Forum Klimatyzacja
chłodnica w centrali vts - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12)
+--- Wątek: chłodnica w centrali vts (/showthread.php?tid=8019)

Strony: 1 2 3

chłodnica w centrali vts - wit - 2014-06-23

ta... tylko, ze separator ssania nie zabezpieczy przed ciągłym zalewaniem.
ino zabezpieczy przed chwilowym "chluśnięciem" w sprężarkę rozkładając je w czasie. Troszkę lepiej separator z wymiennikiem.

a źle dobrany separator to więcej problemów niż pożytku.

chłodnica w centrali vts - klimatolog - 2014-06-23

renegat35 napisał(a):
p.obelix napisał(a):Ja bym sprawdził jeszcze jedno czy sterownik centrali ma potwierdzenie pracy wentylatora ? Co się stanie jak wentylator się zatrzyma lub nie wystartuje ? Odolejacz bym sobie darował. Ciekaw jestem jak Ci presostat niskiego ciśnienia wyłączy sklejony stycznik Wink Potrzebujesz zabezpieczenia silnikowego odpowiednio dobranego nie mylić z bezpiecznikiem.

faktycznie nie wyłączy Smile ale zabezpieczenie silnikowe jak najbardziej wskazane

separator, myślałem też o tym nawet mamy takie na fi 28 ale tak na szybko to nie wiem czy nie muszę go odpowiednio dobrać
renegat jeśli spada temperatura parowania to spada prąd pobierany przez sprężarkę z powodu obniżenia wydajności układu.Wyłącznik silnikowy nie zda egzaminu.Bo rozpatrujemy zbyt niskie ciśnienie ssania i związane z tym kłopoty z migracją prawidłową oleju i zalewaniem sprężarki.Ciekaw jesteś jaki presostat?.Ja dodam że różnicowy w centrali zainstalowany pomiędzy filtrami.Różnica tych ciśnień wyłączy nie tylko centralę ale także agregat chłodniczy który jest zintegrowany z centralą jako całość.Przypuszczam że w tej centrali nic nie było robione od dawna.I zapewniam żeby chodziła bez wymiany filtrów to cwaniaki poprzestawiały presostaty różnicowe.A uszkodzenia sprężarek to efekt braku odbioru ciepła.

chłodnica w centrali vts - p.obelix - 2014-06-23

Klimatolog przepraszam Cię bardzo ale wypisujesz totalne brednie:
1. Jak z klejony stycznik zostanie rozklejony poprzez presostat różnicowy od filrów w centrali wentylacyjnej Smile
2. Presostat potwierdzenia pracy centrali montuje się przed i za silnikiem nawiewnym i to on daje pozwolenie pracy dla agregatu (tylko on nie rozklei stycznika) ale o tym już pisałem.
3. Nie znam automatyki i takiej raczej nie ma która zatrzymuje centralę w przypadku brudnych filtrów.
4. Wyłącznik silnikowy powinien być zainstalowany skąd wiesz jakie prądy płyną gdy sprężarka jest bliska zatarciu. Zabezpiecza również jak dwie fazy się z kleją lub jak jednej fazy stycznik nie przepuści.

chłodnica w centrali vts - klimatolog - 2014-06-23

p.obelix napisał(a):Klimatolog przepraszam Cię bardzo ale wypisujesz totalne brednie:
1. Jak z klejony stycznik zostanie rozklejony poprzez presostat różnicowy od filrów w centrali wentylacyjnej Smile
2. Presostat potwierdzenia pracy centrali montuje się przed i za silnikiem nawiewnym i to on daje pozwolenie pracy d która zatrzymuje centralę w przypadku brudnych filtrówla agregatu (tylko on nie rozklei stkayczni) ale o tym już pisałem.
3. Nie znam automatyki i takiej raczej nie ma.
4. Wyłącznik silnikowy powinien być zainstalowany skąd wiesz jakie prądy płyną gdy sprężarka jest bliska zatarciu. Zabezpiecza również jak dwie fazy się z kleją lub jak jednej fazy stycznik nie przepuści.
odpowiadam-Nie ma takiej możliwości i o niej nie wspomniałem.
2. Presostat potwierdzenia pracy centrali montuje się przed i za silnikiem nawiewnym i to on daje pozwolenie pracy dla agregatu (tylko on nie rozklei stkayczni) ale o tym już pisałem.
Odpowiadam-Wytłumacz logikę swojego myślenia.Bo moim zdaniem przed i za filtrem(filtrami)Oczywiście że nie rozklei ale zatrzyma urządzenie.
3. Nie znam automatyki i takiej raczej nie ma.
Odpowiadam.Pewnie że nie ma automatyki odblokowującej stycznik sprężarki.(chyba że młotek).Natomiast istnieje system sterowania.Zalodzony parownik-brudne filtry wykazują różnicę ciśnień w centrali.Różnica tych ciśnień zbytnia odłączy centralę i nie tylko.Oczywiście wężyki w odpowiednich punktach pomiarowych.Problem w tym problemie polega na tym że urządzenie chłodnicze jest nie sparzone z centralą albo cwaniak ominął zabezpieczenia.

chłodnica w centrali vts - Amfan - 2014-06-23

Jeśli sprężarkę zalewa to prąd jest duży bo wzrastają opory przetłaczania, dobrze dobrany wyłącznik silnikowy powinien zareagować od razu.Sprężarka to nie pompa.

chłodnica w centrali vts - klimatolog - 2014-06-24

Amfan napisał(a):Jeśli sprężarkę zalewa to prąd jest duży bo wzrastają opory przetłaczania, dobrze dobrany wyłącznik silnikowy powinien zareagować od razu.Sprężarka to nie pompa.
Jeśli sprężarkę zalewa to i skraplacz niema co do roboty.(niskie ciśnienie skraplania-problemy z szybkością czynnika-powrotem oleju)Co za tym idzie zbyt mała różnica ciśnień aby podniosła pobór prądu pobierany przez sprężarkę.Czyli dieta cud odpada ponieważ w takim przypadku dochodzi do nadmiernego poboru prądu jak olej wyemigruje.Kwestia czasu.(jestem zwolennikiem skutecznego odszraniania układów)Proszę nie mylić przypadków przeładowaniem czynnikiem a zalewaniem sprężarki spowodowane uszkodzeniem systemu chłodniczego.To dwa inne przypadki.Podczas pierwszego(zachodzi do nadmiernego prądu pobieranego przez sprężarkę.)

chłodnica w centrali vts - Amfan - 2014-06-24

urwał się wał nie z powodu złego smarowania tylko z powodu zalewania. Zalewanie powoduje duże obciążenie dla silnika bo sprężarka nie jest przystosowana do płynów tylko gazów i gdyby był tam dobrze dobrane zabezpieczenie to by do tego nie doszło.Czy to jest zalewanie spowodowane przeładowaniem czy też uszkodzeniem układu chłodniczego nie ma znaczenia .dobre zabezpieczenie jest w stanie zadziałać nawet przy chwilowym wzroście prądu.

Nieprawdopodobne doświadczenie zawodowe z sprężarkami bristol.Płytki wytrzymały?

A czy tylko są sprężarki tłokowe i bristola

Amfan napisał(a):A czy tylko są sprężarki tłokowe i bristola
Skąd to pytanie?Z posta usuniętego?

Tak zagubiłem się w tym wszystkim, będę dochodził i analizował skąd to pytanie.

chłodnica w centrali vts - renegat35 - 2014-06-24

klimatolog napisał(a):Nieprawdopodobne doświadczenie zawodowe z sprężarkami bristol.Płytki wytrzymały?

płytki podobno nietknięte

chłodnica w centrali vts - renegat35 - 2014-08-13

Odświeżam temat.

Więc tak ten stary klamot samoróbka idzie na złom a zastąpione ma być agregatem LG na 410 A
Pytanie o ile obniży się wydajność chłodnicy która jest na 407 C

chłodnica w centrali vts - Amfan - 2014-08-14

a jakieś parametry tej chłodnicy ,powierzchnia wymiany ciepła, pojemność, delta ciśnienia .Samo podanie że było na 407 a teraz jest na 410 to trochę jak wróżenie z fusów.

chłodnica w centrali vts - p.obelix - 2014-08-14

Stracisz ale nie wiele może 1-2 % przyjmując że sprężarka na r-410a będzie miała identyczną wydajność co ta stara na 407c. To tak w skrócie.

chłodnica w centrali vts - renegat35 - 2014-09-19

I po problemie. Finał ciekawostka.
Decyzja odgórna ze względu na koszty agregat wymieniony na agregat LG ale o połowę mniejszej wydajności chłodniczej niż parownik.
I tu niespodzianka bo praca układu jest taka jakby wszystko było idealnie dobrane i przy 100% wydajności centrali zbija temperaturę powietrza z 24 na 12
Nie wiem czy był jakiś wałek od samego początku z wydajnością parownika przez VTS czy był on kiedyś uszkodzony i wstawili o mniejszej wydajności, to by wyjaśniało zalewanie poprzednich sprężarek.
Grunt że teraz wszystko jest ok
Dzięki za podpowiedzi i komentarze

chłodnica w centrali vts - jack63 - 2014-09-20

renegat35 napisał(a):Nie wiem czy był jakiś wałek od samego początku z wydajnością parownika przez VTS czy był on kiedyś uszkodzony i wstawili o mniejszej wydajności, to by wyjaśniało zalewanie poprzednich sprężarek.
Nie jest wielką tajemnicą, że prawie wszyscy producenci central "mylą" się w doborze wymienników. Przecież to spory koszt. VTS jest mistrzem takich i innych "wynalazków". To nie jest ... SWEGON.
Jaki element rozprężny masz w tym układzie z 410A?
Jaka jest metoda zmniejszania wydajności chłodniczej gdy jest chłodniej na zewnątrz a jednak trzeba chłodzić. Chodzi o małe obciążenia cieplne chłodnicy. To zawsze był problem przy DXach. Teraz są inwertery, sprężarki digital a kiedyś było CPCE jak nie dało się "coś zrobić " sprężarce. Np. podnieść zawory

chłodnica w centrali vts - renegat35 - 2014-09-21

jack63 napisał(a):
renegat35 napisał(a):Nie wiem czy był jakiś wałek od samego początku z wydajnością parownika przez VTS czy był on kiedyś uszkodzony i wstawili o mniejszej wydajności, to by wyjaśniało zalewanie poprzednich sprężarek.
Nie jest wielką tajemnicą, że prawie wszyscy producenci central "mylą" się w doborze wymienników. Przecież to spory koszt. VTS jest mistrzem takich i innych "wynalazków". To nie jest ... SWEGON.
Jaki element rozprężny masz w tym układzie z 410A?
Jaka jest metoda zmniejszania wydajności chłodniczej gdy jest chłodniej na zewnątrz a jednak trzeba chłodzić. Chodzi o małe obciążenia cieplne chłodnicy. To zawsze był problem przy DXach. Teraz są inwertery, sprężarki digital a kiedyś było CPCE jak nie dało się "coś zrobić " sprężarce. Np. podnieść zawory

Agregat jest LG MULTI V i elektroniczny zawór rozprężny LG