Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Brak ogrzewania po wyłączeniu klimy

8 Odpowiedzi, 9161 Wyświetleń

Tonio

2006-10-15, 17:45:52
Nowy użytkownik
Witam,

I na początek uprzejmie proszę mądrzejszych ode mnie o pomoc. Mianowicie po wyłączeniu klimy ustawionej na maxa (opel astra I klima manual) nie mam możliwości włączenia ogrzewania, przekręcam przełącznik ciepłego powitrza na maxa i nic. czasem po paru dniach ogrzewanie wraca ale od pewniego czasu już nie, mój mechanik mówi że to jakiś zawór i że tak ma być i że się odblokuje???? nie bardzo w to wierzę Smile

Jeszcze jedno pytanko: czy klimatyzacja służy tylko do oziębiania powietrza czy też do odparowywania szyb i czy wtedy można równolegle włączyć ogrzewanie na maxa????

dzięki za pomoc

Tonio
  • Odpowiedz

YN

2006-10-18, 15:25:45
Użytkownik
Szanowny Panie Tonio
Od razu powiem, że nie znam wszystkich systemów klimatyzacji samochodowej... To chyba uczćiwe i oczywiste. Natomiast na ile znam zasady termodynamiki, wymiany ciepła i masy oraz zasad komfortu cieplnego to wydaje mi się, a jestem o tym prawie przekonany, że jest irracjonalne równoczesne włączanie źródeł, które działają przeciwko sobie lub się dublują.
Sądzę, iż w
  • Odpowiedz

YN

2006-10-18, 15:32:05
Użytkownik
Szanowny Panie Tonio
Od razu powiem, że nie znam wszystkich systemów klimatyzacji samochodowej... To wyjaśnienie jest chyba uczciwe i oczywiste. Natomiast na ile znam zasady termodynamiki, wymiany ciepła i masy oraz zasady tworzenia komfortu cieplnego to wydaje mi się, a jestem o tym prawie przekonany, że jest irracjonalne równoczesne włączanie źródeł, które działają przeciwko sobie lub się dublują.
Sądzę, iż w Pańskim aucie jest zainstalowana pewna blokada uniemożliwiająca równoczesne, nieracjonalne włączenie do pracy tych układów. Jeśli się mylę proszę o dodatkowe uwagi i wyjaśnienia.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2006-10-18, 21:00:39
Top użytkownik
Witam
Poszukiwałbym usterki mechanicznej typu " zablokowanie klap"otwierających przepływ powietrza przez nagrzewnicę.
Jak zrozumiałem włączasz klimę np.do odparowania szyby ,a następnie ponownie ogrzewanie.
Przyczyną może być zamrożenie mechanizmu.
Jedno jest pewne tak nie powinno być jednak bez bezpośredniego kontaktu nie potrafię pomóc.
Pozdrawiam i nadmieniam ,że podczas osuszania bardzo często włączamy chłodzenie i grzanie jednocześnie -przykład pralnice chemiczne spotykane w większości pralnic.
  • Odpowiedz

Doanlu

2006-11-01, 22:59:46
Nowy użytkownik
Witam
Może to być spowodowane zbyt niskim poziomem płynu chłodzącego (nie dopływa do nagrzewnicy). Zawór otwarcia nagrzewnicy (jak by był uszkodzony) to by blokował możliwość regulacjizimno-ciepło nie chcąc się przesunąć. Stawiam na AWAX tj na regulację położenia klapek kierunkowujących kierunek przepływu pow.
No i oczywiści używaj zawszę klimę gdy chcesz obniżyć wilgotność pow. (do szybkiego odparowania szyb) jednocześnie ogrzewając je (jak jest Ci zimno)
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Tonio

2006-11-02, 23:03:27
Nowy użytkownik
Dzięki Wink
  • Odpowiedz

awax

2006-11-02, 23:11:38
Top użytkownik
Tonio ,nie dziękuj tylko napisz co było.
My także się nadal uczymy.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Tonio

2006-11-03, 00:27:29
Nowy użytkownik
podjadę do mechanika w poniedziałek i będziemy się męczyć z tematem ,dam znać.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa