![]() |
|
[Carrier]Supra 850 ? - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo w transporcie (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=28) +--- Wątek: [Carrier]Supra 850 ? (/showthread.php?tid=4033) |
[Carrier]Supra 850 ? - Robert81r - 2010-08-10 Mam pytanie odnosnie Supry - jak czesto spotykacie sie z padnieta pompa wtryskowa ? Mam jedna 850, ktora ma bardzo duzy problem z rozruchem. Czasami zalapie, ale dopiero po trzecim alarmie i gasnie, a nieraz w ogole cisza - moze lekko bialy dymek pokazuje z wydechu. Pompka podajaca elektryczna wymieniona, filtr paliwa takze. Paliwo dochodzi do pompy wtryskowej. Cewki elektromagnetyczne zasterowuja podczas rozruchu. Byla proba z odpaleniem na pompce elektrycznej przy zaslepionym powrocie - raczej bez zmian. Byla proba bezposrednio podania paliwa na sama pompe wtrsykowa - opadowo z banki, ale paliwo z kroccow pompy wtryskowej nie idzie na przewody wysokiego cisnienia - przewody odkrecone. Swiece zarowe sprawdzone - OK. Agregat ma 2000 MTh - 2006 r. Walek krzywkowy pompy wtrsykowej - chyba sie kreci, mechanizm sterujacy pompa wtryskowa - chyba dziala - te dwie rzeczy jeszcze do zweryfikowania. Zadnych zaworkow utrzymujacych cisnienie, zwrotnych, przelewowych ten uklad nie posiada. Generalnie silnik ciezko pali od nowosci - mozna oczywiscie pobawic sie z podkladkami regulacyjnymi pod pompe. Roznica wysokosci pomiedzy pompa wtrsykowa, a pompka zasilajaca to okolo 3 metry. Jakies pomysly co oprocz tego nalezy jeszcze sprawdzic ? Moze mial ktos podobne problemy z uruchomieniem ? [Carrier]Supra 850 ? - radekklimat - 2010-08-11 Pompy wtryskowe raczej nie padaja no chyba ze maja 20 lat ale to tez zadkosc . Sprawdz jaka jest kompresja na poszczegolnych garach [Carrier]Supra 850 ? - Robert81r - 2010-08-11 OK sprobuje jakos to sprawdzic - musialbym dorobic cos w miejsce swiecy zarowej,ewentualnie stary wtryskiwacz rozebrac - bo miernik bym mial. Mam lepszy pomysl: mam przyrzad do sprawdzania szczelnosci cylindrow Puszcza sie sprezone powietrze i na zegarze widac % ubytku powietrza. Poza tym duze tez slychac. Wystarczy dorobic krociec z odpowiednim gwintem.Mysle ze odnosnie kompresji warto jeszcze sprawdzic luzy na zaworach. Kurcze - tylko dlaczego ta pompa nie podaje paliwa na przewody WC - nawet przy odkreconych - bez oporu wtryskiwaczy ? Rozrusznik kreci niezbyt lekko co moze wskazywac iz kompresja na jakims poziomie jednak jest. W razie czego sprobuje uzyc jeszcze wspomagacza przy rozruchu ... Klient mowil ze w innej Suprze tez juz regenerowali pompe wtryskowa
[Carrier]Supra 850 ? - elektromechanik - 2010-08-12 No to ja się podepnę pod temat. > SUPRA<. Ma może ktoś instrukcję serwisową , schematy ( najlepiej ) lub cokolwiek na temat agregatu >CARIER - SUPRA 522 <. Nie miałem z nimi do czynienia a pewien jajowóz zakupił pojazdy z tymi agregatami i chce bym się nimi zajął i dobrze by było mieć coś na ich temat. Będę wdzięczny i z góry dzięki. [Carrier]Supra 850 ? - wenon - 2010-08-12 prosze bardzo schemacik do supry 522 poleciał na maila. [Carrier]Supra 850 ? - Robert81r - 2010-08-13 nawiazujac jeszcze do tematu tej Supry 850 to akurat kolega robil przy niej a mnie nie bylo, ale zostala wymienieniona pompa wtrsykowa i silnik zapala za drugim razem tzn pompka el pompuje, rozrusznik - z rury zaczyna dymic na bialo i lapac, pozniej rozusznik drugi raz kreci i pali od strzala. Z tego co mowil uzytkownik od nowosci ta Supra taka zapala tzn za drugim pokreceniem rozrusznika - jak troche postoi i wszedzie na serwisach mowili mu ze one tak pala Przed wymiana pompy wtrsykowej w ogole nie mozna bylo jej uruchomic. Zostaly pozakladane zaworki zwrotne na przewodach paliwowych, ale to nic nie daje - takze to nie jest raczej wina cofajacego sie paliwa. Szczelnosc cylindrow i zawory nie zostaly sprawdzone - bo zabraklo chceci, czasu ... jak klient przyjedzie sprawdze to sam. Co do tego ciezszego rozruchu to bede musial jeszcze sprawdzic nastepujace rzeczy: - swiece zarowe sa OK, tylko nie zostalo sprawdzone czy w ogole grzeja w tym silniku - czy podawane jest napiecie - w razie czego do zweryfikowania przewody, przekaznik - pompka paliwa przed rozruchem bardzo dlugo chodzi zanim rozrusznik zacznie krecic - w porownaniu do innych Supr z ktorymi mialem do czynienia. Czy czas pracy pompki przed rozruchem mozna programowac Reefermanagerem ? Bo czas pracy pompki i grzanie swiec zarowych moze miec ze soba duzo wspolnego tzn swiece moga grzac pewien okres czasu, ale ze wzgledu na dluga prace pompki paliwa komora spalania i tak sie wychladza - moze ktos wie / sprawdzal w ktorym momencie nastepuje grznie swiec ? Ewentalnie czy mozna sprobowac czas grzania swiec ustawic na dluzszy jak dla silnika DI ? Czy wtedy trzeba bezwzglednie miec swiece 12,5 V ? - trzeba sprawdzic, ewentualnie poeksperymentowac z wyprzedzeniem kata wtrsyku. Byla wsadzona jedna podkladka dystansowa - czyli mozna by jeszcze w razie czego zaplon opoznic. W jednej 550 widzilaem az 3 podkladki. - przyczyna moze byc jeszcze zbyt mala dawka rozruchowa [Carrier]Supra 850 ? - ZIBI77 - 2012-02-16 elektromechanik napisał(a):No to ja się podepnę pod temat. > SUPRA<. Witam! mogę poprosić o instrukcję obsługi, schemat do SUPRA 522. z góry dziękuje i pozdrawiam [Carrier]Supra 850 ? - radekklimat - 2012-02-17 Instrukcja poszła na email, tylko po angielsku. [Carrier]Supra 850 ? - pompowtryskiwacz_com - 2012-03-23 Do tematu dla wszystkich szukających dobrego i w rozsądnych cenach punktu regenerującego pompa wtrysku agregat chłodniczy supra 850 , polecam swój kontakt, robimy dużo regeneracji pomp-a wtrysku Thermo King, regeneracja pompa wtrysku Carrier - w zasadzie 90% pomp diesel na rynku, możemy naprawić/zregenerować pompy wtryskowe do agregatów chłodniczych i nie tylko. Zregenerujemy każdą pompę Yanmar. Pompy wysokiego ciśnienia nie wytrzymują złej jakości paliwa w większości przypadków. Napisz, tu nie mogę podawać danych teleadresowych lub sprawdź informacje o mnie. Pzdr Sebastian |