Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pytanie poczatkującego

15 Odpowiedzi, 13571 Wyświetleń

etpmario

2009-03-20, 17:57:59
Nowy użytkownik
pozdrawiam szanowne grono.

mam pytanie dotyczące TK SL 200e chodzi o to że z lewej górnej części obok zbiornika freonu jest okrągły zawór magnetyczny ale jest też drugi kwadratowy. czy moze mi ktoś wyjaśnic jaką pełni funkcje.jaka jest jego fachowa nazwa.
zauważyłem ze mają panowie dystans do nowych więc cos o mnie
jestem mechanikiem w firmie transportowej która zakupiła chłodnie.i ciekawośc wzieła góre.
poszukuje też pierwszego tomu Technika Chłodnicza Hans-Jurgen ULLRICH drugi juz mam.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-03-20, 20:51:50
Zaawansowany użytkownik
:d
Pomału i od początku zacznij.
1 Podaj pełną nazwę urządzenia, a potem dopiero model datę produkcji .
2 Skąd to wychodzi i dokąd to biegnie oraz kierunek tego elektrozaworu
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-03-20, 20:52:47 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

etpmario

2009-03-21, 06:45:03
Nowy użytkownik
tak dokładniej to naczepa chłodnia z agregatem Thermo King SL 200e z 2004 r
  • Odpowiedz

klimas

2009-03-22, 07:36:10
Nowy użytkownik
z tego co opisujesz chyba jeden to elektrozawór a drugi to czujnik i pewnie obydwa są na cienkiej rurce
  • Odpowiedz

etpmario

2009-03-22, 07:53:26
Nowy użytkownik
tak oba są na cienkiej rurce.
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-03-22, 11:27:28
Zaawansowany użytkownik
z cłodnictwa to się bawie głównie automatyką a dokładniej jej naprawą wiec moge troche się mylić i nie fachowo nazwać . Ten kwadratowy to elektrozawór ktury odcina dopływ freonu a drugi z reguły taki okrągły to taki czyjnik ktury działa przy nadmiernym ciśnieniu z kturego dawany jest sygnał na automatyke (teraz jest to robione porzez presostat)
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

etpmario

2009-03-22, 16:51:11
Nowy użytkownik
dzięki ci bardzo za podpowiedz tak tez myslałem bo kiedy chciałem dobić freonu to nie chciał wejśc dopiero po odłaczeniu tego otworzył sie obieg
jeszcze raz dzięki
pozdrawiam
  • Odpowiedz

p.obelix

2009-03-22, 20:13:05
Zaawansowany użytkownik
Szczęka opada.

Rolleyes
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2009-03-22, 20:13:53 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-03-22, 20:37:33
Zaawansowany użytkownik
etpmario napisał(a):dzięki ci bardzo za podpowiedz tak tez myslałem bo kiedy chciałem dobić freonu to nie chciał wejśc dopiero po odłaczeniu tego otworzył sie obieg
jeszcze raz dzięki
pozdrawiam
nie rozumie po odłączeniu czy podłoczeniu.
moge zadać pytanie "w jaki sposób kolega dobija freon " bo z tego co pisze to jakieś nowe technologie wprowadza .
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

etpmario

2009-03-23, 16:23:32
Nowy użytkownik
panowie litości
widze ze tu same mądrale ale dla spokoju odpisze ze to nie nowa technologia nabijania.tylko nie można było nabic układu (sprężarka nie pobierała freonu z butli) objaw jak by był zamknięty lub zatkany. za bardzo łapiecie za słówka.
pozdrowionka
  • Odpowiedz

monterod2002

2009-03-23, 16:45:15
Zaawansowany użytkownik
a dlaczego kolega ma lepiej mieć niż ja , ja też przez to przeszłem Big Grin Big Grin Big Grin
  • Odpowiedz

thermo

2009-03-23, 17:05:57
Gość
Jak można serwisować to urządzenie nie znając go. Po pierwsze co nazywasz zaworem? Z tego co opisujesz to zaworem nazywasz cewki elektromagnetyczne. Fakt jeden zawór ma okrągłą cewkę i służy do sterowania podciśnieniowego zaworem trójdrogowym, a drugi zawór (ten z prostokątną cewką) jest to tzw zawór gorących par, który pomaga agregatowi w szybszym czasie uzyskać wysoką wydajność grzewczą. Żaden z tych zaworów nie przeszkadza przy napełnianiu freonem przy wykonywaniu to prawidłowo.
  • Odpowiedz

etpmario

2009-03-23, 17:37:10
Nowy użytkownik
napełniałem te agregaty nie jeden raz i nie było problemu dopiero w tym przypadku.objaw jest taki ze nabity prawidłowo 6.5kg 404a po odpaleniu temperatura stoi w miejscu a sprężarka jest na ssaniu oszroniona.ale kiedy sie go kilka razy włączy i wyłączy to załapuje i wszystko jest ok.dlatego pytałem o te zawory bo szukam przyczyny.dodam ze wymieniłem filtr i zawór rozprężny
ale nic to nie dało.dzięki za wyjasnienie,no cóz ucze sie.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

thermo

2009-03-23, 17:53:45
Gość
jest na ssaniu oszroniona. hmmm co to może być. Tak na poważnie to usterka jest właśnie w tym zaworze trójdrogowym. Agregat część gazu tłoczy na skraplacz a cześć na parownik. Podaj dokładne ciśnienia jakie występują podczas tego "szronienia", jaką temperaturę wskazuję sterownik na wydmuchu, powrocie i parowniku. W tedy będzie można coś powiedzieć dokładniej lub pokierować jaki test wykonać.
  • Odpowiedz

etpmario

2009-03-23, 19:32:29
Nowy użytkownik
ok thermo
dam znac około piątku bo chłodnia jest teraz w trasie . dzięki za chęć pomocy.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa