Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czy są ciche chłodziarki na R600A

18 Odpowiedzi, 13203 Wyświetleń

hdtv

2016-09-04, 16:26:25
Użytkownik
Witam
od kilku lat użytkuje lodówkę Electrolux jeden z tanich modeli intuition space plus chyba i strasznie jestem niezadowolony - stoi w aneksie otwartym na pomieszczenie gdzie śpię i w nocy bardzo ją słychać - bulgotanie, gotowanie przelewającego, przeciskającego się gazu wiadomo przypadłość "ekologicznego" R600A, sam kompresor chodzi cichutko. Miałem nadzieje że padnie i kupie nową ale jak na z złość nie chce się zepsuć więc postanowiłem i tak zmienić. Czy wszystkie obecnie lodówki w cenie do 2K tak pracują czy są modele ciche? Jeśli takowe znacie proszę o pomoc co kupić
pozdrawiam
  • Odpowiedz

mg

2016-09-05, 16:41:03
Top użytkownik
Mój Whirpool też wydaje całą gamę dźwięków Smile
Prawdopodobnie mieści się w normach, lodówka nie powinna stać tam gdzie się wypoczywa.
  • Odpowiedz

joker

2016-09-05, 19:02:56
Zaawansowany użytkownik
oczywiście że są ciche jeśli nie są przepełnione czynnikiem.Efekt patelni.Odparowywanie czynnika z zalanej sprężarki.Po uzyskaniu temperatury zadanej.
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-09-05, 19:09:40 przez joker.)
  • Odpowiedz

miezala5

2016-09-05, 19:34:47
Top użytkownik
tzn że w fabryce przepelnli czynnikiem w fabryce!
  • Odpowiedz

hdtv

2016-09-06, 06:48:25
Użytkownik
mg napisał(a):Prawdopodobnie mieści się w normach, lodówka
to wiadomo że miesci się w normach - producenci "nie takie głupie" Big Grin ale nie w tym rzecz
mg napisał(a):lodówka nie powinna stać tam gdzie się wypoczywa.
hm - to ciekawe co piszesz, musze więc znieść lodówkę do piwnicy albo wystawić na klatkę schodową bo mieszkanie mam do odpoczynku....
joker napisał(a):oczywiście że są ciche jeśli nie są przepełnione czynnikiem.Efekt patelni.Odparowywanie czynnika z zalanej sprężarki.Po uzyskaniu temperatury zadanej.
Czyli twierdzisz że w bardzo wielu przypadkach (o ile nie we wszystkich z czynnikiem 600A co próbuje ustalić) producenci popełniają gafę i przez lata przepełniają układy w fabryce? Powiem szczerze że na fachowym forum nie spodziewałem sie takich porad... Big Grin\

Wracając do meritum - naprawdę nikt nie spotkał się z lodówkami które nie wydają dźwięków? Czyli to jakaś tragedia z tymi lodówkami jest i wychodzi na to że to przypadłość zastosowania ekologicznego czynnika i wszystkie chłodziarki mają tą przypadłość. Ale jak to mówią "lepsze jest wrogiem dobrego" niestetySad
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-09-06, 06:54:59 przez hdtv.)
  • Odpowiedz

MarioO

2016-09-06, 08:08:06
Zaawansowany użytkownik
hdtv napisał(a):Wracając do meritum - naprawdę nikt nie spotkał się z lodówkami które nie wydają dźwięków?
Bywają takie które milczą jak grób Smile .Zachciało się mieć kuchnie w sypialni bo tak modnie wygodnie to teraz sie .... plusy takiego rozwiązania też są np.ustawiasz programator i masz budzik z piekarnika hehe
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-09-06, 08:38:10 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

hdtv

2016-09-06, 09:01:59
Użytkownik
MariOo napisał(a):
hdtv napisał(a):Wracając do meritum - naprawdę nikt nie spotkał się z lodówkami które nie wydają dźwięków?
Bywają takie które milczą jak grób Smile .Zachciało się mieć kuchnie w sypialni bo tak modnie wygodnie to teraz sie .... plusy takiego rozwiązania też są np.ustawiasz programator i masz budzik z piekarnika hehe
hehe nie ma to jak nabić kolejnego, nic nie wnoszącego do tematu posta hehe

ps.
co za plaga z tym hehe u internetowych Januszów
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-09-06, 09:02:36 przez hdtv.)
  • Odpowiedz

miezala5

2016-09-06, 10:29:46
Top użytkownik
Jak lodówka może nie wydawac dzwieków!!!!
Mam 14to letniego Elektoroluxa z dwoma sprezarkami dla mnie bezdzwieczny!Smile
Może masz b.czuły słuch?Tak też może być!Wink
  • Odpowiedz

MarioO

2016-09-06, 13:05:32
Zaawansowany użytkownik
hdtv napisał(a):ps.

Na to dla czego wszyscy się z ciebie śmieją to już sam sobie odpowiedz ekspercie HVAC
  • Odpowiedz

hdtv

2016-09-06, 15:36:24
Użytkownik
miezala5 napisał(a):Jak lodówka może nie wydawac dzwieków!!!!
Mam 14to letniego Elektoroluxa z dwoma sprezarkami dla mnie bezdzwieczny!Smile
Może masz b.czuły słuch?Tak też może być!Wink
ja nie mówię że ma być w ogóle niesłyszalna - wiadomo że sprężarka jest sprężarka, jakiś lekki szum czynnika itp. ale to co wydobywa się z mojego electroluxa to lipa jest - bulgotanie, efekt jakby gotowania - ktoś by powiedział pierdzenia - w dzień wiadomo nie przeszkadza ale wnocy mnie to wkurza. Ty tą 14 letnią masz na r600? Bo jak miałem poprzednie lodówki to nic takiego nie występowało z racji stosowania w nich poprzednich wersji czynnika. Skoro przesadzam to czemu szeroko w sieci jest opisane to zjawisko przez niezadowolonych klientów?
  • Odpowiedz

hdtv

2016-09-06, 15:39:08
Użytkownik
MariOo napisał(a):

Na to dla czego wszyscy się z ciebie śmieją to już sam sobie odpowiedz ekspercie HVAC

jakoś nie widzę żeby się tak gromadnie śmiali bo chyba nie ma za bardzo z czego no może poza kilkoma podobnymi tobie....... Big Grin a za fachowca się nie uważam i nic takiego nie twierdziłem. Bez odzewu - żegnam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-09-06, 15:41:06 przez hdtv.)
  • Odpowiedz

MarioO

2016-09-06, 16:39:47
Zaawansowany użytkownik
hdtv napisał(a):
MariOo napisał(a):

jakoś nie widzę żeby się tak gromadnie śmiali bo chyba nie ma za bardzo z czego no może poza kilkoma podobnymi tobie....... Big Grin a za fachowca się nie uważam i nic takiego nie twierdziłem. Bez odzewu - żegnam

Czytając twoje riposty to masz rację niema się z czego śmiać.I to "bez odzewu - żegnam" Mój Boże.Kopanie się z koniem nie ma sensu wiec kończymy.
  • Odpowiedz

bxz

2016-09-06, 16:47:52
Zaawansowany użytkownik
600 chyba wszystkie już tak mają, więc pomyśl o modelu do zobudowy, kobieta się ucieszy z nowej kuchni Wink
NO
  • Odpowiedz

hdtv

2016-09-06, 17:32:22
Użytkownik
mg napisał(a):600 chyba wszystkie już tak mają,
szczerze mówiąc to tak podejrzewam i się tego obawiam (bo zero szans na cichą lodówkę) - chciałem się tylko upewnić od ludzi którzy będąc fachowcami w tej dziedzinie wiedzą o co kaman. No nic może faktycznie będzie trzeba pomyśleć na sprzętem do zabudowy - jest to jakaś alternatywa. Dzięki za pomoc
pozdrawiam
  • Odpowiedz

joker

2016-09-06, 19:12:19
Zaawansowany użytkownik
hdtv napisał(a):
to wiadomo że miesci się w normach - producenci "nie takie głupie" Big Grin ale nie w tym rzecz
hm - to ciekawe co piszesz, musze więc znieść lodówkę do piwnicy albo wystawić na klatkę schodową bo mieszkanie mam do odpoczynku....
joker napisał(a):oczywiście że są ciche jeśli nie są przepełnione czynnikiem.Efekt patelni.Odparowywanie czynnika z zalanej sprężarki.Po uzyskaniu temperatury zadanej.
Czyli twierdzisz że w bardzo wielu przypadkach (o ile nie we wszystkich z czynnikiem 600A co próbuje ustalić) producenci popełniają gafę i przez lata przepełniają układy w fabryce? Powiem szczerze że na fachowym forum nie spodziewałem sie takich porad... Big Grin\

Wracając do meritum - naprawdę nikt nie spotkał się z lodówkami które nie wydają dźwięków? Czyli to jakaś tragedia z tymi lodówkami jest i wychodzi na to że to przypadłość zastosowania ekologicznego czynnika i wszystkie chłodziarki mają tą przypadłość. Ale jak to mówią "lepsze jest wrogiem dobrego" niestetySad
A masz inne wytłumaczenie?
  • Odpowiedz

joker

2016-09-06, 19:12:19
Zaawansowany użytkownik
hdtv napisał(a):

A masz inne wytłumaczenie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-09-06, 19:17:25 przez joker.)
  • Odpowiedz

mg

2016-09-06, 20:14:23
Top użytkownik
Poszukaj Minska, te urządzenia wydawały jednostajny dźwięk (nie wiem czy to zaleta)
  • Odpowiedz

hdtv

2016-09-07, 06:55:32
Użytkownik
mg napisał(a):Poszukaj Minska, te urządzenia wydawały jednostajny dźwięk (nie wiem czy to zaleta)
a żebyś wiedział - wiem że to porada trochę żartobliwa z Twojej strony ale z jednym masz racje - jak miałem ruską lodówkę, ostatni nowoczesny wypust z okresu jak jeszcze były dostępne u nas to co by o niej nie powiedzieć to kultura pracy nowoczesnego Electroluxa nie ma startu do tej 20-kilkuletniej ruskiej która stoi u mojej mamy i dalej świetnie chłodzi!!! Owszem sam kompresor nie ma co gadać, jak się załączy chodzi głośniej niż w nowej. Nie pamiętam oczywiście i nie mam porównania jak było gdy był nowy ale zakładając nawet ze tak samo wolałbym słuchać tej ruskiej niż tego pierdzenia z mojej obecnej bo wole słyszeć jednostajny dźwięk kompresora gdy się załączy niż te bulgoty i przelewania z r600, Choć trzeba być świadomy że praca ruskiej wynika z innego czynnika który płynie w jej trzewiach :|
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa