![]() |
|
chłodnica w centrali vts - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: chłodnica w centrali vts (/showthread.php?tid=8019) |
chłodnica w centrali vts - wit - 2014-06-23 ta... tylko, ze separator ssania nie zabezpieczy przed ciągłym zalewaniem. ino zabezpieczy przed chwilowym "chluśnięciem" w sprężarkę rozkładając je w czasie. Troszkę lepiej separator z wymiennikiem. a źle dobrany separator to więcej problemów niż pożytku. chłodnica w centrali vts - klimatolog - 2014-06-23 renegat35 napisał(a):renegat jeśli spada temperatura parowania to spada prąd pobierany przez sprężarkę z powodu obniżenia wydajności układu.Wyłącznik silnikowy nie zda egzaminu.Bo rozpatrujemy zbyt niskie ciśnienie ssania i związane z tym kłopoty z migracją prawidłową oleju i zalewaniem sprężarki.Ciekaw jesteś jaki presostat?.Ja dodam że różnicowy w centrali zainstalowany pomiędzy filtrami.Różnica tych ciśnień wyłączy nie tylko centralę ale także agregat chłodniczy który jest zintegrowany z centralą jako całość.Przypuszczam że w tej centrali nic nie było robione od dawna.I zapewniam żeby chodziła bez wymiany filtrów to cwaniaki poprzestawiały presostaty różnicowe.A uszkodzenia sprężarek to efekt braku odbioru ciepła.p.obelix napisał(a):Ja bym sprawdził jeszcze jedno czy sterownik centrali ma potwierdzenie pracy wentylatora ? Co się stanie jak wentylator się zatrzyma lub nie wystartuje ? Odolejacz bym sobie darował. Ciekaw jestem jak Ci presostat niskiego ciśnienia wyłączy sklejony stycznik chłodnica w centrali vts - p.obelix - 2014-06-23 Klimatolog przepraszam Cię bardzo ale wypisujesz totalne brednie: 1. Jak z klejony stycznik zostanie rozklejony poprzez presostat różnicowy od filrów w centrali wentylacyjnej ![]() 2. Presostat potwierdzenia pracy centrali montuje się przed i za silnikiem nawiewnym i to on daje pozwolenie pracy dla agregatu (tylko on nie rozklei stycznika) ale o tym już pisałem. 3. Nie znam automatyki i takiej raczej nie ma która zatrzymuje centralę w przypadku brudnych filtrów. 4. Wyłącznik silnikowy powinien być zainstalowany skąd wiesz jakie prądy płyną gdy sprężarka jest bliska zatarciu. Zabezpiecza również jak dwie fazy się z kleją lub jak jednej fazy stycznik nie przepuści. chłodnica w centrali vts - klimatolog - 2014-06-23 p.obelix napisał(a):Klimatolog przepraszam Cię bardzo ale wypisujesz totalne brednie:1. Jak z klejony stycznik zostanie rozklejony poprzez presostat różnicowy od filrów w centrali wentylacyjnej ![]() odpowiadam-Nie ma takiej możliwości i o niej nie wspomniałem. 2. Presostat potwierdzenia pracy centrali montuje się przed i za silnikiem nawiewnym i to on daje pozwolenie pracy dla agregatu (tylko on nie rozklei stkayczni) ale o tym już pisałem. Odpowiadam-Wytłumacz logikę swojego myślenia.Bo moim zdaniem przed i za filtrem(filtrami)Oczywiście że nie rozklei ale zatrzyma urządzenie. 3. Nie znam automatyki i takiej raczej nie ma. Odpowiadam.Pewnie że nie ma automatyki odblokowującej stycznik sprężarki.(chyba że młotek).Natomiast istnieje system sterowania.Zalodzony parownik-brudne filtry wykazują różnicę ciśnień w centrali.Różnica tych ciśnień zbytnia odłączy centralę i nie tylko.Oczywiście wężyki w odpowiednich punktach pomiarowych.Problem w tym problemie polega na tym że urządzenie chłodnicze jest nie sparzone z centralą albo cwaniak ominął zabezpieczenia. chłodnica w centrali vts - Amfan - 2014-06-23 Jeśli sprężarkę zalewa to prąd jest duży bo wzrastają opory przetłaczania, dobrze dobrany wyłącznik silnikowy powinien zareagować od razu.Sprężarka to nie pompa. chłodnica w centrali vts - klimatolog - 2014-06-24 Amfan napisał(a):Jeśli sprężarkę zalewa to prąd jest duży bo wzrastają opory przetłaczania, dobrze dobrany wyłącznik silnikowy powinien zareagować od razu.Sprężarka to nie pompa.Jeśli sprężarkę zalewa to i skraplacz niema co do roboty.(niskie ciśnienie skraplania-problemy z szybkością czynnika-powrotem oleju)Co za tym idzie zbyt mała różnica ciśnień aby podniosła pobór prądu pobierany przez sprężarkę.Czyli dieta cud odpada ponieważ w takim przypadku dochodzi do nadmiernego poboru prądu jak olej wyemigruje.Kwestia czasu.(jestem zwolennikiem skutecznego odszraniania układów)Proszę nie mylić przypadków przeładowaniem czynnikiem a zalewaniem sprężarki spowodowane uszkodzeniem systemu chłodniczego.To dwa inne przypadki.Podczas pierwszego(zachodzi do nadmiernego prądu pobieranego przez sprężarkę.) chłodnica w centrali vts - Amfan - 2014-06-24 urwał się wał nie z powodu złego smarowania tylko z powodu zalewania. Zalewanie powoduje duże obciążenie dla silnika bo sprężarka nie jest przystosowana do płynów tylko gazów i gdyby był tam dobrze dobrane zabezpieczenie to by do tego nie doszło.Czy to jest zalewanie spowodowane przeładowaniem czy też uszkodzeniem układu chłodniczego nie ma znaczenia .dobre zabezpieczenie jest w stanie zadziałać nawet przy chwilowym wzroście prądu. chłodnica w centrali vts - klimatolog - 2014-06-24 Nieprawdopodobne doświadczenie zawodowe z sprężarkami bristol.Płytki wytrzymały? chłodnica w centrali vts - Amfan - 2014-06-24 A czy tylko są sprężarki tłokowe i bristola chłodnica w centrali vts - klimatolog - 2014-06-24 Amfan napisał(a):A czy tylko są sprężarki tłokowe i bristolaSkąd to pytanie?Z posta usuniętego? chłodnica w centrali vts - Amfan - 2014-06-24 Tak zagubiłem się w tym wszystkim, będę dochodził i analizował skąd to pytanie. chłodnica w centrali vts - renegat35 - 2014-06-24 klimatolog napisał(a):Nieprawdopodobne doświadczenie zawodowe z sprężarkami bristol.Płytki wytrzymały? płytki podobno nietknięte chłodnica w centrali vts - renegat35 - 2014-08-13 Odświeżam temat. Więc tak ten stary klamot samoróbka idzie na złom a zastąpione ma być agregatem LG na 410 A Pytanie o ile obniży się wydajność chłodnicy która jest na 407 C chłodnica w centrali vts - Amfan - 2014-08-14 a jakieś parametry tej chłodnicy ,powierzchnia wymiany ciepła, pojemność, delta ciśnienia .Samo podanie że było na 407 a teraz jest na 410 to trochę jak wróżenie z fusów. chłodnica w centrali vts - p.obelix - 2014-08-14 Stracisz ale nie wiele może 1-2 % przyjmując że sprężarka na r-410a będzie miała identyczną wydajność co ta stara na 407c. To tak w skrócie. chłodnica w centrali vts - renegat35 - 2014-09-19 I po problemie. Finał ciekawostka. Decyzja odgórna ze względu na koszty agregat wymieniony na agregat LG ale o połowę mniejszej wydajności chłodniczej niż parownik. I tu niespodzianka bo praca układu jest taka jakby wszystko było idealnie dobrane i przy 100% wydajności centrali zbija temperaturę powietrza z 24 na 12 Nie wiem czy był jakiś wałek od samego początku z wydajnością parownika przez VTS czy był on kiedyś uszkodzony i wstawili o mniejszej wydajności, to by wyjaśniało zalewanie poprzednich sprężarek. Grunt że teraz wszystko jest ok Dzięki za podpowiedzi i komentarze chłodnica w centrali vts - jack63 - 2014-09-20 renegat35 napisał(a):Nie wiem czy był jakiś wałek od samego początku z wydajnością parownika przez VTS czy był on kiedyś uszkodzony i wstawili o mniejszej wydajności, to by wyjaśniało zalewanie poprzednich sprężarek.Nie jest wielką tajemnicą, że prawie wszyscy producenci central "mylą" się w doborze wymienników. Przecież to spory koszt. VTS jest mistrzem takich i innych "wynalazków". To nie jest ... SWEGON. Jaki element rozprężny masz w tym układzie z 410A? Jaka jest metoda zmniejszania wydajności chłodniczej gdy jest chłodniej na zewnątrz a jednak trzeba chłodzić. Chodzi o małe obciążenia cieplne chłodnicy. To zawsze był problem przy DXach. Teraz są inwertery, sprężarki digital a kiedyś było CPCE jak nie dało się "coś zrobić " sprężarce. Np. podnieść zawory chłodnica w centrali vts - renegat35 - 2014-09-21 jack63 napisał(a):renegat35 napisał(a):Nie wiem czy był jakiś wałek od samego początku z wydajnością parownika przez VTS czy był on kiedyś uszkodzony i wstawili o mniejszej wydajności, to by wyjaśniało zalewanie poprzednich sprężarek.Nie jest wielką tajemnicą, że prawie wszyscy producenci central "mylą" się w doborze wymienników. Przecież to spory koszt. VTS jest mistrzem takich i innych "wynalazków". To nie jest ... SWEGON. Agregat jest LG MULTI V i elektroniczny zawór rozprężny LG |