Witam,
To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie
Chcę obniżyć temperaturę w spiżarni (będącej zarazem składzikiem na wino) do ok 12*C. Spiżarnia jest wykorzystywana prywatnie, wchodzi się tam raz na kilka dni. Jest kilka szafek na produkty spożywcze i kilka regałów na wino. Jest także regał na którym stoi kilka niewielkich dymionów.
Stan obecny:
Spiżarnia to piwnica o wymiarach ok 3m x 4m, wysokość 2,2m. Izolacja to styrodur 12cm (od zewnątrz) oraz styropian 5cm (od wewnątrz: tylko 2 ściany wewn. + sufit). Drzwi zwykłe, wewnętrzne, z uszczelką. Temperatura w miesiącach zimowych ok 12*C-14*C, wiosna/jesień ok 16*C, lato 18-20*C (najwyższa zanotowana temp. przez kilka lat to 22*C). Wilgotność obecnie 65%, wcześniej nie mierzyłem.
Stan oczekiwany:
Chciałbym osiągnąć stałą temperaturę 12*C-14*C przez cały rok. Ważne też, żeby ze względu na wina, nie było tam za sucho (myślę, że wilgotność 60%-70% będzie ok). Zależy mi na takim doborze urządzeń, żeby były trwałe, a rachunek za prąd nie puścił mnie z torbami. Izolację mogę poprawić, gdyż i tak planuję tam remont.
Mam prośbę o wszelkie uwagi i konkretne propozycje rozwiązań. Nie jestem z branży, ale wolę wcześniej się zorientować, żeby wiedzieć jak i o czym rozmawiać z fachowcami. Czytałem trochę forum, m.in. o agregatach ASPERA oraz chłodnicach podsufitowych, ale jak te urządzenia dobrać, jakie parametry itp to niestety bladego pojęcia nie mam i liczę tutaj na konstruktywne uwagi od Was.
PS. Jestem z Krakowa, więc jeśli ktoś z forumowiczów jest zainteresowany takim zleceniem to proszę o PW.
To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich serdecznie
Chcę obniżyć temperaturę w spiżarni (będącej zarazem składzikiem na wino) do ok 12*C. Spiżarnia jest wykorzystywana prywatnie, wchodzi się tam raz na kilka dni. Jest kilka szafek na produkty spożywcze i kilka regałów na wino. Jest także regał na którym stoi kilka niewielkich dymionów.
Stan obecny:
Spiżarnia to piwnica o wymiarach ok 3m x 4m, wysokość 2,2m. Izolacja to styrodur 12cm (od zewnątrz) oraz styropian 5cm (od wewnątrz: tylko 2 ściany wewn. + sufit). Drzwi zwykłe, wewnętrzne, z uszczelką. Temperatura w miesiącach zimowych ok 12*C-14*C, wiosna/jesień ok 16*C, lato 18-20*C (najwyższa zanotowana temp. przez kilka lat to 22*C). Wilgotność obecnie 65%, wcześniej nie mierzyłem.
Stan oczekiwany:
Chciałbym osiągnąć stałą temperaturę 12*C-14*C przez cały rok. Ważne też, żeby ze względu na wina, nie było tam za sucho (myślę, że wilgotność 60%-70% będzie ok). Zależy mi na takim doborze urządzeń, żeby były trwałe, a rachunek za prąd nie puścił mnie z torbami. Izolację mogę poprawić, gdyż i tak planuję tam remont.
Mam prośbę o wszelkie uwagi i konkretne propozycje rozwiązań. Nie jestem z branży, ale wolę wcześniej się zorientować, żeby wiedzieć jak i o czym rozmawiać z fachowcami. Czytałem trochę forum, m.in. o agregatach ASPERA oraz chłodnicach podsufitowych, ale jak te urządzenia dobrać, jakie parametry itp to niestety bladego pojęcia nie mam i liczę tutaj na konstruktywne uwagi od Was.
PS. Jestem z Krakowa, więc jeśli ktoś z forumowiczów jest zainteresowany takim zleceniem to proszę o PW.