nie robiłem dwóch komór z jednego agregatu ani się z taką nie spotkałem, ale naprawiam często małe chłodnie i instaluje, więc może ogarnę i ten temat jeśli coś podpowiecie. Chodzi głównie o to, że to chłodnia sąsiada i chciałem mu to zrobić porządnie.
  • Odpowiedz

mg

2016-08-10, 22:00:28
Top użytkownik
Konrad_M napisał(a):Sprężarka to bitzer 4FC-52Y-40S wydajność 18m3/h. Jeśli macie taką na sprzedaż chętnie przyjmę Wink Jestem z okolic Przysuchy (miasteczko niedaleko Radomia)
Co do sterowania to powiem szczerze że nigdy nie robiłem dwóch komór z jednego agregatu ani się z taką nie spotkałem, ale naprawiam często małe chłodnie i instaluje, więc może ogarnę i ten temat jeśli coś podpowiecie. Chodzi głównie o to, że to chłodnia sąsiada i chciałem mu to zrobić porządnie.
To najłatwiejsza metoda aby stracić sąsiada, serio... Wink
  • Odpowiedz

miezala5

2016-08-11, 09:24:16
Top użytkownik
Ale to jak jak jedna komora sie chłodzi to druga stoi i czeka na swoja kolej?
Sprezarka musi miec wydajnosc odpowiednia dla dwoch komór i wsadu a sterowanie chyba najlepiej zrobić cisnieniem ssania i presostatami.
Sterownik po osiagnieciu zadaniej temperatury zamyka elektrozawór dla danego parownika jak obie komory osiagna zadana temperature i zawory beda zamkniete sprazarka pracuje i rozłacza sie na presostacie LP.
To musi byc tak policzone zeby sprezarka pracowała dla jednej i dla obu komór!
  • Odpowiedz

Konrad_M

2016-08-11, 11:59:00
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):Ale to jak jak jedna komora sie chłodzi to druga stoi i czeka na swoja kolej?
Sprezarka musi miec wydajnosc odpowiednia dla dwoch komór i wsadu a sterowanie chyba najlepiej zrobić cisnieniem ssania i presostatami.
Sterownik po osiagnieciu zadaniej temperatury zamyka elektrozawór dla danego parownika jak obie komory osiagna zadana temperature i zawory beda zamkniete sprazarka pracuje i rozłacza sie na presostacie LP.
Właśnie chodziło mi o to że jeżeli dwie komory potrzebują chłodzenia chłodni, to jedna komora czeka a druga chłodzi, po kilku minutach zmiana miejscami, i tak w kółko aż do uzyskania na jednej z komór zadanej temperatury. Jeżeli i druga komora się wychłodzi wtedy agregat stop.
Wyłączanie presostatem niskiego ciśnienia może być dobrym pomysłem i ułatwieniem zadania Smile
Co do jednoczesnej pracy obu komór jestem sceptycznie nastawiony, dlatego, że agregat musiał by mieć zmienną wydajność - ponieważ wyłączenie jednej komory będzie skutkować tym, że parownik drugiej będzie miał zbyt małą moc w stosunku do agregatu który może zostać zalewany cieczą.
Ciężko też przy jednoczesnej pracy dwóch komór zapanować nad ciśnieniami, ponieważ gdy w jednej komorze będzie wyższa temp co drugiej to i temp odparowania czynnika inna, a co za tym idzie ciśnienie na wyjściu z parownika wyższe niż w drugiej.
Na razie z tematem się nie śpieszę, mam jeszcze 2-3 tygodnie więc wolę zebrać opinie i spokojnie podejść do sprawy.
Ciekawy jestem jak zazwyczaj realizuje się takie sterowanie komorami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-11, 12:01:26 przez Konrad_M.)
  • Odpowiedz

Amfan

2016-08-11, 16:40:37
Top użytkownik
A nie możesz tego zrobić na dwóch oddzielnych agregatach.Wytłumacz sąsiadowi
, że sprężarka padła bo układ był przekombinowany. Po co sobie utrudniać trudne tematy .
  • Odpowiedz

mg

2016-08-11, 18:56:06
Top użytkownik
Przekonasz sąsiada nieefektywnością takiego rozwiązania, ponadnormatywnym poborem prądu i wilgotnością w komorach NIE DO OPANOWANIA. Co za tym idzie, dużymi stratami w towarze. Jak już to sprężarka z regulacją wydajności ale wtedy będą mniejsze straty w towarze a nie w poborze energii. Zwiększa się też ponadnormatywny pobór energii biernej co nie jest bez znaczenia(nieobciążone silniki) Same minusy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-11, 19:52:12 przez mg.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-08-11, 23:30:26
Moderator
Robi się takie naprzemiennie sterowanie na czasowce mechanicznej plus układ przekaznikow, mogę ci takie sterowanie wykonać
  • Odpowiedz

Artic

2016-08-12, 19:46:16
Zaawansowany użytkownik
Moim zdaniem to agregat jest nie do wymiarowany jak na dwie komory i dlatego są z nim problemu. Najlepsze rozwiązanie to dwa oddzielne agregaty lub jeden większy z odłączaną głowicą, ewentualnie jeszcze jedna sprężarka i mały power-pack ale to już znaczne koszty. Reszta sterowania tak jak piszę miezala5. Uważam że sterowanie czasówką to nie będzie dobre rozwiązanie z powodu zmienności obciążenia cieplnego komór. Zawsze w którejś będzie za wysoka temperatura.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

Konrad_M

2016-08-12, 21:21:37
Nowy użytkownik
Zastanowie się. Może zrobimy dwa osobne agregaty. radekklimat a ile by takie sterowanie kosztowało, wysłał byś mi to, czy musiał byś przyjechać i na miejscu zrobić?
Jak bym zobaczył schemat to pewnie bym sam ogarnął
  • Odpowiedz

Konrad_M

2016-08-12, 21:25:40
Nowy użytkownik
Zastanowie się. Może zrobimy dwa osobne agregaty. radekklimat a ile by takie sterowanie kosztowało, wysłał byś mi to, czy musiał byś przyjechać i na miejscu zrobić?
Jak bym zobaczył schemat to pewnie bym sam ogarnął
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-08-13, 03:53:31
Moderator
Wyślę ci schemat bo nie chce mi się jechać do Przysuchy choć mam nie daleko, jakiś e-mail daj do siebie
  • Odpowiedz

Konrad_M

2016-08-16, 13:03:26
Nowy użytkownik
radekklimat wysłałem Ci na PW adres email.
  • Odpowiedz

joker

2016-08-22, 17:27:33
Zaawansowany użytkownik
miezala5 napisał(a):Ale to jak jak jedna komora sie chłodzi to druga stoi i czeka na swoja kolej?
Wszystko I na temat czyli zawory stałego parowania no.
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-22, 17:35:02 przez joker.)
  • Odpowiedz

Artic

2016-08-23, 17:50:19
Zaawansowany użytkownik
joker napisał(a):
Wszystko I na temat czyli zawory stałego parowania no.

Nie zgodzę się z tym ponieważ sprężarka może zbyt nisko schodzić z odparowaniem i wyłączać presostatem LP. Może pracować wahadłowo.
Oczywiście są to rozważania teoretyczne bo nie ma nas przy maszynie z zegarami Smile ale uważam że warto zwrócić uwagę szczególnie w porach zimnych gdzie obniża się temperatura skraplania w agregatach bez regulatorów obrotów.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

mg

2016-08-23, 19:45:31
Top użytkownik
Cosinus fi też da popalić :/
  • Odpowiedz

joker

2016-08-25, 17:19:32
Zaawansowany użytkownik
mg napisał(a):Cosinus fi też da popalić :/
Chyba nie.lecz na pewno.każda instalacja chłodnicza z regulacją wydajnošci dąży do cosinus 1.To nie młocarnia z lat 60_ty
ch
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

mg

2016-08-25, 18:09:38
Top użytkownik
joker napisał(a):
mg napisał(a):Cosinus fi też da popalić :/
Chyba nie.lecz na pewno.każda instalacja chłodnicza z regulacją wydajnošci dąży do cosinus 1.To nie młocarnia z lat 60_ty
ch
,,Dąży'' Ale nie dojdzie nigdy. Cep tak.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa