![]() |
|
Gree Clivia po 10 minutah grzania wieje chłodnym powietrzem - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=11) +--- Wątek: Gree Clivia po 10 minutah grzania wieje chłodnym powietrzem (/showthread.php?tid=14526) |
Gree Clivia po 10 minutah grzania wieje chłodnym powietrzem - King - 2025-03-22 Dzień dobry Jestem nowy na forum. Witam wszystkich. Mam problem jak w tytule. Klimatyzacja jest ustawiona na 22 stopnie, model GWH18AUDXD, grzanie 5,35 kW, salon ok 40 metrów. Nawiew auto, funkcja grzanie. Zawsze po włączeniu po ok. 10-15 minutach zaczyna wiać zimnym powietrzem, przed tym ładnie grzeje. Temperatura na klimie dobija do 21 i zaczynają się cuda, wieje chłodne powietrze. Temp spada wtedy do 20 stopni na klimie. Wymieniany już był agregat zewnętrzny na nowy, jednostka wewnętrzna też, fachowcy zrobili mi pętlę za agregatem i nic nie pomogło. Proszę o pomoc. Ręce opadają, czy ktoś miał podobne problemy? W tej chwili mam ładną ozdobę w domu za ponad 6 tyś złotych. Pozdrawiam RE: Gree Clivia po 10 minutah grzania wieje chłodnym powietrzem - Arktos - 2025-03-24 Cześć, potencjalnych przyczyn takich problemów może być dużo. Zalecałbym sprawdzić zawór 4-drogowy czy nie przepuszcza pomiędzy tłoczeniem, a ssaniem. Może być tak, że dostały się tam jakieś zanieczyszczenia podczas montażu i zawór nie ma możliwości się szczelnie przełączyć z chłodzenia w grzanie. Zakładam, że to już monterzy sprawdzili, ale ważny jest stan czynnika chłodniczego, żeby był zgodny z tym co mówi DTR od producenta. Sprawdzenie na samych ciśnieniach nie daje prawidłowego obrazu stanu czynnika, ponieważ jest to urządzenie ze sprężarką wysterowaną na inwerterze DC. Jedyny prawidłowy sposób to ściągnięcie czynnika do butli i zważenie. Kolejna sprawa to diagnoza rezystancji czujników temperatury. Może być tak, że czujnik prowadzący jest uszkodzony i przekłamuje pomiar temperatury. Żeby wykluczyć problem z czujnikiem zalecam przetestowania klimy z włączoną funkcją Ifeel. Wtedy ten czujnik w urządzeniu przestaje dawać sygnał na start urządzenia, a robi to czujnik wbudowany w pilot. Żeby ta funkcja działała prawidłowo musi widzieć się pilot po podczerwieni z wyświetlaczem jednostki wewnętrznej, więc należy obrócić pilot z włączoną funkcją Ifeel w stronę wyświetlacza klimatyzatora. Skoro już cały komplet klimy był wymieniany na nowy to istnieje szansa, że problem nie jest z urządzeniem, a z fachowcami Warto skontaktować się w tej sprawie z serwisem producenta Gree z Krakowa. Chłopaki na infolinii na pewno coś jeszcze podpowiedzą
RE: Gree Clivia po 10 minutah grzania wieje chłodnym powietrzem - Mały - 2025-03-24 KingDzień dobry Jestem nowy na forum. Witam wszystkich. Mam problem jak w tytule. Klimatyzacja jest ustawiona na 22 stopnie, model GWH18AUDXD, grzanie 5,35 kW, salon ok 40 metrów. Nawiew auto, funkcja grzanie. Zawsze po włączeniu po ok. 10-15 minutach zaczyna wiać zimnym powietrzem, przed tym ładnie grzeje. Temperatura na klimie dobija do 21 i zaczynają się cuda, wieje chłodne powietrze. Temp spada wtedy do 20 stopni na klimie. Wymieniany już był agregat zewnętrzny na nowy, jednostka wewnętrzna też, fachowcy zrobili mi pętlę za agregatem i nic nie pomogło. Proszę o pomoc. Ręce opadają, czy ktoś miał podobne problemy? W tej chwili mam ładną ozdobę w domu za ponad 6 tyś złotych. Pozdrawiam Jeśli dobrze zrozumiałem to pomimo wymiany obu jednostek problem był i jest ten sam - wyżej opisany . Trudno doszukiwać się w nowym komplecie błędów czujników , uszkodzenia zaworu 4 drożnego itp. Może ten typ tak ma albo masz pecha i zamontowali Ci także niesprawny zestaw .Wygląda na to że z pierwotnego montażu zostały rury i miejsce zamocowanych jednostek - odległości ,przewyższenia . Dodanie pętli sugerowało by że jednostki są blisko siebie albo różnica poziomów jest znaczna. Do sprawdzenia ilość czynnika (waga) .Swoją drogą wymienili co wymienili - piętnaście minut i co rzekli na odchodne ? RE: Gree Clivia po 10 minutah grzania wieje chłodnym powietrzem - King - 2025-03-26 Witam Przekażę cenne rady fachowcom . Dziękuję za wsparcie. Po tych kilku dniach testów zauważyłem, że klimatyzacja grzeje, gdy jest ciepło na dworze, wtedy jest w miarę ok. Gdy temperatura spada do ok 5-6 stopni lub niżej, wtedy po ok 10 minutach się właśnie blokuje na stałe obroty i wieje chłodnym, pokojowym powietrzem. Nawet jak się cieplej na dworze zrobi to już nic nie pomaga, nie wyłączałem jej 19 godzin, agregat chodził cały czas na pełnych obrotach.Przy pierwszym montażu agregat zewnętrzny cały zamarzał (wcale się nie skraplał) i się nie rozmrażał (objawy były takie same), po jego wymianie było ok (zaczął się skraplać). Dorobili pętle, ponieważ jest on zamontowany za ścianą z jednostką wewnętrzną którą także wymienili na nową. Klima nadal nie grzeje w chłodne dni. Jutro wypróbuję ją z funkcją Ifeel, napiszę do serwisu Gree. Pozdrawiam P.S. Mały - fachowcy byli u mnie już chyba z 10 razy, są przerażeni bo nie spotkali się nigdy z taką sytuacją, nie wiedzą co robić. Nawet wzywali jakiegoś znajomego serwisanta i nic. Robi wielkie oczy i nie wie co jest grane. |