Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ogrzanie sali 300m3

61 Odpowiedzi, 97686 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

Artic

2010-02-15, 22:06:00
Zaawansowany użytkownik
witam,

to mój debiut w tym dziale Big Grin aż mi głupio wiec na samym wstępie nazywam się.........dżołk Big Grin przychodzę z problemem do moich kumpli wiec pytam:

Moi przyjeciele mają salę o wymiarach :

9m długośći
11m szerokośći
3 wysokości

ok 300m3

poprosili mnie o to bym zapoznał sie ze sprawą i pomógł im w zaprojektowaniu skutecznego ogrzewania tej sali. Aha to będzie sala konferencyjna używana 2 razy w tygoniu przez 3 godziny wiec w większości czasu będzie stać pusta.

I tu moje pytanie.

Jaki system będzie najlepszy??
tradycyjne grzejniki?
termonawiew?
klima?
nie mam o tym pojęcia wiec kumple pomóżcie. Jeśli ktoś by był na tyle uprzejmy by pomóc obliczyć koszty ewentualnej istalacji to moje gg 9982688 lub mail biuro@zmarktica.eu.pl

Liczę na pomoc
Pozdrawiam
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-15, 22:29:39
Zaawansowany użytkownik
Niewiem co masz pod znaczeniem termonawiew.Ale klima i tradycyjne ogrzewanie według mnie odpada.
  • Odpowiedz

Artic

2010-02-15, 22:34:16
Zaawansowany użytkownik
sufit podwieszany ściany izolowane 10cm styropianu podłoga też

Termonawiew czyli centralka z nagrzewnicą powietrza

To wszystko jest do przerobienia bo tam nic nie ma jeszcze wiec chodzi mi o to jaki rodzaj ogrzewania będzie najbardziej skuteczny. chodzi głuwnie o to by szybko było pomieszczenie nagrzewane i tanio
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-15, 22:36:37
Zaawansowany użytkownik
Panowie to musi mieć kopa.Uczestnikom konferencji powinniśmy zapewnić ciepło.Grzejnikami tego niezrobimy w sposób ekonomiczny ponieważ pomieszczenia powinny być grzane cały czas aby to ciepło zapewnić.
  • Odpowiedz

Artic

2010-02-15, 22:41:40
Zaawansowany użytkownik
tak to będzie dosyć prestiżowa sala czyli full kulturka Big Grin
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-15, 22:52:25
Zaawansowany użytkownik
Ja proponuję takie coś.Grzałki elektryczne.Zakładając 80 wat na metr.To bym podwoił do 160 wat.Regulacja temperatury 3 stopniowa Mocą w zależności od uzyskanej temperatury pomieszczenia.
  • Odpowiedz

Artic

2010-02-15, 22:54:37
Zaawansowany użytkownik
16KW???? mocy elektrycznej na godzinę???
kurdę trochę drogo wyjdzie eksploatacja
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-15, 23:01:03
Zaawansowany użytkownik
patusX napisał(a):Artic a moze kanałówka na puszkach rozpreznych alb pompa ciepła Cariera tez na puszkach rozpreznych do tego tlumik na wyjsciu z kanałówki rury izolowane wata 30mm wyciag tez bedziesz miał na puszkach zeby zmniejszyc jak najbardziej hałas według mnie to chyba bedzie dla ciebie najlepsze rozwiazanie.
Dobry pomysł popieram .Tłumiki kiedyś z niemieckiego nazywaliśmy kuligami.
  • Odpowiedz

Artic

2010-02-15, 23:08:37
Zaawansowany użytkownik
kanałówka a kaseta??
możesz bo chce im zrobić jakiś jaki kompeksowy kosztorys z kosztami eksploatacji też. patusX weź zobacz jakiś fajny inverterek będzie bardziej energooszczędne

aha wiesz chcę im pokazać co i ile lubię ich i nie chce wsadzić na minę.
dlatego będe chciał obliczyć koszty każdych z instalacji, bo wiem że im juz jakiś hydraulik robi ofertę na grzejniki i ogrzewanie nawiewem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2010-02-15, 23:12:16 przez Artic.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2010-02-15, 23:12:11
Moderator
Ja Ci kanałówkę sprzedam w jeszcze lepszej cenie :-) I markową :-) A tak wogóle to zwykłe (tzn jakieś ładne, stylowe) grzejniki będą najlepszym rozwiązaniem. Proste sterowniki od ogrzewania potrafią dużo więcej niż niektóre "zaawansowane" od klimatyzacji. Jeśli chodzi o ustawianie temperatur w czasie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-15, 23:25:59
Zaawansowany użytkownik
Artic napisał(a):16KW???? mocy elektrycznej na godzinę???
kurdę trochę drogo wyjdzie eksploatacja
Przy tych metrach co podałeś do wysokosci 2.5 metra potrzeba ciepła do ogrzania1 metra kwadratowego 80 wat.Powyżej 2,5 metra stosujemy inne współczynniki
Ja zastosowałem jeszcze inny wspólczynnik gdzie odpalamy pomieszczenie raz na dwa tygodnie.Nieuwzględniając akumulacji ścian.Bo zakładam że to suporex a nie cegła.

p
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-15, 23:43:11
Zaawansowany użytkownik
Kolego Artic a czy obliczałeś kumulację ciepła jaką trzeba oddać tym ścianom nieogrzewanym w przeciągu jakiegoś czasu.Z poważaniem.
  • Odpowiedz

mg

2010-02-16, 12:32:25
Top użytkownik
Artic napisał(a):tak to będzie dosyć prestiżowa sala czyli full kulturka Big Grin
Centrala wentylacyjno-klimatyzacyjna z rekuperatorem, z dodatkowym modułem grzewczym w postaci nagrzewnicy wodnej lub grzałkami elektrycznymi. Grzałki elektryczne sprawdzą się jeśli pomieszczenie będzie wykorzystywane okazjonalnie.
  • Odpowiedz

Artic

2010-02-16, 12:47:16
Zaawansowany użytkownik
R-40 napisał(a):Kolego Artic a czy obliczałeś kumulację ciepła jaką trzeba oddać tym ścianom nieogrzewanym w przeciągu jakiegoś czasu.Z poważaniem.
z poważaniem to nie moja branża Big Grin kolego zyszedłem po radę jakbym to wiedział to bym nie pisał tego posta sam dałbym sobie radę.
  • Odpowiedz

Remik

2010-02-16, 18:20:44
Zaawansowany użytkownik
Aby podnieść temperaturę w tym pomieszczeniu o 20*C w czasie 1 godz. musisz dostarczyć ok. 15 kW energii zakładając, że 30% tej energii będzie uciekać przez przegrody.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-16, 20:21:08
Zaawansowany użytkownik
Na moje wychodzi 18 KW do okazjonalnego podgrzewania pomieszczenia.I najtaniej w takim przypadku centralka z grzałkami elektrycznymi.
  • Odpowiedz

Artic

2010-02-16, 20:46:09
Zaawansowany użytkownik
tez mi tak wyszło Big Grin teraz pomału będe dobierał urządzenia
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-16, 20:55:27
Zaawansowany użytkownik
Czym wolniej to taniej.pzdr.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-16, 21:11:26
Zaawansowany użytkownik
Ja proponuję dwa izolowane kanały plus kurtynę powietrzną nad wejściem.Osobiście jeśli chodzi o koszty użył bym spiro.
  • Odpowiedz

Artic

2010-02-16, 21:12:53
Zaawansowany użytkownik
najlepiej kanałami takimi jak mi napisałeś.

dziś dostałem info że oni wrazie czego dopasują się z sufitem podwieszanym by zmieścić tam kanały

PS: mają jeszcze strych(nieużytek) nad salą wiec tam też można coś zamontować
  • Odpowiedz

Artic

2010-02-16, 21:18:32
Zaawansowany użytkownik
Sad nie wiem
puszki rozprężne??
  • Odpowiedz

mg

2010-02-16, 21:33:04
Top użytkownik
Ogrzane powietrze przez grzałki powinno zostać usunięte z dużą prędkością z pomieszczenia, następnie spowolnione w wymienniku krzyżowym rekuperatora wprowadzone do sali konferencyjnej.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-16, 21:36:51
Zaawansowany użytkownik
Patux Pogodziliśmy się i niech tak zostanie.Anemostaty wykorzystujemy do proporcjonalności wypływu powietzrza w stosunku do długości instalacji.Jako R-12 -11- demagogia- to pisałem.Te ostatnie anemostaty są zamknięte wprost proporcjonalnie do zapotrzebowania powietrza i odpowiedniej mocy grzewczej.
  • Odpowiedz

R-40

2010-02-16, 21:40:29
Zaawansowany użytkownik
Patux proszę.Przy 2 puszkach wkładasz rękę i regulujesz.
  • Odpowiedz

mg

2010-02-16, 21:48:54
Top użytkownik
Musimy rozważyć wszystkie za i przeciw. Jestem za
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa