Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pomieszczenie do przechowywania Wina!

15 Odpowiedzi, 14624 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

miezala5

2015-01-19, 10:30:19
Top użytkownik
Czy ktoś z kolegów robił taki temat?
Klijent w b.dużym domu robi na "poddaszu" pomieszczenie spotkań i chce wydzielić pomieszczenie na wina!
Jako że robie mu tam troche instalacji klimatyzacyjnych dostałem propozycje zajecia się instalacją chłodniczą do tej winiarni!Wink
Trzeba utrzymać stałą temp.18C i wilgotność na poziomie 50%.

Robił ktoś coś w tym temacie?

rabix

2015-01-19, 10:40:42
Użytkownik
Temat bardzo trudny! Kiedy wilgotność jest za mała wyschnięciu ulegają korki butelek i następuje migracja powietrza do wina, a kiedy jest za duża istnieje ryzyko odklejania się etykiet win co w przypadku win wysokogatunkowych powoduje ich znaczą utratę wartości. Jeżeli to ma być przechowalnia z prawdziwego zdarzenia to klimatyzacja precyzyjna. Jak duże jest to pomieszczenie?

miezala5

2015-01-19, 12:15:35
Top użytkownik
rabix napisał(a):Temat bardzo trudny! Kiedy wilgotność jest za mała wyschnięciu ulegają korki butelek i następuje migracja powietrza do wina, a kiedy jest za duża istnieje ryzyko odklejania się etykiet win co w przypadku win wysokogatunkowych powoduje ich znaczą utratę wartości. Jeżeli to ma być przechowalnia z prawdziwego zdarzenia to klimatyzacja precyzyjna. Jak duże jest to pomieszczenie?
rabix napisał(a):Temat bardzo trudny! Kiedy wilgotność jest za mała wyschnięciu ulegają korki butelek i następuje migracja powietrza do wina, a kiedy jest za duża istnieje ryzyko odklejania się etykiet win co w przypadku win wysokogatunkowych powoduje ich znaczą utratę wartości. Jeżeli to ma być przechowalnia z prawdziwego zdarzenia to klimatyzacja precyzyjna. Jak duże jest to pomieszczenie?

Jeszcze nie wiem! Czekam na informacje!Myśle że w granicach 10-15m2!
Zdaje sobie sprawe z precyzji utrzymania stałej temp. i wilgostności.
Kluczowym bedzie tutaj kultura pracy układu i odległość do cichej jednostki zewnętrznej!

jack63

2015-01-19, 14:21:23
Zaawansowany użytkownik
rabix napisał(a):Jeżeli to ma być przechowalnia z prawdziwego zdarzenia to klimatyzacja precyzyjna.
Co was napadło na jakieś "klimatyzacje precyzyjne??? Przecież to ściema marketingowa. Czy normalna chłodnia z dobrym układem chłodniczym i automatyką jest NIEPRECYZYJNA???
miezala5 stawianie chłodni z takimi wymaganiami na poddaszu jest proszeniem się o kłopoty. To nie piwnica. W lecie słoneczko potrafi bardzo skutecznie podnieć temp.
Gościu albo nie zdaje sobie sprawy z wagi problemu albo ma kasy jak lodu.
Uważaj! Możesz się pośliznąć na tej robocie.

rabix

2015-01-19, 14:23:53
Użytkownik
W jaki sposób "normalna chłodnia z dobrym układem chłodniczym i automatyką" utrzyma zadaną wilgotność?

miezala5

2015-01-19, 20:31:55
Top użytkownik
Niestety gościu ma kasy jak lodu a w dodadku jest moim kuzynem!Smile
Jeszcze nie zgłębiałem szczegółów jego pomysłu!
Narazie zgłębiam temat na [reklama] i widze że układy dedykowane do tego typu pomieszczeń nie powalają precyzją!Smile
[reklama]
a wilgotność jest utrzymywana automatycznym nawilżaczem!Smile
Zrobie mu komórke z PUR 80 niech dobry stolarz ja obuduje drewnem to mozna w srodu postawić i takie coś jakw linku!Wink

joker

2015-01-19, 21:32:00
Zaawansowany użytkownik
miezala5 napisał(a):Niestety gościu ma kasy jak lodu a w dodadku jest moim kuzynem!Smile
Jeszcze nie zgłębiałem szczegółów jego pomysłu!
Narazie zgłębiam temat na [reklama i widze że układy dedykowane do tego typu pomieszczeń nie powalają precyzją!Smile
[reklama]
a wilgotność jest utrzymywana automatycznym nawilżaczem!Smile
Zrobie mu komórke z PUR 80 niech dobry stolarz ja obuduje drewnem to mozna w srodu postawić i takie coś jakw linku!Wink
Jeśli chodzi o wysuszanie korków to się nie martw.Wystarczy składować butelki w pozycji poziomej i po problemie.
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.

mg

2015-01-19, 23:00:35
Top użytkownik
Oligarcha piwnicy nie przewidział?

rabix

2015-01-22, 08:23:48
Użytkownik
joker napisał(a):Jeśli chodzi o wysuszanie korków to się nie martw.Wystarczy składować butelki w pozycji poziomej i po problemie.

Polecam artykuł w "Technice chłodniczej i klimatyzacyjnej" mojego współautorstwa na temat profesjonalnego przechowywania wina. Nr 8-9/2014.

miezala5

2015-01-22, 17:41:43
Top użytkownik
Znajde w necie ten artykuł???

rabix

2015-01-27, 08:10:21
Użytkownik
miezala5 napisał(a):Znajde w necie ten artykuł???
W necie raczej nie będzie. Podaj e-mail to wyślę skan.

DIGI80

2015-01-27, 20:14:20
Nowy użytkownik
Ja też poproszę,mam trochę wina w zbyt ciepłej piwnicy, poza tym ziemniaki mi rosną :-\ pozdrawiam Daniel
danielglaszcz@o2.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-01-27, 20:16:39 przez DIGI80.)

joker

2015-01-27, 22:18:38
Zaawansowany użytkownik
jack63 napisał(a):
rabix napisał(a):Jeżeli to ma być przechowalnia z prawdziwego zdarzenia to klimatyzacja precyzyjna.
Co was napadło na jakieś "klimatyzacje precyzyjne??? Przecież to ściema marketingowa. Czy normalna chłodnia z dobrym układem chłodniczym i automatyką jest NIEPRECYZYJNA???
miezala5 stawianie chłodni z takimi wymaganiami na poddaszu jest proszeniem się o kłopoty. To nie piwnica. W lecie słoneczko potrafi bardzo skutecznie podnieć temp.
Gościu albo nie zdaje sobie sprawy z wagi problemu albo ma kasy jak lodu.
Uważaj! Możesz się pośliznąć na tej robocie.
Oj napadło.Nienormalne układy chłodnicze.Poza schładzalnikami pomieszszczeń może ktoś wytłumaczyć pojęcie klimatyzacji precyzyjnej?Czy przechowalnie warzyw i owoców są czasami precyzyjne pomimo dużych wydajności?Panie rabix opisz system z prawdziwego zdarzenia.Bez kotłowni na poziomie -1 i bez magistral cieplnych typu bloki mieszkalne i domki z z odnawialnymi żródłami ciepła.Ciekawe z jakich winnic pochodzą najdroższe roczniki win.Panie rabix etykiety przykleja się z marką i rocznikiem w chwili opusczenia dojżewalni.Najlepszym serwisantem od klimatyzacjii precyzyjnej był LUDWIK xv.
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.

damiankrolikowski

2015-03-30, 10:31:36
mgAmougUF
Witam
Przeczytałem wszystkie wpisy i już pierwszym wpisie jest błąd - wino składuje się w temperaturze 13 stopni 65-75 % wilgotności z tego co się orientuje to są najlepsze warunki do składowania wina, Teoretycznie w praktyce nie ma takiego urządzenia i pomieszczenia które by było to w stanie zrobić i niestety wahania w temperaturach jak i wilgotności będą wiem z doświadczenia.
I tutaj zacytuje "klimatyzacje precyzyjne" jeśli klimatyzacja utrzyma temperaturę od 12 do 14 stopni to wino będzie bezpieczne i nic mu się nie stanie , jeśli chodzi o wilgotność to tak jak jeden z kolegów wspomina to wystarczy ze korek będzie się moczył w winie i nie będzie problemu normalnie max nachylenie butelki to ok 30 stopni.
Sam teraz poszukuje rozwiązania to mojego projektu (piwnica na wino )

jeśli kuzyn ma kasy jak lodu można kupić z ameryki uradzenia dedykowane do piwnic są w stanie utrzymać odpowiednia temperaturę i wilgotność ale niestety rozmiary nie są najmniejsze i dostawa powietrza odbywa się za pomocą 8 calowych rur izolowanych. jak ma się zbędne miejsce to bardzo dobre rozwiązanie.
https://t.me/pump_upp

Pituul

2016-08-31, 13:45:45
Nowy użytkownik
Dzień dobry i Cześć!
Dla zainteresowanych tematem przechowania win:
W Warszawie od dłuższego czasu funkcjonuje w pełni profesjonalna przechowalnia win.
Temperatura i wilgotność utrzymywane na optymalnym poziomie, zaciemnienie brak drgań czy zapachów.
Nie jestem jakimś koneserem, dostałem kilka butelek isole e olena jako prezent ślubny, znajomy stwierdził, że warto o nie zadbać i polecił to miejsce. Nie wiem czy można reklamować więc nie ryzykuję, ale polecam temat.
Póki co jestem zadowolony z usług. Jakby się coś zmieniło będę informował.

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa