Witam !
Posiadam chłodnię samochodową stacjonarną na truskawki - auto fiat ducato - taką jak na zdjęciu.
http://imageshack.com/a/img545/9439/5zvd.png
Agregat firmy Delphi - 2003 rok. Nie ma wejścia na powietrze na dachu.
Będzie to pionerskie chłodzenie w tym roku, niestety nie miałem innej możliwości i warunków na lepsze chłodzenie.
Moim celem jest schłodzić owoc na maks 3 dni, (więcej nie potrzebuje), zazwyczaj będą to tylko 2 dni (podróż i chłodzenie stacjonarne) w ilości 1,5 tony na pace.
Pytanie moje jest takie:
1. W jakiej optymalnej temperaturze schładzać truskawki, tak aby z jednej strony zachowały świeżość, a z drugiej aby przy wielkich upałach po wyjęciu z chłodni nie zaczęło z nich lecieć ?
2. Czy taka chłodnia w ogóle coś da w porównaniu do zwykłego przechowywania np na świeżym powietrzu w cieniu podczas upałów ? Jaka będzie skuteczność takiej chłodni w porównaniu do zwykłego przechowywania ?
3. Jestem totalnym laikiem w tej sprawie, a więc zapytam również o pozostałe kwestie, jak zadbać w takiej chłodni o optymalną wilgotność i ew. zawartość o2 co2 ? Czy da się to jakoś kontrolować na takiej pace, czy gra nie jest warta świeczki ?
4. Czy ułożenie skrzynek z truskawkami też ma jakieś znaczenie (np. przestrzegać nie ustawiania pod sam sufit, tylko robić przestrzeń ?)
Zaznaczam, że moim celem nie jest długoterminowe przechowywanie owocu (maksymalnie 3 dni)
Z góry dziękuję wszystkim za informacje i odpowiedzi.
Chętnie też zadzwonię i wyptam się telefonicznie jakby ktoś chciał się podzielić wiedzą.
Pozdrawiam !
Posiadam chłodnię samochodową stacjonarną na truskawki - auto fiat ducato - taką jak na zdjęciu.
http://imageshack.com/a/img545/9439/5zvd.png
Agregat firmy Delphi - 2003 rok. Nie ma wejścia na powietrze na dachu.
Będzie to pionerskie chłodzenie w tym roku, niestety nie miałem innej możliwości i warunków na lepsze chłodzenie.
Moim celem jest schłodzić owoc na maks 3 dni, (więcej nie potrzebuje), zazwyczaj będą to tylko 2 dni (podróż i chłodzenie stacjonarne) w ilości 1,5 tony na pace.
Pytanie moje jest takie:
1. W jakiej optymalnej temperaturze schładzać truskawki, tak aby z jednej strony zachowały świeżość, a z drugiej aby przy wielkich upałach po wyjęciu z chłodni nie zaczęło z nich lecieć ?
2. Czy taka chłodnia w ogóle coś da w porównaniu do zwykłego przechowywania np na świeżym powietrzu w cieniu podczas upałów ? Jaka będzie skuteczność takiej chłodni w porównaniu do zwykłego przechowywania ?
3. Jestem totalnym laikiem w tej sprawie, a więc zapytam również o pozostałe kwestie, jak zadbać w takiej chłodni o optymalną wilgotność i ew. zawartość o2 co2 ? Czy da się to jakoś kontrolować na takiej pace, czy gra nie jest warta świeczki ?
4. Czy ułożenie skrzynek z truskawkami też ma jakieś znaczenie (np. przestrzegać nie ustawiania pod sam sufit, tylko robić przestrzeń ?)
Zaznaczam, że moim celem nie jest długoterminowe przechowywanie owocu (maksymalnie 3 dni)
Z góry dziękuję wszystkim za informacje i odpowiedzi.
Chętnie też zadzwonię i wyptam się telefonicznie jakby ktoś chciał się podzielić wiedzą.
Pozdrawiam !