Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

okresowo pracujaca klima manualna w mondeo kombi - pomocy

8 Odpowiedzi, 10434 Wyświetleń

barteckis

2006-07-18, 19:32:14
Nowy użytkownik
Witam,

mam pytanko jeżeli chodzi o klimę manualną w mondeo (benzyna, 94 rok) - mam juz autko od roku i w zimie i poprzednie lato działała ale ostatnio przy tych upałach szwankuje - pracuje prawidłowo przez 20 min (chłodzi do 6 st. ) a potem wyłącza się i dopiero po wystygnieciu silnika jakieś 30 min działa ponownie przez 20 min. To samo dzieje sie u kolegi w mondeo. Te same objawy.
Co zrobiłem:
1 . układ świeżo nabity czynnikiem - OK
2. sprawdzona cewka (rezystancja <8 Ohm)- OK
3. wizyta u elektromechanika - sprawdzenie obwodów - OK
4. wentylator chłodnicy i mycie chłodnicy - OK
5. ciśnienia i czujniki - podobno OK
6. luz między elektromagnesem , cewka a sprzęgłem - OK

Czy są jeszcze jakieś możliwe rzeczy do sprawdzenia? Co to może być? Cry

Czujnik temp. na skaraplaczu, czujnik temp. cieczy chłodzącej, termostat , sprzęgło klimy do toczenia, filtr-osuszacz :?:

Potrzebuję namiary na dobrych szpeców od klimy z Wrocławia lub okolic.
  • Odpowiedz

czarunio

2006-07-19, 06:41:20
Nowy użytkownik
Jeśli uda się ustalić usterkę to proszę o informację bo u mnie od czasu do czasu też tak się dzieje.Ale ja stawiałbym na zabity osuszacz.
  • Odpowiedz

rchudy

2006-07-19, 20:36:39
Nowy użytkownik
HI pewnie ma wode w ukladzie
  • Odpowiedz

awax

2006-07-19, 20:46:41
Top użytkownik
Witam
Sprawdz na początek czy nie masz na sprężarce zabezpieczenia termicnego (na przewodzie cewki),następnie ponownie zbadaj luz pomiędzy tarczą sprzęgła (najbardziej prawdopodobne).
Zakładam że dmuchawa pracuje prawidłowo.
Dużo by pomogło gdybyś sprawdził cz w trakcie tych wyłączeń na przewodzie cewki elektromagnesu dochodzi napięcie.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

czarunio

2006-07-20, 19:47:31
Nowy użytkownik
ale czy termik od sprzęgła znajduje się w uzwojeniu cewki elektrosprzęgła czy też moze przy rezystorze tuz przy chłodnicyt.Dzis miałem zmieniać cewkę sprzęgła ale mi się przytrafiło...Ogólnie stałem w korku i kiedty klima potrzebna to klękła.Pomóżcie doswiadczeniem.
  • Odpowiedz

Krzysztof

2006-07-21, 08:07:58
Nowy użytkownik
Być może, że jest przytkana chłodnica, przez to nadmiernie się nagrzewa i jednocześnie promieniuje na skralacz który nie jest w stanie skrolpić gazu w klimatyzacji. Prawdopodobnie jak upały przejdą wszystko wróci do normy. Ale efekt będzie się raczej tylko pogłębiał. Możliwe że został wcześniej zastosowany środek do uszczelniania chłodnic lub jest stary płyn w chłodnicy. Pozdrawiam
serwis klimatyzacji samochodowych ULTRA-CAR Warszawa
  • Odpowiedz

barteckis

2006-07-21, 18:49:25
Nowy użytkownik
Udało się ...klima działa ...na razie 1 dzień, ale myslę ze bedzie OK, bo przejeździłem troche po Wrocku i nie omineły mnie korki Sad

Potrzebna była regulacja szczeliny między sprzęgłem a elektromagnesem.
Trwało to ok 5 min i po krzykuSmile

Dziękuję wszystkim za pomoc i rady!
  • Odpowiedz

czarunio

2006-07-22, 09:17:09
Nowy użytkownik
Tak to sprzęgło.Ja podłączyłem żaróweczkę do przewodów tuż przy elektrosprzęgle i żaróweczka świeciła jednak sprzęgło się nie zazbrajało.Czeka mnie regulacja sprzęgła.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa