![]() |
|
pytanie poczatkującego - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: pytanie poczatkującego (/showthread.php?tid=2136) |
pytanie poczatkującego - etpmario - 2009-03-20 pozdrawiam szanowne grono. mam pytanie dotyczące TK SL 200e chodzi o to że z lewej górnej części obok zbiornika freonu jest okrągły zawór magnetyczny ale jest też drugi kwadratowy. czy moze mi ktoś wyjaśnic jaką pełni funkcje.jaka jest jego fachowa nazwa. zauważyłem ze mają panowie dystans do nowych więc cos o mnie jestem mechanikiem w firmie transportowej która zakupiła chłodnie.i ciekawośc wzieła góre. poszukuje też pierwszego tomu Technika Chłodnicza Hans-Jurgen ULLRICH drugi juz mam. pozdrawiam pytanie poczatkującego - p.obelix - 2009-03-20 :d Pomału i od początku zacznij. 1 Podaj pełną nazwę urządzenia, a potem dopiero model datę produkcji . 2 Skąd to wychodzi i dokąd to biegnie oraz kierunek tego elektrozaworu pytanie poczatkującego - etpmario - 2009-03-21 tak dokładniej to naczepa chłodnia z agregatem Thermo King SL 200e z 2004 r pytanie poczatkującego - klimas - 2009-03-22 z tego co opisujesz chyba jeden to elektrozawór a drugi to czujnik i pewnie obydwa są na cienkiej rurce pytanie poczatkującego - etpmario - 2009-03-22 tak oba są na cienkiej rurce. pytanie poczatkującego - monterod2002 - 2009-03-22 z cłodnictwa to się bawie głównie automatyką a dokładniej jej naprawą wiec moge troche się mylić i nie fachowo nazwać . Ten kwadratowy to elektrozawór ktury odcina dopływ freonu a drugi z reguły taki okrągły to taki czyjnik ktury działa przy nadmiernym ciśnieniu z kturego dawany jest sygnał na automatyke (teraz jest to robione porzez presostat) pytanie poczatkującego - etpmario - 2009-03-22 dzięki ci bardzo za podpowiedz tak tez myslałem bo kiedy chciałem dobić freonu to nie chciał wejśc dopiero po odłaczeniu tego otworzył sie obieg jeszcze raz dzięki pozdrawiam pytanie poczatkującego - p.obelix - 2009-03-22 Szczęka opada.
pytanie poczatkującego - monterod2002 - 2009-03-22 etpmario napisał(a):dzięki ci bardzo za podpowiedz tak tez myslałem bo kiedy chciałem dobić freonu to nie chciał wejśc dopiero po odłaczeniu tego otworzył sie obiegnie rozumie po odłączeniu czy podłoczeniu. moge zadać pytanie "w jaki sposób kolega dobija freon " bo z tego co pisze to jakieś nowe technologie wprowadza . pozdrowionka pytanie poczatkującego - etpmario - 2009-03-23 panowie litości widze ze tu same mądrale ale dla spokoju odpisze ze to nie nowa technologia nabijania.tylko nie można było nabic układu (sprężarka nie pobierała freonu z butli) objaw jak by był zamknięty lub zatkany. za bardzo łapiecie za słówka. pozdrowionka pytanie poczatkującego - monterod2002 - 2009-03-23 a dlaczego kolega ma lepiej mieć niż ja , ja też przez to przeszłem
pytanie poczatkującego - thermo - 2009-03-23 Jak można serwisować to urządzenie nie znając go. Po pierwsze co nazywasz zaworem? Z tego co opisujesz to zaworem nazywasz cewki elektromagnetyczne. Fakt jeden zawór ma okrągłą cewkę i służy do sterowania podciśnieniowego zaworem trójdrogowym, a drugi zawór (ten z prostokątną cewką) jest to tzw zawór gorących par, który pomaga agregatowi w szybszym czasie uzyskać wysoką wydajność grzewczą. Żaden z tych zaworów nie przeszkadza przy napełnianiu freonem przy wykonywaniu to prawidłowo. pytanie poczatkującego - etpmario - 2009-03-23 napełniałem te agregaty nie jeden raz i nie było problemu dopiero w tym przypadku.objaw jest taki ze nabity prawidłowo 6.5kg 404a po odpaleniu temperatura stoi w miejscu a sprężarka jest na ssaniu oszroniona.ale kiedy sie go kilka razy włączy i wyłączy to załapuje i wszystko jest ok.dlatego pytałem o te zawory bo szukam przyczyny.dodam ze wymieniłem filtr i zawór rozprężny ale nic to nie dało.dzięki za wyjasnienie,no cóz ucze sie. pozdrawiam pytanie poczatkującego - thermo - 2009-03-23 jest na ssaniu oszroniona. hmmm co to może być. Tak na poważnie to usterka jest właśnie w tym zaworze trójdrogowym. Agregat część gazu tłoczy na skraplacz a cześć na parownik. Podaj dokładne ciśnienia jakie występują podczas tego "szronienia", jaką temperaturę wskazuję sterownik na wydmuchu, powrocie i parowniku. W tedy będzie można coś powiedzieć dokładniej lub pokierować jaki test wykonać. pytanie poczatkującego - etpmario - 2009-03-23 ok thermo dam znac około piątku bo chłodnia jest teraz w trasie . dzięki za chęć pomocy. pozdrawiam |