Forum Klimatyzacja
Ogrzanie sali 300m3 - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Ogrzewnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=14)
+--- Wątek: Ogrzanie sali 300m3 (/showthread.php?tid=3147)

Strony: 1 2 3

Ogrzanie sali 300m3 - Artic - 2010-02-15

witam,

to mój debiut w tym dziale Big Grin aż mi głupio wiec na samym wstępie nazywam się.........dżołk Big Grin przychodzę z problemem do moich kumpli wiec pytam:

Moi przyjeciele mają salę o wymiarach :

9m długośći
11m szerokośći
3 wysokości

ok 300m3

poprosili mnie o to bym zapoznał sie ze sprawą i pomógł im w zaprojektowaniu skutecznego ogrzewania tej sali. Aha to będzie sala konferencyjna używana 2 razy w tygoniu przez 3 godziny wiec w większości czasu będzie stać pusta.

I tu moje pytanie.

Jaki system będzie najlepszy??
tradycyjne grzejniki?
termonawiew?
klima?
nie mam o tym pojęcia wiec kumple pomóżcie. Jeśli ktoś by był na tyle uprzejmy by pomóc obliczyć koszty ewentualnej istalacji to moje gg 9982688 lub mail biuro@zmarktica.eu.pl

Liczę na pomoc
Pozdrawiam

Ogrzanie sali 300m3 - R-40 - 2010-02-15

Niewiem co masz pod znaczeniem termonawiew.Ale klima i tradycyjne ogrzewanie według mnie odpada.

sufit podwieszany ściany izolowane 10cm styropianu podłoga też

Termonawiew czyli centralka z nagrzewnicą powietrza

To wszystko jest do przerobienia bo tam nic nie ma jeszcze wiec chodzi mi o to jaki rodzaj ogrzewania będzie najbardziej skuteczny. chodzi głuwnie o to by szybko było pomieszczenie nagrzewane i tanio

Panowie to musi mieć kopa.Uczestnikom konferencji powinniśmy zapewnić ciepło.Grzejnikami tego niezrobimy w sposób ekonomiczny ponieważ pomieszczenia powinny być grzane cały czas aby to ciepło zapewnić.

tak to będzie dosyć prestiżowa sala czyli full kulturka Big Grin

Ja proponuję takie coś.Grzałki elektryczne.Zakładając 80 wat na metr.To bym podwoił do 160 wat.Regulacja temperatury 3 stopniowa Mocą w zależności od uzyskanej temperatury pomieszczenia.

16KW???? mocy elektrycznej na godzinę???
kurdę trochę drogo wyjdzie eksploatacja

patusX napisał(a):Artic a moze kanałówka na puszkach rozpreznych alb pompa ciepła Cariera tez na puszkach rozpreznych do tego tlumik na wyjsciu z kanałówki rury izolowane wata 30mm wyciag tez bedziesz miał na puszkach zeby zmniejszyc jak najbardziej hałas według mnie to chyba bedzie dla ciebie najlepsze rozwiazanie.
Dobry pomysł popieram .Tłumiki kiedyś z niemieckiego nazywaliśmy kuligami.

kanałówka a kaseta??
możesz bo chce im zrobić jakiś jaki kompeksowy kosztorys z kosztami eksploatacji też. patusX weź zobacz jakiś fajny inverterek będzie bardziej energooszczędne

aha wiesz chcę im pokazać co i ile lubię ich i nie chce wsadzić na minę.
dlatego będe chciał obliczyć koszty każdych z instalacji, bo wiem że im juz jakiś hydraulik robi ofertę na grzejniki i ogrzewanie nawiewem

Ogrzanie sali 300m3 - Shitashii - 2010-02-15

Ja Ci kanałówkę sprzedam w jeszcze lepszej cenie :-) I markową :-) A tak wogóle to zwykłe (tzn jakieś ładne, stylowe) grzejniki będą najlepszym rozwiązaniem. Proste sterowniki od ogrzewania potrafią dużo więcej niż niektóre "zaawansowane" od klimatyzacji. Jeśli chodzi o ustawianie temperatur w czasie.

Artic napisał(a):16KW???? mocy elektrycznej na godzinę???
kurdę trochę drogo wyjdzie eksploatacja
Przy tych metrach co podałeś do wysokosci 2.5 metra potrzeba ciepła do ogrzania1 metra kwadratowego 80 wat.Powyżej 2,5 metra stosujemy inne współczynniki
Ja zastosowałem jeszcze inny wspólczynnik gdzie odpalamy pomieszczenie raz na dwa tygodnie.Nieuwzględniając akumulacji ścian.Bo zakładam że to suporex a nie cegła.

p

Kolego Artic a czy obliczałeś kumulację ciepła jaką trzeba oddać tym ścianom nieogrzewanym w przeciągu jakiegoś czasu.Z poważaniem.

Ogrzanie sali 300m3 - mg - 2010-02-16

Artic napisał(a):tak to będzie dosyć prestiżowa sala czyli full kulturka Big Grin
Centrala wentylacyjno-klimatyzacyjna z rekuperatorem, z dodatkowym modułem grzewczym w postaci nagrzewnicy wodnej lub grzałkami elektrycznymi. Grzałki elektryczne sprawdzą się jeśli pomieszczenie będzie wykorzystywane okazjonalnie.

Ogrzanie sali 300m3 - Artic - 2010-02-16

R-40 napisał(a):Kolego Artic a czy obliczałeś kumulację ciepła jaką trzeba oddać tym ścianom nieogrzewanym w przeciągu jakiegoś czasu.Z poważaniem.
z poważaniem to nie moja branża Big Grin kolego zyszedłem po radę jakbym to wiedział to bym nie pisał tego posta sam dałbym sobie radę.

Ogrzanie sali 300m3 - Remik - 2010-02-16

Aby podnieść temperaturę w tym pomieszczeniu o 20*C w czasie 1 godz. musisz dostarczyć ok. 15 kW energii zakładając, że 30% tej energii będzie uciekać przez przegrody.

Ogrzanie sali 300m3 - R-40 - 2010-02-16

Na moje wychodzi 18 KW do okazjonalnego podgrzewania pomieszczenia.I najtaniej w takim przypadku centralka z grzałkami elektrycznymi.

tez mi tak wyszło Big Grin teraz pomału będe dobierał urządzenia

Czym wolniej to taniej.pzdr.

Ja proponuję dwa izolowane kanały plus kurtynę powietrzną nad wejściem.Osobiście jeśli chodzi o koszty użył bym spiro.

najlepiej kanałami takimi jak mi napisałeś.

dziś dostałem info że oni wrazie czego dopasują się z sufitem podwieszanym by zmieścić tam kanały

PS: mają jeszcze strych(nieużytek) nad salą wiec tam też można coś zamontować

Sad nie wiem
puszki rozprężne??

Ogrzane powietrze przez grzałki powinno zostać usunięte z dużą prędkością z pomieszczenia, następnie spowolnione w wymienniku krzyżowym rekuperatora wprowadzone do sali konferencyjnej.

Patux Pogodziliśmy się i niech tak zostanie.Anemostaty wykorzystujemy do proporcjonalności wypływu powietzrza w stosunku do długości instalacji.Jako R-12 -11- demagogia- to pisałem.Te ostatnie anemostaty są zamknięte wprost proporcjonalnie do zapotrzebowania powietrza i odpowiedniej mocy grzewczej.

Patux proszę.Przy 2 puszkach wkładasz rękę i regulujesz.

Musimy rozważyć wszystkie za i przeciw. Jestem za