Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki rodzaj klimatyzacji - lokal gastronomiczny

31 Odpowiedzi, 57045 Wyświetleń
Wstecz 1 2

jack63

2013-07-18, 13:37:16
Zaawansowany użytkownik
Jaka klimatyzacja? Czy chodzi ci o klimatyzator czy o centralę wentylacyjną?
Dla PAM 342 google nic ciekawego nie wyświetla.
Dla silnika jest już lepiej z informacjami a gorzej dla użytkownika/klienta. Na Ebay sama elektronika jest za 325$. Czyli cena 800$ za nowy silnik jest realna. Dla mnie to kpina. Silnik ok 200W za te pieniądze. Przecież taniej wyjdzie zwykły silnik i falownik. A oszczędności na prądzie sa iluzoryczne. No cóż. Marketing czyni cuda..
Jak silnik ma magnesy w wirniku to jest to silnik BLDC. Ostatnio coraz bardziej modne i niestety drogie i awaryjne. Sypie się elektronika bez której silnik nie działa.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-20, 17:52:27
Top użytkownik
Czy ty widziałeś silnik w centrali BLDC? .I jaką on tam spełnia funkcję?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

jack63

2013-07-22, 08:06:55
Zaawansowany użytkownik
Silnika. http://www.gotoevo.com/GEMotors.htm
Nie widziałem i nie wiem co to są "centrale BLDC" ???
Wychodzi twoja nieumiejętność pisania poprawnie po polsku...
Zamiast poprawności językowej i logicznej ble ble jak zwykle.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-22, 12:01:56 przez jack63.)
  • Odpowiedz

magda4000

2014-11-07, 22:48:30
Nowy użytkownik
Piszesz, że w różnych miejscach widzisz całkiem inne rozwiązania. Ale to tak właśnie jest, bo samo pomieszczenie, w sensie jego wielkość i przeznaczenie to jedno, ale tez rozmieszczenie urządzeń jak komputery, kuchenki itd to też ma przecież znaczenie, to wszystko generuje ciepło i fachowiec powinien też takie rzeczy wziąć pod uwagę a nie sztampowo robić wszędzie to samo. Tutaj możasz link do wpisu na bloga co należy brać właśnie pod uwagę http://www.chlodnictwo.net.pl/jak-oblicz...-b0p1.html
To strona też firmy, która zajmuje się tego typu rzeczami, więc może napisz do nich jakiegoś maila, i niech mailowo przedstawią swoje zdanie. Od każdego masz prawo uzyskać jakąś informację o pomyśle na klimatyzacje i na tej podstawie dokonać odpowiedniego wyboru.
  • Odpowiedz

Amfan

2014-11-09, 10:49:32
Top użytkownik
Malwina1 napisał(a):Dzień dobry.
Proszę Was o poradę.
Mam lokal gastronomiczny. Oczywiście wyposażony w centralę wyciągową a konkretnie wyciągowo-nawiewową Do tego podłączony jest klamatyzator jak to projektanci i instalatorzy nazwali typu rooftop. Trochę nie do końca jestem zadowolona z tej instalacji bo jak na kuchni jest w miarę akceptowalna temperatura to na sali jadalnej jest za chłodno albo odwrotnie. Teraz projektanci zastanawiają się nad przeróbkami aby temperatury wszędzie były optymalne i mają coraz to nowe pomysły jak to rozwiązać.

Ale pytanie moje dotyczy nie tego lokalu tylko nowego. Przymierzam się do otwarcia lokalu w centrum handlowym. do mnie będzie należała praktycznie tylko część kuchenna, a sala jadalna jest wspólna. Zleciłam opracowanie projektu tej samej firmie co projektowała wcześniej wspomniany lokal. Oczywiście od razu zaproponowali rozwiązanie z rooftopem. Poprosiłam też inną firmę o przygotowanie koncepcji (nie szczegółowy projekt tylko zarys) - inna firma twierdzi że taki lokal to tylko odpowiedniej mocy i rozmieszczeniu splity. Czekam na kolejną koncepcję z innej firmy.
W międzyczasie mając zaprzyjaźnionych kierowników obejrzałam lokale kilku sieci typu fastfood umieszczone właśnie w galeriach handlowych. Ta sama galeria ta sama specyfika lokalu a zupełnie inne pomysły na klimatyzację i zupełnie różne opinie. Ludzie którzy w galerii mają rooftop nie są zadowoleni z jego wydajności.

A co Państwo sądzicie i co możecie doradzić w tej sprawie. Tylko proszę nie odsyłajcie do specjalistycznej firmy i ona zaprojektuje, bo jak już zauważyłam i napisałam specjaliści mają zupełnie różne koncepcje, ale nie potrafią skonfrontować różnych rozwiązań ze sobą tylko ciągną zawsze w stronę swojego projektu i swoich urządzeń.

Z góry dziękuję za pomoc
Malwina

Rozumiem że odpada temat wentylacji/klimatyzacji sali i toalet a pozostaje tylko kuchnia . Niestety w kuchni jeśli ma być klimatyzacja (nie jest wymagana) to musi pracować na czerpanym zewnętrznym powietrzu , to obiegowe powietrze w kuchni się nie nadaje do chłodzenia, najlepiej jak jest od razu usuwane a dostarczane jest świeże ochłodzone powietrze zewnętrzne. Myślę że to był zamysł stosowania dachowców.Mogą być inne klimatyzatory np: kanałowe ale nie mogą pracować na powietrzu obiegowym kuchni .Opary tłuszczu (kwasu) szybko doprowadzą do korozji i uszkodzeń. Większość mebli gastronomicznych oraz okapów i wentylacji jest dla gastronomi w specjalnym wykonaniu przystosowane do czyszczenia agresywną chemią ,zwykły klimatyzator tego nie wytrzyma .
  • Odpowiedz

romualdfil

2017-09-12, 11:06:55
Nowy użytkownik
Klimatyzacje może mają również w [reklama]. mają wszelkiego rodzaju sprzęty i urządzenia dla gastronomii, więc może również zajmują się sprzedażą dedykowanych gastronomii klimatyzatorów. Warto zerknąć na ich ofertę, bo a nuż będą mieli coś takiego.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa