Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Demontaż chłodni z LT-ka

8 Odpowiedzi, 10689 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

adamdud

2016-10-04, 11:30:15
Użytkownik
Witam wszystkich.
Znajomy poprosił mnie aby zdemontować chłodnię z Wolksvagena LT. Chłodnia ma chyba 2 agregaty bo obecnie pracuje na sieci 230 V. Czy po zdjęciu całości z auta może pracować na tzw. "kołkach",czy odłączając agregat zasilany z silnika spalinowego zastąpić połączenie jakimś bajpasem. Proszę o pomoc. Jak się do tego zabrać aby nie spierdzielić.

frost-ch

2016-10-04, 19:33:06
Zaawansowany użytkownik
adamdud napisał(a):Witam wszystkich.
Znajomy poprosił mnie aby zdemontować chłodnię z Wolksvagena LT. Chłodnia ma chyba 2 agregaty bo obecnie pracuje na sieci 230 V. Czy po zdjęciu całości z auta może pracować na tzw. "kołkach",czy odłączając agregat zasilany z silnika spalinowego zastąpić połączenie jakimś bajpasem. Proszę o pomoc. Jak się do tego zabrać aby nie spierdzielić.
Jeżeli ta chłodnia ma pozostać już na zawsze na kołkach to proponuję wywalić całą instalację samochodową i zostawić tą tylko na 220v

adamdud

2016-10-10, 17:41:19
Użytkownik
Witam
Dziś zdemontowałem instalację samochodową. Ściągnołem czynnik ważąc go było 1 kg. na tabliczce napisane było że powinno być 1,4 kg. Odłączyłem instalację elektryczną i freonową od agregatu w samochodzie. Zrobiłem bajpasa z tym że krótkiego (przewody do agregatu miały po jakieś 4 metry) I teraz pytanie naładowałem świeżym R 404 na wagę i stał się zong. Agregat rusza zaczyna schładzać aż w pewnym momencie na sterowniku zaczynają mrugać na przemian dioda zielona i czerwona od alarmu. Po chwili zapala się czerwona i agregat elektryczny staje. Czy przeładowałem go czy powinienem jakieś kabelki obciążyć dodatkowym oporem
Pozdrawiam

maras954

2016-10-10, 19:28:20
Nowy użytkownik
zakladam ze to carrier xarios lub cos innego z carriera? podaj kod bledu, jesli to xarios to wcisnij i prztrzymaj 'set' i odczytaj kod bledu zaczynajacy sie na A lub P.

radekklimat

2016-10-10, 19:38:45
Moderator
Bajpass to bład, powinienes zdemontowac weze idace ze sprezarki zasilane silnikiem pojazdu a w miejsce koncowek załozyc zaslepki wtedy bedzie działał

adamdud

2016-10-10, 19:54:13
Użytkownik
radekklimat napisał(a):Bajpass to bład, powinienes zdemontowac weze idace ze sprezarki zasilane silnikiem pojazdu a w miejsce koncowek załozyc zaslepki wtedy bedzie działał
Ale jakie zaślepki przecież musimy zamknąć obwód.Tłoczna idzie na kompresor w samochodzie i z kompresora wychodzi na parownik więc co zaślepić ??

Shitashii

2016-10-11, 08:12:50
Moderator
adamdud napisał(a):
radekklimat napisał(a):Bajpass to bład, powinienes zdemontowac weze idace ze sprezarki zasilane silnikiem pojazdu a w miejsce koncowek załozyc zaslepki wtedy bedzie działał
Ale jakie zaślepki przecież musimy zamknąć obwód.Tłoczna idzie na kompresor w samochodzie i z kompresora wychodzi na parownik więc co zaślepić ??
Ale tu nie zamykasz obwodu, bo "obwód się zamyka" sprężarką "elektryczną".
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.

adamdud

2016-10-14, 06:36:01
Użytkownik
Witam
Temat zamykamy. Dzięki za pomoc. Kod alarmu A00 i wszystko na temat.

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa