Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

chłodnica w centrali vts

68 Odpowiedzi, 60466 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

renegat35

2014-05-25, 17:49:24
Użytkownik
Jak w temacie.
Do kolektora powrotnego chłodnicy doprowadzone są rurki na całej jego wysokości, wyprowadzenie rury z kolektora łączącą z rurą ssania znajduje się ok 7 cm wyżej niż dół chłodnicy, jakieś dwie rurki w tym kolektorze są poniżej rury ssącej.
Jak ma wrócić olej, który zgromadzi się w dolnej części chłodnicy gdy dopływ do kolektora następuje w całej jego wysokości?

Czy to ma być rozwiązanie by dolewać tyle oleju by zalało dół chłodnicy aby olej wracał do sprężarki a zarazem obniżając wydajność chłodnicy?

Można by zainstalować odolejacz ale przeważnie nie ma go w takich układach, agregat=chłodnica i niech się dzieje co chce.

Do bani są te chłodnice budowane.
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-05-26, 05:40:15
Moderator
A nie jest to przypadkiem na wode lodowa albo moze miało byc?
  • Odpowiedz

renegat35

2014-05-26, 18:21:30
Użytkownik
Nie, to chłodnica na czynnik 407
Sprężarka bristol się zatarła, brak oleju w oczku
dzisiaj zdemontowana, nawiercony kolektor na chłodnicy od dołu a tu nic, może 100 ml oleju
wężyk podpięty pod zawór rotalock na zbiorniku i chwilowe go otwarcie, ciecz z mnóstwem oleju,
jakim cudem skoro rurka w zbiorniku idzie do jego dołu i leci ciecz z olejem to tak samo przy pracy tez idzie na chłodnice a tam pusto i w sprężarce też
Gdzie ten olej? W skraplaczu, w zbiorniku
Czemu tam się gromadzi a nie idzie dalej w układ?
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-05-26, 19:09:04
Moderator
Daj jakies zdjecie a i czy syfony sa na ssaniu prawidłowo zrobione.
Ostatecznie załoz odolejacz.
  • Odpowiedz

marcyez

2014-05-26, 19:18:26
Nowy użytkownik
a gdzie ten vts, nie przypadkiem w Rzeszowie ma Pan taki problem?

pozdrawiam
  • Odpowiedz

renegat35

2014-05-26, 20:04:16
Użytkownik
radekklimat napisał(a):Daj jakies zdjecie a i czy syfony sa na ssaniu prawidłowo zrobione.

Instalacja wyglądała tak.
Parownik 3m poniżej agregatu, brak syfonu, brak spadków, wyrównanie rozprężnego i czujnik w złych miejscach
Agregat jakaś samoróbka
na jednej płycie sprężarka, zbiornik obok zaraz na profilach dokręcony skraplacz dwu wentylatorowy bez danych producenta
Brak presostatów kp5
zawór elektromagnetyczny przy agregacie, chyba kiedyś się uszkodził i wycieli wstawiając rurkę
sprężarka zatarta brak oleju w karterze

Po takich oględzinach zrobiłem.

-syfon przy chłodnicy
poprawienie wyrównania i czujnika rozprężnego
wstawienie elektromagnetycznego przed chłodnicą
spadki przy agregacie
presostaty kp5
nowy kp15
nowy filtr odwadniacz
nowa sprężarka
nowy czynnik

no i nowa zatarła się po miesiącu

odolejacz to teraz na pewno wstawię, przedtem nawet do głowy mi nie przyszło że olej nie wróci, zbyt byłem przekonany że to wina braku syfonu itp.

zastanawia mnie tylko czemu olej został w skraplaczu lub zbiorniku z którego leci ciecz z olejem

chłodnica 28,8 kw
sprężarka na 407 przy odparowaniu 5 i skraplaniu 40 jakieś 26 kw

ssanie 28
gazowa na skraplacz 22
na zbiornik i dalej do chłodnicy 15
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-05-26, 21:24:45
Top użytkownik
renegat35 napisał(a):
radekklimat napisał(a):Daj jakies zdjecie a i czy syfony sa na ssaniu prawidłowo zrobione.

Parownik 3m poniżej agregatu, brak syfonu, brak spadków, wyrównanie rozprężnego i czujnik w złych miejscach
Agregat jakaś samoróbka
na jednej płycie sprężarka, zbiornik obok zaraz na profilach dokręcony skraplacz dwu wentylatorowy bez danych producenta
Brak presostatów kp5
zawór elektromagnetyczny przy agregacie, chyba kiedyś się uszkodził i wycieli wstawiając rurkę

-syfon przy chłodnicy
spadki przy agregacie
presostaty kp5
nowy kp15
nowy filtr odwadniacz
nowa sprężarka
nowy czynnik

odolejacz to teraz na pewno wstawię, przedtem nawet do głowy mi nie przyszło że olej nie wróci, zbyt byłem przekonany że to wina braku syfonu itp.

zastanawia mnie tylko czemu olej został w skraplaczu lub zbiorniku z którego leci ciecz z olejem

chłodnica 28,8 kw

ssanie 28
gazowa na skraplacz 22
Parownik jest pierwszym syfonem.Brak kp brak wydajności skraplacza w warunkach zimowych.Niskie ciśnienie ssania równa się zły powrót oleju.Dużo pseudo-chłodniarzy myśli że czym zimniejszy skraplacz tym lepiej.Ale w zimnym skraplaczu z zbytnio przechłodzonym czynnikiem wzrasta gęstość oleju.A co za tym idzie?Zaleganie jego w układzie chłodniczym a nie w karterze.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

mg

2014-05-26, 23:02:13
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):
renegat35 napisał(a):

Agregat jakaś samoróbka
Brak presostatów kp5

-syfon przy chłodnicy
spadki przy agregacie
presostaty kp5
nowy kp15
nowy filtr odwadniacz
nowa sprężarka
nowy czynnik

chłodnica 28,8 kw

ssanie 28
gazowa na skraplacz 22
Parownik jest pierwszym syfonem.Brak kp brak wydajności skraplacza w warunkach zimowych.Niskie ciśnienie ssania równa się zły powrót oleju.Dużo pseudo-chłodniarzy myśli że czym zimniejszy skraplacz tym lepiej.Ale w zimnym skraplaczu z zbytnio przechłodzonym czynnikiem wzrasta gęstość oleju.A co za tym idzie?Zaleganie jego w układzie chłodniczym a nie w karterze.
Nie pomylił ci się przypadkiem parownik z chłodnicą? zagorzały strażniku poprawności chłodniczej. :/
  • Odpowiedz

renegat35

2014-05-27, 03:45:00
Użytkownik
zimą nie pracuje
ale i tak dałem kp5 by mieć nad tym jakąś kontrole
pytanie moje było czemu się zaległ w zbiorniku a nie w chłodnicy
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-05-27, 19:57:22
Zaawansowany użytkownik
Na jakich parametrach chodziła Ci ta sprężarka ciśnienia parowania i tłoczenia. Czy nie miała zbyt krótkich cykli pracy. Czy coś ich nie mogło spowodować. Czy przypadkiem nie podlewało Ci sprężarki ciekłym czynnikiem. Masz grzałkę karteru.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

renegat35

2014-05-27, 20:34:14
Użytkownik
Gdy uruchamiałem to miesiąc temu było dość chłodno
praca parowania 4 a tłoczenie 14, 15 kp mam ustawione na 14 i 16 i drugi wentylator się nie załanczał
nie miała krótkich cykli bo nie osiągała minimalnej tem w kanale
grzałka jest przez termostat powyżej 8 stopni nie grzeje
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-06-03, 20:10:42
Top użytkownik
mg napisał(a):
klimatolog napisał(a):
renegat35 napisał(a):Instalacja wyglądała tak.
Agregat jakaś samoróbka
Brak presostatów kp5

-syfon przy chłodnicy
spadki przy agregacie
presostaty kp5
nowy kp15
nowy filtr odwadniacz
nowa sprężarka
nowy czynnik

chłodnica 28,8 kw

ssanie 28
gazowa na skraplacz 22
Nie pomylił ci się przypadkiem parownik z chłodnicą? zagorzały strażniku poprawności chłodniczej. :/
Budowa parownika i chłodnicy niczym się nie różni.Zawsze jest syfon mg,
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-06-03, 20:15:32
Top użytkownik
Dodam nieświadomy dla nie kumających.
  • Odpowiedz

wit

2014-06-04, 17:53:49
Top użytkownik
"zastanawia mnie tylko czemu olej został w skraplaczu lub zbiorniku z którego leci ciecz z olejem"

sprężarka wyrzuca w jednostce czasu więcej oleju niż jest w stanie rozpuścić się w ciekłym (skroplonym) czynniku. w zb. c. masz pianę i rozwarstwienie czynnik/olej -i olej nie idzie dalej w stronę chłodnicy (ściślej idzie go tylko ta część która się rozpuściła w czynniku) .

masz stosunkowo mały przepływ masowy czynnika -przy dużym wyrzucie oleju.

odolejacz -jako nieeleganckie (siłowe) rozwiązanie załatwi sprawę.
ale może warto znaleźć przyczynę -czemu sprężarka pluje olejem ponad miarę?
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-06-04, 18:16:10
Top użytkownik
Brak wymiany ciepła.Zabrudzony wymiennik.Przechłodzenie zbytnie czynnika.Zbyt małe przegrzanie czynnika(zbyt duża dysza zawór)Zablokowana regulacja skraplania w trybie non stop OFF itp.
  • Odpowiedz

wit

2014-06-04, 18:29:30
Top użytkownik
właśnie dużo tych itp.

trudno/bez sensu/ nieekonomicznie/itp za kogoś rozwiązywać wszelkie problemy.

można podpowiedzieć dlaczego olej pozostaje w zbiorniku cieczy -jaki mechanizm.

-ale przyczyna -to pytający był przy urządzeniu i wszystko ma widoczne -my możemy tylko zgadywać na podstawie fragmentów informacji które tu podał. On ma wszystko na miejscu/ On to widzi/ za to kasę bierze... i za to odpowiada.
  • Odpowiedz

renegat35

2014-06-04, 18:49:19
Użytkownik
wit napisał(a):właśnie dużo tych itp.

trudno/bez sensu/ nieekonomicznie/itp za kogoś rozwiązywać wszelkie problemy.

można podpowiedzieć dlaczego olej pozostaje w zbiorniku cieczy -jaki mechanizm.

-ale przyczyna -to pytający był przy urządzeniu i wszystko ma widoczne -my możemy tylko zgadywać na podstawie fragmentów informacji które tu podał. On ma wszystko na miejscu/ On to widzi/ za to kasę bierze... i za to odpowiada.

On nie ma na miejscu, on za to kasę nie bierze, on wykonuje polecenia szefa, on mówił przed wymianą sprężarki że mu się ten układ nie podoba bo to samoróbka jakaś niepewna z doborem wszystkiego, on nie chciał tego montować ale mu kazali, on na szybko usprawnił ile mógł ten układ, on po uruchomieniu miał tylko pół godziny na wgląd pracy urządzenia bo musiał wykonać kolejny poroniony pomysł, on za to pewno beknie bo to on wymienił sprężarkę
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-06-04, 19:27:39
Moderator
A sprężarka była i będzie wymieniana, czy naprawiana ??
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

renegat35

2014-06-04, 19:34:50
Użytkownik
Shitashii napisał(a):A sprężarka była i będzie wymieniana, czy naprawiana ??

Agregat jakaś samoróbka
Brak presostatów kp5

-syfon przy chłodnicy
spadki przy agregacie
presostaty kp5
nowy kp15
nowy filtr odwadniacz
nowa sprężarka
nowy czynnik

chłodnica 28,8 kw

ssanie 28
gazowa na skraplacz 22
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-06-05, 17:51:36
Moderator
Ok, ale czy rozbieraliście tą uszkodzoną?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

renegat35

2014-06-05, 18:54:03
Użytkownik
Shitashii napisał(a):Ok, ale czy rozbieraliście tą uszkodzoną?

Tą pierwszą tak, stała na amen, nie szło ruszyć ani milimetr, za wiele się nie przyglądaliśmy, błędnie oceniłem że to wina braku syfonu i reszty niedociągnięć instalacji
  • Odpowiedz

MarioO

2014-06-05, 19:15:04
Zaawansowany użytkownik
A jak leciwa jest ta instalacja ? Zanim padła ta pierwsza sprężarka mogło minąć pare lat Ta nowa po miesiącu ?Syfony syfonami ale może to nie jest jedyna przyczyna.
  • Odpowiedz

renegat35

2014-06-05, 19:40:32
Użytkownik
MariOo napisał(a):A jak leciwa jest ta instalacja ? Zanim padła ta pierwsza sprężarka mogło minąć pare lat Ta nowa po miesiącu ?Syfony syfonami ale może to nie jest jedyna przyczyna.

Nie mam takich informacji, serwis który tam przyjeżdżał kasował i odjeżdżał twierdząc że wszystko jest ok, któregoś razu chyba padła im cewka od elektromagnetycznego to go wycieli i wstawili rurkę
  • Odpowiedz

MarioO

2014-06-05, 19:57:47
Zaawansowany użytkownik
renegat35 napisał(a):On nie ma na miejscu, on za to kasę nie bierze, on wykonuje polecenia szefa, on mówił przed wymianą sprężarki że mu się ten układ nie podoba bo to samoróbka jakaś niepewna z doborem wszystkiego, on nie chciał tego montować ale mu kazali, on na szybko usprawnił ile mógł ten układ, on po uruchomieniu miał tylko pół godziny na wgląd pracy urządzenia bo musiał wykonać kolejny poroniony pomysł, on za to pewno beknie bo to on wymienił sprężarkę

To się nie stresuj Skoro mówiłeś o co lata to już szef na klate niech bierze Normalnie jako szef powinien pokazać co jest nie tak z instalacją właścicielowi i zaproponować usprawnienie i przeróbkę instalacji Dopiero wtedy można udzielić gwarancji na nową sprężarkę Jesli mimo to właściciel się nie zgadza to szef robi notatkę że z powodu złej instalacji nie udziela gwarancji na sprężarkę Pod tym wszystkim świadomy podpis klienta i tyle
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-05, 20:03:04 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-06-06, 18:47:49
Top użytkownik
MariOo szacun dla wypowiedzi.-To się nie stresuj Skoro mówiłeś o co lata to już szef na klate niech bierze Normalnie jako szef powinien pokazać co jest nie tak z instalacją właścicielowi i zaproponować usprawnienie i przeróbkę instalacji Dopiero wtedy można udzielić gwarancji na nową sprężarkę Jesli mimo to właściciel się nie zgadza to szef robi notatkę że z powodu złej instalacji nie udziela gwarancji na sprężarkę Pod tym wszystkim świadomy podpis klienta i tyle

Ostatnio edytowany przez MariOo (Wczoraj 22:03:04) To mogę nazwać tylko tak.MariOo.Pełne zawodowstwo.A nie szuszwolenie się w branży.Szacun za wypowiedż.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-06, 18:55:16 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa