Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Uzupełnianie układu czynnikiem

15 Odpowiedzi, 13731 Wyświetleń

honza

2015-05-26, 20:07:29
Nowy użytkownik
Witam

Prosiłbym o poradę w sprawie uzupełnienia czynnika w agregacie na bazie sprężarki copeland zr48 tfd. Problem w tym że nie mam pewności jaki tam jest czynnik. Katalogowo sprężarka współpracuje z r134a i r407c na oleju syntetycznym, zainstalowany w agregacje TZR jest na r22, 407a i 407c.
Gdyby nie ten zawór dobiłbym 407c i tyle, ale jeśli jest tam r22 i olej mineralny ( a znając pomysły niektórych chłodniarzy to takiej ewentualności nie wykluczam) to nie zatrze mi sprężarki? Agregat będzie pracował jeszcze około dwóch tygodni, po tym okresie będzie można szukać nieszczelności.
Może są jakieś szybkie testy określające w przybliżeniu rodzaj czynnika (jednorodny/mieszanina) i lub rodzaj oleju?

Jeśli to coś pomoże, to ciśnienia pracy LP 3,3bar, HP 13,5bar.

Pozdr
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-05-26, 20:17:09
Moderator
Jak nie masz pewności to wymień olej na odpowiedni i napelnij czynnikiem np 407c
  • Odpowiedz

mg

2015-05-26, 22:59:28
Top użytkownik
Do rozpoznania rodzaju oleju służy np. refraktometr.
  • Odpowiedz

wallygator

2015-05-29, 13:17:19
Użytkownik
W prozonie mają przyrządy do sprawdzenia składu czynnika, będzie najtaniej i najszybciej niż zmieniać teraz olej.
"Uuu Panie czynnik się zużył trzeba uzupełnić."
  • Odpowiedz

honza

2015-05-29, 21:11:52
Nowy użytkownik
Dzięki za sugestie.

Chłodno to agregat jakoś jeszcze daje radę ale chyba opcja z Prozon-em będzie najtańsza.
Zadzwonię i zorientuję się ile kosztuje dojazd i ekspertyza.
Ewentualnie zaryzykuję i dobije trochę 407.
  • Odpowiedz

joker

2015-05-29, 21:20:14
Zaawansowany użytkownik
Do rozpoznania oleju służą testy chemiczne.A do czynnika wyłączenie uk Sad ładu-dobry termometr-manometr
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

honza

2015-05-30, 06:46:11
Nowy użytkownik
Gdzie kolego można dostać takie testy. Każdy oferuje jedynie testery kwasowości.

Co do sprawdzenia czynnika przy pomocy temp i ciśnienia brak mi wiedzy jak to poprawnie zrobić.
  • Odpowiedz

mg

2015-05-30, 19:29:44
Top użytkownik
Radek dobrze radzi. Ewentualnie mogę to sprawdzić za pomocą refraktometru.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-05-30, 19:35:08 przez mg.)
  • Odpowiedz

joker

2015-05-31, 14:45:34
Zaawansowany użytkownik
Kolego honza np. DETECTOIL-POE Smile A odpowiedni olej do wszystkich czynników to olej poliestrowy.
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-05-31, 15:27:20 przez joker.)
  • Odpowiedz

honza

2015-06-03, 20:07:23
Nowy użytkownik
Dzięki za podpowiedz w sprawie testera.
  • Odpowiedz

maniekp

2015-07-13, 12:22:38
Nowy użytkownik
witam.potrzebuje pomocy. mam taki zestaw Agregat chłodniczy EMBRACO ASPERA UNEK6213GK
Chłodnica LUVE CONTARDO SHS 22 E + 2 metry rurki. ile powinno byc tam czynnika?bo fachowiec wpUscił 600g czynnika 407.i po włączeniu początek rurki szronieje ale puzniej odpuszcza.na agregacie pisze ze powinien byc czynnik 404.
  • Odpowiedz

barbie

2015-07-13, 17:32:05
Top użytkownik
patrz we wziernik i napełniaj .
  • Odpowiedz

maniekp

2015-07-13, 19:48:52
Nowy użytkownik
ale tam zadnego wziernika niema.na chłodnicy pisze 0,60dm3 a na agregacie 1,1dm3 objetosci
  • Odpowiedz

Konrad_M

2015-08-28, 22:11:12
Nowy użytkownik
Ja jak robię układ bez wizernika i nie znam ilości czynnika to na wyłączonym układzie i próżni nabijam do ciśnienia przemiany czynnika przy aktualnej temp otoczenia czyli dla r407c około 8 bar przy 20-23°C a następnie uruchamiam i patrzę po ciśnieniach skraplania oraz odparowania i mierzę pobór prądu sprężarki. Głównie patrzę, zeby nie było za niskie ciśnienie na ssaniu oraz nie rosło ciśnienie skraplania. Trzeba uważać żeby nie przeładować układu.
Niech mnie ktos poprawi jeśli źle radzę ponieważ też jestem początkujący
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-08-29, 16:48:54
Moderator
Konrad_M napisał(a):Ja jak robię układ bez wizernika i nie znam ilości czynnika to na wyłączonym układzie i próżni nabijam do ciśnienia przemiany czynnika przy aktualnej temp otoczenia czyli dla r407c około 8 bar przy 20-23°C a następnie uruchamiam i patrzę po ciśnieniach skraplania oraz odparowania i mierzę pobór prądu sprężarki. Głównie patrzę, zeby nie było za niskie ciśnienie na ssaniu oraz nie rosło ciśnienie skraplania. Trzeba uważać żeby nie przeładować układu.
Niech mnie ktos poprawi jeśli źle radzę ponieważ też jestem początkujący

Pomiar cisnien oraz przegrzania jest głownym etapem regulacji i napełniania układu gazem, pobor pradu sprezarki jest w drugiej kolejnosci ewentualnie jak jest mozliwosc to pomiar pradu robimy na biezaco np na kablach idacych do kompresora.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa