![]() |
|
Uzupełnianie układu czynnikiem - Wersja do druku +- Forum Klimatyzacja (https://forum.klimatyzacja.pl) +-- Dział: Klimatyzacja.pl (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chłodnictwo (https://forum.klimatyzacja.pl/forumdisplay.php?fid=12) +--- Wątek: Uzupełnianie układu czynnikiem (/showthread.php?tid=8752) |
Uzupełnianie układu czynnikiem - honza - 2015-05-26 Witam Prosiłbym o poradę w sprawie uzupełnienia czynnika w agregacie na bazie sprężarki copeland zr48 tfd. Problem w tym że nie mam pewności jaki tam jest czynnik. Katalogowo sprężarka współpracuje z r134a i r407c na oleju syntetycznym, zainstalowany w agregacje TZR jest na r22, 407a i 407c. Gdyby nie ten zawór dobiłbym 407c i tyle, ale jeśli jest tam r22 i olej mineralny ( a znając pomysły niektórych chłodniarzy to takiej ewentualności nie wykluczam) to nie zatrze mi sprężarki? Agregat będzie pracował jeszcze około dwóch tygodni, po tym okresie będzie można szukać nieszczelności. Może są jakieś szybkie testy określające w przybliżeniu rodzaj czynnika (jednorodny/mieszanina) i lub rodzaj oleju? Jeśli to coś pomoże, to ciśnienia pracy LP 3,3bar, HP 13,5bar. Pozdr Uzupełnianie układu czynnikiem - radekklimat - 2015-05-26 Jak nie masz pewności to wymień olej na odpowiedni i napelnij czynnikiem np 407c Uzupełnianie układu czynnikiem - mg - 2015-05-26 Do rozpoznania rodzaju oleju służy np. refraktometr. Uzupełnianie układu czynnikiem - wallygator - 2015-05-29 W prozonie mają przyrządy do sprawdzenia składu czynnika, będzie najtaniej i najszybciej niż zmieniać teraz olej. Uzupełnianie układu czynnikiem - honza - 2015-05-29 Dzięki za sugestie. Chłodno to agregat jakoś jeszcze daje radę ale chyba opcja z Prozon-em będzie najtańsza. Zadzwonię i zorientuję się ile kosztuje dojazd i ekspertyza. Ewentualnie zaryzykuję i dobije trochę 407. Uzupełnianie układu czynnikiem - joker - 2015-05-29 Do rozpoznania oleju służą testy chemiczne.A do czynnika wyłączenie uk ładu-dobry termometr-manometr
Uzupełnianie układu czynnikiem - honza - 2015-05-30 Gdzie kolego można dostać takie testy. Każdy oferuje jedynie testery kwasowości. Co do sprawdzenia czynnika przy pomocy temp i ciśnienia brak mi wiedzy jak to poprawnie zrobić. Uzupełnianie układu czynnikiem - mg - 2015-05-30 Radek dobrze radzi. Ewentualnie mogę to sprawdzić za pomocą refraktometru. Uzupełnianie układu czynnikiem - joker - 2015-05-31 Kolego honza np. DETECTOIL-POE A odpowiedni olej do wszystkich czynników to olej poliestrowy.
Uzupełnianie układu czynnikiem - honza - 2015-06-03 Dzięki za podpowiedz w sprawie testera. Uzupełnianie układu czynnikiem - maniekp - 2015-07-13 witam.potrzebuje pomocy. mam taki zestaw Agregat chłodniczy EMBRACO ASPERA UNEK6213GK Chłodnica LUVE CONTARDO SHS 22 E + 2 metry rurki. ile powinno byc tam czynnika?bo fachowiec wpUscił 600g czynnika 407.i po włączeniu początek rurki szronieje ale puzniej odpuszcza.na agregacie pisze ze powinien byc czynnik 404. Uzupełnianie układu czynnikiem - barbie - 2015-07-13 patrz we wziernik i napełniaj . Uzupełnianie układu czynnikiem - maniekp - 2015-07-13 ale tam zadnego wziernika niema.na chłodnicy pisze 0,60dm3 a na agregacie 1,1dm3 objetosci Uzupełnianie układu czynnikiem - Konrad_M - 2015-08-28 Ja jak robię układ bez wizernika i nie znam ilości czynnika to na wyłączonym układzie i próżni nabijam do ciśnienia przemiany czynnika przy aktualnej temp otoczenia czyli dla r407c około 8 bar przy 20-23°C a następnie uruchamiam i patrzę po ciśnieniach skraplania oraz odparowania i mierzę pobór prądu sprężarki. Głównie patrzę, zeby nie było za niskie ciśnienie na ssaniu oraz nie rosło ciśnienie skraplania. Trzeba uważać żeby nie przeładować układu. Niech mnie ktos poprawi jeśli źle radzę ponieważ też jestem początkujący Uzupełnianie układu czynnikiem - radekklimat - 2015-08-29 Konrad_M napisał(a):Ja jak robię układ bez wizernika i nie znam ilości czynnika to na wyłączonym układzie i próżni nabijam do ciśnienia przemiany czynnika przy aktualnej temp otoczenia czyli dla r407c około 8 bar przy 20-23°C a następnie uruchamiam i patrzę po ciśnieniach skraplania oraz odparowania i mierzę pobór prądu sprężarki. Głównie patrzę, zeby nie było za niskie ciśnienie na ssaniu oraz nie rosło ciśnienie skraplania. Trzeba uważać żeby nie przeładować układu. Pomiar cisnien oraz przegrzania jest głownym etapem regulacji i napełniania układu gazem, pobor pradu sprezarki jest w drugiej kolejnosci ewentualnie jak jest mozliwosc to pomiar pradu robimy na biezaco np na kablach idacych do kompresora. |