Forum Klimatyzacja
[Carrier] i Trans Scan - Wersja do druku

+- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl)
+-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3)
+--- Dział: Chłodnictwo w transporcie (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=28)
+--- Wątek: [Carrier] i Trans Scan (/showthread.php?tid=5482)

[Carrier] i Trans Scan - Seba77 - 2011-09-03

Witam. Orientuje sie ktos co moze byc powodem roznicy temperatur na podanych wyzej.
Mianowicie chlodnia ustawka -25 w boxie -25 a na transscanie mam max-19 .
I to tak zauwazylem przy wyzszych temperaturach tez taka roznica okolo 5 stopni.
Nawet na plusie ostatnio chlodnia +10 a na transscanie +14bylo.
Za podpowiedzi dziekuje Agregat vector 1800

[Carrier] i Trans Scan - Robert81r - 2011-09-03

a to sie tak nagle stalo czy jest od dawna ?
Napisz co wozisz i na podstawie ktorego czujnika temperatury parownika jest regulowana temp zabudowy ?

no tak od dwoch tygodni , ogolnie jest wszystko niby ok , bo nie musze nic nikomu drukowac, ale jak bedzie nowy klient i poprosi o wydruk to sam na siebie bata ukrece ,bo jak mam nastawke na -20 i w boxie jest -20 to na wydruku mam max -14 lub -15.
Wozimy mrozone lub swieze warzywa . bardzo rzadko lody.
Wiem ze sa dwa czujniki od tego scanera , bo pokazuje temp przodu i tylu.
Chlodnia Lamberet bez przegrod dzielonych.

a to jak sprawdzic na podstawie ktorego czujnika jest regulowana temperatura zabudowy??

[Carrier] i Trans Scan - llort - 2011-09-03

Robert81r napisał(a):a to sie tak nagle stalo czy jest od dawna ?
Napisz co wozisz i na podstawie ktorego czujnika temperatury parownika jest regulowana temp zabudowy ?
Przeważnie s1 spełnia tą funkcję mierząc temperaturę zasysanego powietrza przed chłodnicą nie układu jezdnego pojazdu.

Seba77 napisał(a):Witam. Orientuje sie ktos co moze byc powodem roznicy temperatur na podanych wyzej.
I to tak zauwazylem przy wyzszych temperaturach tez taka roznica okolo 5 stopni.
Na moje charakter się zmienił czujnika na transscanie Smile Kup termometr z dokładnością pomiaru nie wyższą jak plis-minus3stopnie i sprawa się wyjaśni kto kłamie.Lepszej dokładności widywałem za 10 złotych.

[Carrier] i Trans Scan - Robert81r - 2011-09-03

Zamiast termometru wystarczy odczytac wartosci z poszczegolnych czujnikow po dluzszym postoju pustej naczepy, gdy temperatura sie ustabilizuje wewnatrz.

Jak wozisz mrozonki to ustawiaj agregat aby regulowal temperature na podstawie czujnika temp powietrza zasysanego do parownika.
Jak wozisz swieze to radze ustawiac agregat na odczyt z czujnika mierzacego powietrz wylotowe z parownika.

Robert81r napisał(a):Zamiast termometru wystarczy odczytac wartosci z poszczegolnych czujnikow po dluzszym postoju pustej naczepy, gdy temperatura sie ustabilizuje wewnatrz.

Jak wozisz mrozonki to ustawiaj agregat aby regulowal temperature na podstawie czujnika temp powietrza zasysanego do parownika.
Jak wozisz swieze to radze ustawiac agregat na odczyt z czujnika mierzacego powietrz wylotowe z parownika.
Nowy zawód proponujesz?Kierowca-chłodniarz Smile C+E+ zielona karta?

[Carrier] i Trans Scan - Seba77 - 2011-09-04

Robert81r napisał(a):Zamiast termometru wystarczy odczytac wartosci z poszczegolnych czujnikow po dluzszym postoju pustej naczepy, gdy temperatura sie ustabilizuje wewnatrz.

powiem szczerze ,ze nie rozumiem o czym Ty do mnie rozmawiasz Big Grin ???
nie jestem tepy , ale nie slyszalem jeszcze o tych ustawieniach co Ty mowisz jak bys mogl podac wiecej info, ale z drugiej strony nie spotkalem ludzi ktorzy tak ustawiaja jak Ty mowisz , jednak dziekuje i tak za opinie

[Carrier] i Trans Scan - Seba77 - 2011-09-04

llort napisał(a):
Seba77 napisał(a):Witam. Orientuje sie ktos co moze byc powodem roznicy temperatur na podanych wyzej.
Na moje charakter się zmienił czujnika na transscanie Smile Kup termometr z dokładnością pomiaru nie wyższą jak plis-minus3stopnie i sprawa się wyjaśni kto kłamie.Lepszej dokładności widywałem za 10 złotych.

Temperature na pace sprawdzalem i pokazuje to co wyswietlacz :aktualna temp w boxie o ile chodzilo Tobie o to
Ktos podrzucil ,ze trzeba ten Trans Scan skalibrowac i ponoc jak bedzie sklalibrowany i roznica dalej bedzie to sensor temp w boxie( ten sensor co daje temp na Trans Scana) ale ponoc po skalibrowaniu powinno byc dobrze.. ktos cos wie na ten temat?????

[Carrier] i Trans Scan - Robert81r - 2011-09-05

Cytat:powiem szczerze ,ze nie rozumiem o czym Ty do mnie rozmawiasz ???

bo uzytkownicy nie czytaja instrukcji obslugi, lub czytaja je bez zrozumienia np ogladajac obrazki Smile

I teraz albo przeczytaj instrukcje obslugi, albo wejdz w ustawienia czyli settingsy i poszukaj opcji typu temp control (o ile dobrze pamietam). Tam masz do wyboru czujnik temp powietrza do i z parownika.

tu masz instrukcje obslugi tego Trans Scana:

http://coolmar.pl/pliki/instrukcja_TranScan.pdf

[Carrier] i Trans Scan - Seba77 - 2011-09-07

dzieki wielkie,
nawet nie zdawalem sobie sprawy ,ze trans scan ma tyle opcji.
W weekend sprawdze to o czym pisales d. dzieki raz jeszcze .
Co sadzisz o przeprowadzeniu kalibracji tego urzadzenia?

[Carrier] i Trans Scan - Robert81r - 2011-09-07

nie wiem czy sama kalibracja pomoze, bo jak widzisz do zakupionego i montowanego czujnika jest przypisana stala ktora sie wklepuje w urzadzenie.
I teraz jaka inna stala chcesz tam wpisac ? Masz jakies dane odnosnie czujnika ?
Oczywiscie mozesz sie pobawic i sprawdzic co sie bedzie dzialo.

[Carrier] i Trans Scan - Seba77 - 2011-09-10

no nie mam wlasnie.
oddalem trans scan do sprawdzenia
i jezeli sie okaze ze jest wszystko ok , to zaczne sprawdzac czujniki na pace ,ale nie mam zielonego pojecia jeszcze jak sie do tego zabrac (masakra )
Dzieki za jakies podpowiedzi